• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par EDSO komisāra nacionālo minoritāšu jautājumos vizīti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.06.2005., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109674

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jubilejas monētas laišanu apgrozībā

Vēl šajā numurā

03.06.2005., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par EDSO komisāra nacionālo minoritāšu jautājumos vizīti

Pie Saeimas priekšsēdētājas biedres

Ceturtdien, 2.jūnijā, Saeimas priekšsēdētājas biedre Vineta Muižniece tikās ar EDSO augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfu Ekeusu.
Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar sabiedrības integrācijas gaitu Latvijā un nacionālo minoritāšu aizsardzību.
Saeimas priekšsēdētājas biedre V.Muižniece sveica komisāru Latvijā un informēja par Vispārējās konvencijas par nacionālo minoritāšu aizsardzību pieņemšanas gaitu, atzīmējot ilgo mazākumtautību definīcijas veidošanas procesu, kā arī uzsvēra, ka konvencijas ratifikācija nemainīs labvēlīgo politiku pret mazākumtautībām. Viņa pastāstīja, ka Saeima vakar ratificējusi Līgumu par Konstitūciju Eiropai.
EDSO augstais komisārs R.Ekeuss atzinīgi novērtēja paveikto un sacīja, ka tagad liela nozīme ir tam, kā pieņemtie likumi tiks īstenoti, jo parasti “vairāk problēmu ir izpildes, nevis likumdošanas gaitā”. R.Ekeuss informēja, ka ir sekojis līdzi integrācijas procesiem Latvijā un cer arī uz turpmāku sadarbību.
Sarunas ietvaros puses pārrunāja arī tādas sabiedrības integrācijas norises mūsu valstī kā naturalizācijas procesu un izglītības reformu. Saeimas priekšsēdētājas biedre V.Muižniece atzina, ka ir vērojams progress attiecībā uz naturalizēties gribētāju skaita pieaugumu, it īpaši pēc iestāšanās Eiropas Savienībā; šogad pilsonību jau ir ieguvuši 8000 Latvijas iedzīvotāju. Pārrunājot izglītības reformas gaitu, viņa atzīmēja, ka tā ir bijusi veiksmīga.

Pie Saeimas Ārlietu komisijas deputātiem

Ceturtdien, 2.jūnijā, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Aleksandrs Kiršteins, priekšsēdētāja biedrs Leopolds Ozoliņš un komisijas locekle Anta Rugāte tikās ar EDSO augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfu Ekeusu.
Tikšanās laikā pārrunāti ar sabiedrības integrāciju Latvijā saistīti jautājumi.
Ārlietu komisijas priekšsēdētājs A.Kiršteins informēja par Vispārējās konvencijas par nacionālo minoritāšu aizsardzību ratifikāciju un plašajām diskusijām par minoritāšu definīciju, uzsverot, ka konvencijas mērķis ir aizsargāt mazākumtautības. A.Kiršteins skaidroja līdz ar konvenciju pieņemtās deklarācijas un pieņemto atrunu nepieciešamību Latvijas sarežģītās vēstures dēļ un vajadzību aizsargāt latviešu kā valsts valodu.
EDSO augstais komisārs nacionālo minoritāšu jautājumos R.Ekeuss atzinīgi novērtēja konvencijas ratifikāciju, īpaši uzsverot deklarācijā iekļautās tiesības personām, kuras nav Latvijas vai citas valsts pilsoņi, bet pastāvīgi un legāli dzīvo Latvijā. Viņš interesējās par noteikto tiesību īstenošanu praksē un paredzamajām izmaiņām Pilsonības likumā.
Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs L.Ozoliņš skaidroja Latvijas okupācijas sekas, norādot, ka latviešu skaits septiņās lielākajās pilsētās ir mazāks nekā cittautiešu, kā arī informēja par deklarācijas totalitārisma nosodīšanai pieņemšanu.
Savukārt deputāte A.Rugāte norādīja, ka valdība ir gatava rakstīt ziņojumu par minoritāšu konvencijai pievienoto deklarāciju un veiktajām atrunām, lai paskaidrotu to nepieciešamību. Konvencija nepasliktinās minoritāšu tiesības, un līdz šim esošās tiesības arī netiks samazinātas, sacīja A.Rugāte.
Sarunas noslēgumā puses pārrunāja arī jautājumus, kas skar Latvijas un Krievijas robežlīgumu.

Saeimas preses dienests

Pie ārlietu ministra

Ceturtdien, 2.jūnijā, ārlietu ministrs Artis Pabriks tikās ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfu Ekeusu, kurš ieradies divu dienu darba vizītē Latvijā.
Sarunas laikā Rolfs Ekeuss apsveica Saeimas lēmumu pagājušā nedēļā ratificēt Eiropas Padomes Vispārējo nacionālo mazākumtautību konvenciju. Viņš ar gandarījumu norādīja, ka Latvijas pieņemtā minoritāšu definīcija ir liberāla, un atzinīgi novērtēja Latvijas deklarācijā ietvertās normas, kas ļaus arī nepilsoņiem baudīt konvencijā paredzētās tiesības saskaņā ar Latvijas likumdošanu.
Savukārt, vakar uzstājoties Eiropas Padomes Pašvaldību kongresā Strasbūrā, organizācijas ģenerālsekretārs Terijs Deiviss apsveica Eiropas Padomes Vispārējās mazākumtautību konvencijas ratifikāciju Saeimā, norādot, ka Latvija ir izpildījusi savu apņemšanos. Viņš arī izteica atzinību konvencijas ietvaros apstiprinātajai mazākumtautību definīcijai, kā arī norādīja uz pievienotajām konvencijas divām deklarācijām, kas paskaidro, kādā veidā Latvija šo konvenciju plāno īstenot.

Ārlietu ministrijas Preses centra un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!