• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministre atbild uz tiesu darbinieku vēstulēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.06.2005., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109686

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 3.jūnijā

Vēl šajā numurā

03.06.2005., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministre atbild uz tiesu darbinieku vēstulēm

Tieslietu ministre Solvita Āboltiņa ir atbildējusi uz tiesu darbinieku vēstulēm, kurās ministrei un Tieslietu ministrijai bija jautāts par darba samaksu un sociālajām garantijām:

Stipra, neatkarīga un uzticama tiesu vara ir katras tiesiskas valsts stūrakmens. Vienota tiesu prakse, pamatoti, motivēti un saprotami spriedumi, pārskatāms tiesas process un lietas virzība ir faktori, kas veicina tiesas lomu un prestižu gan sabiedrības, gan potenciālo tiesnešu acīs. Apzinoties tiesu sistēmas efektīvas un kvalitatīvas darbības nozīmīgumu, tieslietas ir atzītas par vienu no valdības prioritātēm.
Tieslietu ministrija apzinās, ka viens no minēto mērķu un uzdevumu sekmīgas sasniegšanas priekšnosacījumiem ir augsti kvalificēts un profesionāls tiesas personāls. Diemžēl jāatzīst, ka tiesu sektorā strādājošo atalgojums, ievērojot amata lielo atbildību un darba apjomu, pašreiz ir neatbilstošs. Turklāt nepārtrauktā tiesu darbinieku mainība neļauj efektīvi izmantot apmācībai atvēlētos līdzekļus un plānot secīgu ilgtermiņa tālākizglītību. Līdz ar to Tieslietu ministrija apzinās, ka pašreizējos apstākļos tiesu darbs lielā mērā norit, pateicoties tiesu darbinieku uzņēmībai un pašaizliedzībai, kas, par spīti finansējuma problēmām, ļauj neatlaidīgi virzīties uz sasniedzamo mērķi – zinošu tiesas personālu, kvalitatīvu tiesu darbu un sabiedrības uzticamības tiesai stiprināšanu.
Ņemot vērā minēto, Tieslietu ministrija tiesu darbinieku atalgojuma paaugstināšanu ir izvirzījusi kā vienu no galvenajām 2005.gada prioritātēm, šis uzdevums ir ietverts arī šā gada un nākamā gada Tieslietu ministrijas un valdības rīcības plānā.
Pirmais solis minētā uzdevuma īstenošanā tika sperts pagājušā gada nogalē – ir radīts normatīvi tiesiskais pamatojums šā gada budžeta grozījumu un nākamo gadu budžeta pieprasījumiem: 2004.gada 23.novembrī ir pieņemti Ministru kabineta noteikumi “Prokuratūras un tiesu darbinieku darba samaksas noteikumi”.
Otrkārt, Tieslietu ministrija ir sagatavojusi 2006.gada budžeta prioritāšu plānu, kurā kā viena no galvenajām prioritātēm izvirzīta tiesnešu un tiesu darbinieku algu palielināšana, kam kopumā plānots pieprasīt aptuveni 3 miljonus latu.
Pašreiz Tieslietu ministrija gatavo informatīvo ziņojumu valdībā, kurā tiks piedāvāts konkrēts tiesu darbinieku algu paaugstināšanas grafiks. Atalgojumu plānots palielināt pakāpeniski, maksimālo robežu sasniedzot līdz 2008.gadam.
Treškārt, Tieslietu ministrija šim mērķim papildu finansējuma pieprasījumu iesniegs jau 2005.gada valsts budžeta grozījumiem.
Ņemot vērā minēto, atkārtoti uzsveram, ka tiesu darbinieku atalgojuma paaugstināšana un darba apstākļu uzlabošana ir Tieslietu ministrijas prioritāte jau šogad. Protams, šis process, ņemot vērā visus valstī aktuālos jautājumus, kas prasa finansējumu, būs pakāpenisks, tomēr, kā jau norādīts, ministrija strādā pie konkrēta paredzama grafika izstrādes, un papildu finansējums tiks pieprasīts jau šovasar. Mēs regulāri informēsim tiesu darbiniekus par paveiktajiem un plānotajiem pasākumiem gan ministrijā, gan valdībā un pēc iespējas drīzāk iepazīstināsim tiesu darbiniekus ar konkrētu algu paaugstināšanas plānu.
Vienlaikus norādām, ka esam atvērti konstruktīvam dialogam un aicinām vērsties ministrijā ar jautājumiem un priekšlikumiem arī turpmāk.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!