• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas un Ukrainas uzņēmēju sadarbība paplašināsies. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.06.2005., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109688

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministre atbild uz tiesu darbinieku vēstulēm

Vēl šajā numurā

03.06.2005., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas un Ukrainas uzņēmēju sadarbība paplašināsies

Ukrainas un Latvijas biznesa forumā, kurā piedalījās abu valstu valdības un uzņēmēju organizāciju pārstāvji, tika parakstīts nozīmīgs sadarbības līgums.

Pasākuma ievadā Latvijas Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Kaspars Gerhards uzsvēra, ka šāda tikšanās ir labas valstu sadarbības piemērs. Valsts sekretārs arī izteica cerību, ka mūsu valsts ekonomiskie panākumi varētu veicināt Ukrainas un Latvijas uzņēmēju kontaktu attīstību. K.Gerhards pauda pārliecību, ka ļoti svarīgi ir ciešāki kontakti valdības līmenī.
Ukrainas vēstnieks Latvijā Mirons Jankivs apliecināja Ukrainas valdības interesi par ciešāku sadarbību ar Latviju. Kā īpaši daudzsološu projektu M.Jankivs minēja iespējamo transporta koridora attīstību starp Ukrainu un Baltiju. Pēc vēstnieka domām, tas aktivizētu termināļu būvi un veicinātu tranzīta pieaugumu. Abu valstu uzņēmējiem ir daudz sadarbības iespēju vieglās un pārtikas rūpniecības nozarēs, kā arī banku, transporta un loģistikas sektorā un mašīnbūvē. Vērojama arī liela Latvijas tūristu interese par Ukrainu – šo valsti apciemojušo Latvijas tūristu skaits pērn audzis par 20 procentiem salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Šīs iespējas jau novērtētas valdības līmenī – šovasar Ukrainā noteikts bezvīzu režīms ar Eiropas Savienības valstīm, tātad arī ar Latviju.
Ukrainas tirgū jau darbojas vairāki nozīmīgi Latvijas uzņēmumi. To vidū minami, piemēram, SIA “Izoterms”, AS “Lauma”, SIA “Lattelekom”. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Andris Ozols pavēstīja, ka arī daudziem citiem mūsu valsts uzņēmējiem ir liela interese par darījumiem Ukrainā. Šobrīd Latvijas imports no Ukrainas ievērojami pārsniedz eksporta apjomu. Izrādās, ka importējam daudz mašīnbūvniecības izstrādājumu, savukārt 18 procenti no Latvijas eksporta uz Ukrainu ir ķīmiskās rūpniecības preces. Ukrainā ir pieprasīta arī Latvijas koksne un mūsu uzņēmumu transporta pakalpojumi.
Foruma dalībnieki atzina, ka abu valstu ekonomiskajās partnerattiecībās nepieciešams realizēt līdz šim vēl neizmantoto potenciālu. Ukrainas pārstāvji norādīja arī uz politiskajām pārmaiņām valstī, kas nākotnē varētu pozitīvi ietekmēt ekonomisko izaugsmi. Ukrainas ražotāju un uzņēmēju apvienību (URUA) viceprezidente Tatjana Stepankova atgādināja, ka Baltijas valstis atbalstīja politiskā kursa maiņu Ukrainā. Pagaidām gan Ukrainas ekonomika piedzīvo lejupslīdi, par ko liecina inflācijas līmenis, kas 2004.gadā sasniedza 12,5 procentus. Tomēr Ukrainas virzība uz ES sniegs jaunas attīstības iespējas un ļaus veidot vēl ciešākus kontaktus ar Latviju.
Foruma ietvaros tika noslēgts sadarbības līgums starp URUA un LIAA. T.Stepankova pauda uzskatu, ka lielākā investoru problēma ir informācijas trūkums, tādēļ atbalsts Ukrainas uzņēmējiem Latvijā ir nozīmīgs solis jaunu ekonomisko kontaktu virzienā.

Jānis Nicmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!