• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Normālu cilvēku fotogrāfijas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2005., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109804

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vārds jaunajiem fotogrāfiem

Vēl šajā numurā

07.06.2005., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Normālu cilvēku fotogrāfijas

Valsts Mākslas muzeja (VMM) Mazajā zālē apskatāma mākslinieces Māras Brašmanes fotoizstāde “Muzejnieki”, kurā apkopoti vairāku gadu garumā fotografētu Latvijas muzeju darbinieku fotoattēli. Pēc mākslinieces vārdiem, izstāde ir veltījums “viņiem visiem un daudziem citiem, kas klusi un nemanāmi veic savu darbu”.

DIMZE.PNG (52151 bytes)
Imants Dimze, bijušais Ventspils Piejūras brīvdabas muzeja direktors. 2004.
Foto: Māra Brašmane

Klusie un nemanāmie

Māra Brašmane ir īsta muzeju fotogrāfe – vienpadsmit gadu nostrādāts Rundāles pils muzejā un divdesmit – VMM. Diendienā strādājot ar fotokameru un atrodoties starp cilvēkiem, būtu jocīgi, ja mākslinieces objektīvs nefiksētu kolēģu portretus. Tā, lūk, trīsdesmit gadu ritumā fotogrāfe ir pamanījusies radīt Rundāles, Tukuma, Talsu, Valmieras, Ventspils, Rīgas un citu pilsētu muzeju darbinieku portretu galeriju. Fotografēti restauratori, mākslas zinātnieki, vēsturnieki, zāļu uzraugi, sargi un citi muzeja ikdienas darbā svarīgi muzeju ļaudis, kas klusi un nemanāmi dara savu darbu. No muzeju vadošajiem darbiniekiem redzams vien Rundāles pils muzeja direktora Imanta Lancmaņa portrets.

Fotogrāfe rokdarbniece

Gadiem ilgi māksliniece kolēģus fotografējusi sava prieka pēc, nedomājot par to, ka kādudien bildes varētu rādīt publiski. Tomēr ar šogad izdoto mākslinieces fotoalbumu “Manas jaunības pilsēta” pierādījās, ka Māras Brašmanes ilggadējais skatījums uz dzīvi ir interesants un nepieciešams, lai atcerētos vai paskatītos, kā tas īsti bijis vai varbūt ir joprojām.
Portretu autore sevi uzskata par rokdarbnieci, jo nekad nav nodarbojusies ar tā saucamo augsto mākslu. Tāpēc visas radošās dzīves laikā viņa par modeļiem izvēlējusies cilvēkus, kuri bijuši tuvi draugi vai vienkārši interesanti cilvēki. Saistībā ar izstādi “Muzejnieki” Māras Brašmanes sapnis ir izveidot fotogrāfiju ciklu par ļaudīm, kas strādā muzejā un ikdienā nav pamanāmi, – tā saucamiem neredzamajiem cilvēkiem, jo muzeja apmeklētāji bieži vien nenojauš par viņu esamību.
Fotogrāfei patīk sarunāties ar restauratoriem, zāļu uzraugiem un apkopējiem, jo katram no viņiem ir kāds fantastisks stāsts, ko bildē nav iespējams pilnīgi parādīt.

Uztverami stāsti

Lai arī bildēs attēloti Mārai Brašmanei tuvi cilvēki un, iespējams, tikai pati māksliniece par tiem var pastāstīt, tomēr nofotografētās situācijas, portretējamo attieksme un vide runā pati par sevi. Piemēram, dabā nobildētais Talsu fotogrāfs Dainis Kārkluvalks pats ir lielisks ainavu meistars, savukārt Ieva un Imants Lancmaņi nofotografēti Jāņu dienā, kad abi atpūšas Rundāles pils muzejā.
“Muzejnieku” fotogrāfijas ir vienkāršu cilvēku portretējumi vienkāršam cilvēkam. Izstādes apmeklētājam nav jālauza galva, vai kaut kas ir saprasts vai nav. Māra Brašmane nefilozofē, bet iemūžina savas dzīves svarīgākās ainas un laikabiedru portretus, kas ir gana kolorīti, lai vismaz paskatītos uz tiem un varbūt paturētu prātā, jo ikdienā diez vai viņus sastapsit sabiedriskos, pompozos pasākumos.

Raivis Spalvēns

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!