• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vārds jaunajiem fotogrāfiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2005., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109805

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Trešdiena, 08.06.2005.

Laidiena Nr. 90, OP 2005/90

Vēl šajā numurā

07.06.2005., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vārds jaunajiem fotogrāfiem

Aizvien redzamāku vietu Latvijas kultūrainā ieņem nekustamo īpašumu sabiedrības “Latio” tradicionālais fotoprojekts, kas ir arī uzteicams mecenātisma paraugs. 2005.gada kalendārs ar Latvijas fotogrāfijas klasiķu darbiem daudzās mājās kļuvis par fotomākslas izstādi gada garumā un palīdzējis popularizēt mūsu melnbalto fotogrāfiju ārzemēs.
Preses konferencē, stāstot par šāgada plāniem un jau iesāktajiem darbiem, “Latio” valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns uzsvēra, ka arī 2006.gada kalendāra izveide uzticēta profesionāļiem, kultūras jomas ekspertiem un pieredzējušiem fotomāksliniekiem.
Kalendāram tāpat izvēlēsies 13 dažādu fotomākslinieku darbus, taču šogad uzņēmums nolēmis dot vārdu jaunākajai fotogrāfu paaudzei. Atlasei savus darbus jau piekrituši dot 18 fotogrāfi vecumā līdz 35 gadiem. Viņi piedalījušies dažādās izstādēs un projektos, bet viņu vārdi vēl nav tik populāri un plašākai sabiedrībai zināmi.
Septembrī Melngalvju namā notiks jauno fotomākslinieku darbu izstāde, kurā izraudzīsies fotogrāfijas 2006.gada kalendāram. To dāvinās sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem, kultūras un mākslas dzīves pazinējiem.
Tiek gādāts par to, lai fotomāksla būtu pieejamāka plašai sabiedrībai. Ir sakomplektēta pagājušajā gadā Strenčos atrastā fotomantojuma ceļojošā izstāde. No jūlija līdz novembrim tā apceļos sešus Latvijas muzejus un būs skatāma Pastariņa muzejā Tukuma rajonā, Džūkstes pagasta muzejā, Ādolfa Alunāna memoriālajā muzejā Jelgavā, Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā, Valkas Novadpētniecības muzejā un Latvijas Fotogrāfijas muzejā Rīgā. Tādējādi visu Latvijas novadu iedzīvotāji varēs aplūkot kaut nelielu daļu no milzīgā krājuma, kurā ir vairāk nekā 3000 fotoplašu ar pilsētas skatiem un dabas ainavām, svētku un lauku darbu attēliem un unikālu portretu galeriju. Šo bagātību mums atstājuši vairāki Strenču novada fotogrāfi, kas darbojušies pagājušā gadsimta pirmajā pusē. Pazīstamākais no viņiem ir dzejnieks Jānis Ziemeļnieks.
Strenčos atrastās fotogrāfijas paredzēts izdot arī nelielā galda kalendārā. Iedalījums būs nevis mēnešos, bet nedēļās, lai varētu parādīt iespējami vairāk fotogrāfiju.
Kā atzīst Latvijas Fotogrāfijas muzeja direktors Vilnis Auziņš, Strenču mantojuma izpētē vēl veicams liels darbs, taču kopš pagājušā gada akcijas pieteikušies vēl vairāki desmiti cilvēku, kuri būtu gatavi muzejam atdot dažādas izcelsmes fotoplašu kolekcijas. Protams, ekspertiem vispirms jānosaka to patiesā vērtība, tomēr arī cilvēku atsaucība jau ir ieguvums.
Šogad iecerēts arī sadarboties ar Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu, piedāvājot tās pacientiem piedalīties fotokonkursā, lai mazliet atvieglotu atveseļošanās laiku. Profesionāls fotogrāfs iemācīs bērniem fotografēšanas pamatprincipus, lai viņu darbi vēlāk varētu tikt parādīti izstādē.

Aina Rozeniece, “LV”

aina.rozeniece@vestnesis.lv

MAJA.PNG (128005 bytes)
Fotogrāfija no Strenču fotomantojuma kolekcijas. 2005.gada kalendāra vāks ar Viļņa Auziņa fotogrāfiju

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!