• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijai sarežģījumi ar Eiropas lietām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2005., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109817

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jurģi Minhauzena valstībā

Vēl šajā numurā

07.06.2005., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijai sarežģījumi ar Eiropas lietām

Kopš Eiropas lietu biroja reorganizācijas Latvijā ir problēmas ar Eiropas lietu koordināciju, piektdien, 3.jūnijā, secināja Saeimas Eiropas lietu komisijas (ELK) deputāti. Par šo jautājumu viņi apņēmās informēt Ārlietu ministriju, kuras pakļautībā tagad atrodas Eiropas lietu birojs.

Neapstiprina pozīciju

Diskusijas par Eiropas lietu koordināciju deputāti aizsāka, debatējot par kādu slikti sagatavotu nacionālo pozīciju. Deputāti uzskatīja, ka jautājums par ķīmisko produktu reģistrēšanas, izvērtēšanas, atļauju izsniegšanas un ierobežošanas jeb “Reach” regulu Latvijā nav pietiekami izvērtēts. Tāpēc nacionālā pozīcija šajā jautājumā netika apstiprināta.
ELK priekšsēdētāja biedrs Dzintars Rasnačs norādīja, ka pozīcijas sagatavošanas laikā nav notikušas konsultācijas ar visām iesaistītajām pusēm, tajā skaitā mazos uzņēmējus pārstāvošām nevalstiskām organizācijām. Pozīcijā arī nav minēts, ka “Reach” regulas projekts skatīts trīs Eiropas Parlamenta komitejās. Tiekoties ar uzņēmēju, patērētāju un tirgotāju pārstāvjiem, Eiropas parlamentārieši secinājuši, ka minētā regula radīs nopietnas problēmas aptuveni 10 līdz pat 40 procentiem mazo un vidējo uzņēmēju, “Reach” prasību dēļ ievērojami palielināsies ražošanas izmaksas un tie tiks izspiesti no tirgus. Turklāt tas skartu ne tikai ķīmisko rūpniecību, bet arī tādas no šīs nozares atkarīgas sfēras kā metālapstrādi, papīra ražošanu un tekstilrūpniecību, savu viedokli pamato ELK deputāti.
Arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera “Reach” regulu vērtē ļoti negatīvi, bet tās viedoklis nacionālajā pozīcijā nav atspoguļots, sašutumu pauda Dz.Rasnačs. Pozīcija ELK tiek skatīta jau septīto reizi, un visas reizes komisija ir aicinājusi konsultēties ar nevalstiskajām organizācijām, bet, kā redzams, tas joprojām nav izdarīts. Turklāt ELK arī pati veikusi uzņēmēju aptauju, kuras rezultāti liecina, ka uzņēmēji regulas projektu neatbalsta.

Valdībā pozīcijas skatītas pavirši

ELK deputāte Vineta Muižniece interesējās, kāda bija ekonomikas ministra Krišjāņa Kariņa nostāja par regulu, izskatot šo pozīciju valdībā. Ekonomikas ministrijas pārstāve skaidroja, ka “Reach” regulu atbalstījuši visi valdības ministri. Daži deputāti gan norādīja, ka šis gadījums labi raksturo ES jautājumu skatīšanu valdībā – tiek nolasīta Latvijas nacionālā pozīcija, un nekādas debates par minēto jautājumu nenotiek.
Ekonomikas ministrija norāda, ka neapstiprināto nacionālo pozīciju sagatavojusi Vides ministrija. Ekonomikas ministrijai ir tikai koordinējošā loma.
ELK deputāti aicināja līdz Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra Kaspara Gerharda izbraukšanai uz Ministru padomes sēdi veikt saskaņošanu ar Tirdzniecības un rūpniecības kameru. Savukārt Latvijai delegācijai, Padomes sēdē paužot valsts nostāju, jāinformē, ka par “Reach” regulu turpinās parlamentārās izpētes debates.

Uzziņai:

Reach” regulas mērķis ir augstā līmenī nodrošināt iedzīvotāju veselības un vides aizsardzību nomainot bīstamās ķīmiskās vielas ar mazāk bīstamām. Tajā pašā laikā tai jānodrošina arī efektīvu iekšējā tirgus funkcionēšanu, kā arī konkurētspēju ķīmiskajā rūpniecībā. “Reach” regulas projektu Eiropas Komisija izstrādāja 2003.gadā.

Avots: Saeimas Eiropas lietu komisija

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!