• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Grozījumi "Metodiskajos norādījumos par iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas kārtību no nerezidentu ienākuma". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.2005., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109876

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.233

Grozījums Ministru prezidenta 2005.gada 1.jūnija rīkojumā Nr.221 "Par Ē.Jēkabsona komandējumu"

Vēl šajā numurā

08.06.2005., Nr. 90

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: lēmums

Numurs: 952

Pieņemts: 31.05.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.952

Rīgā 2005.gada 31.maijā

Grozījumi “Metodiskajos norādījumos par iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas kārtību no nerezidentu ienākuma”

1. Pamatojoties uz 2004.gada 20.decembra un 2005.gada 10.marta grozījumiem likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, apstiprinu grozījumus ar Valsts ieņēmumu dienesta 2004.gada 2.aprīļa rīkojumu Nr.529 “Par “Metodisko norādījumu par iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas kārtību no nerezidentu ienākuma” apstiprināšanu” apstiprinātajos “Metodiskajos norādījumos par iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas kārtību no nerezidentu ienākuma”.

2. Rīkojumu un ar šo rīkojumu apstiprinātos metodisko norādījumu grozījumus publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

3. Ar šo rīkojumu apstiprinātie metodisko norādījumu grozījumi piemērojami ar 2005.gada 1.janvāri.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors Dz.Jakāns

 

Apstiprināti

ar Valsts ieņēmumu dienesta

2005.gada 31.maija rīkojumu Nr.952

Grozījumi “Metodiskajos norādījumos par iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas kārtību no nerezidentu ienākuma”

1. Izteikt trešās daļas 1.tabulas 7.rindu šādā redakcijā:

 

7.

Ienākums no Latvijas Republikā reģistrētas personālsabiedrības

Deklarējot personālsabiedrības peļņu

2. Papildināt trešās daļas 1.tabulu ar 19.rindu šādā redakcijā:

 

19.

Ienākums no papildpensijas kapitāla, kas veidojies no darba devēja veiktajām iemaksām privātajos pensiju fondos atbilstoši licencētiem pensiju plāniem un izmaksāts pensiju plānu dalībniekiem

Izmaksas brīdī

 

3. Izteikt trešās daļas 15.punktu šādā redakcijā:

“15. Nosakot fiziskās personas — nerezidenta mēneša apliekamo ienākumu, kas gūts, balstoties uz darba tiesiskajām attiecībām, no tā atskaita nomaksātās valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu summas un saskaņā ar likumu “Par privātajiem pensiju fondiem” izveidotajos privātajos pensiju fondos vai citās Eiropas Savienības dalībvalstīs reģistrētajos privātajos pensiju fondos izdarītās iemaksas, kas kopā ar apdrošināšanas prēmiju maksājumiem, kas atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam (ar līdzekļu uzkrāšanu) izdarīti apdrošināšanas sabiedrībai, kura nodibināta un darbojas saskaņā ar Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumu, vai citā Eiropas Savienības dalībvalstī reģistrētai apdrošināšanas sabiedrībai, nepārsniedz 10 procentus no nerezidenta mēneša bruto darba samaksas.”

4. Svītrot trešās daļas 17.4.apakšpunktu.

5. Svītrot trešās daļas 17.punkta 4.piemēra pirmo teikumu.

6. Izteikt trešās daļas 24.punktu šādā redakcijā:

“24. Fiziskās personas — nerezidenta ar nodokli apliekamais ienākums ir ienākums no Latvijā reģistrētas personālsabiedrības. Personālsabiedrība aprēķina nodokli 25 procentu apmērā no nerezidenta ienākuma, kas ietver personālsabiedrības taksācijas perioda ar nodokli apliekamā ienākuma daļu, kura pienākas personālsabiedrības dalībniekam — nerezidentam, un ieturēto nodokli iemaksā budžetā 15 dienu laikā pēc personālsabiedrības uzņēmuma ienākuma nodokļa deklarācijas iesniegšanas. Personālsabiedrība, iesniedzot uzņēmuma ienākuma nodokļa deklarāciju, norāda tajā arī informāciju par personālsabiedrības biedriem.”

7. Aizstāt trešās daļas 26.punktā vārdus “atrodas, ir izveidots vai nodibināts (t.sk. arī, ja personai ir pastāvīgā dzīvesvieta)” ar vārdiem “atrodas (t.sk. arī, ja personai ir pastāvīgā dzīvesvieta)”.

8. Papildināt trešo daļu ar 28.1punktu un 6.1 piemēru šādā redakcijā:

“28.1 Fiziskai personai — nerezidentam, kura gūtais ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas aplikts ar nodokli izmaksas vietā pēc divu procentu likmes, ir tiesības iesniegt gada ienākumu deklarāciju saskaņā ar Likuma 30.panta sesto daļu, kas nosaka, ka nodokļu maksātājam ir tiesības iesniegt gada ienākumu deklarāciju, precizējot taksācijas gada nodokļa aprēķinu. Šajā gadījumā, veicot pārrēķinu, ieturētais nodoklis divu procentu apmērā tiks uzskatīts par avansā samaksāto nodokli.

6.1 piemērs

Fiziskā persona — nerezidents par Ls 100 000 pārdod rezidentam — juridiskai personai nekustamo īpašumu, kura iegādes vērtība ir Ls 96 000. Juridiskā persona atbilstoši Likuma normām ietur nodokli divu procentu apmērā (Ls 100 000 * 2 % = Ls 2000) no izmaksātās atlīdzības. Nerezidents iesniedz gada ienākumu deklarāciju. Nodokļa aprēķins, pamatojoties uz Ministru kabineta 2000.gada 18.oktobra noteikumu Nr.357 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas noteikumi” 3.1 un 3.2 punktu, šajā gadījumā ir šāds:

— apliekamais ienākums ir (Ls 100 000 – Ls 96 000) Ls 4000;

— iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir (25% no Ls 4000) Ls 1000;

— ņemot vērā, ka avansā ieturētais nodoklis ir Ls 2000, nodokļu maksātājam pārmaksātais nodoklis ir (Ls 2000 – Ls 1000) Ls 1000.

Gadījumā, ja atsavinātais nekustamais īpašums būtu tāds, kas atgūts, atjaunojot īpašumtiesības uz nacionalizēto nekustamo īpašumu, par tā iegādes vērtību būtu uzskatāma minētā īpašuma pārdošanas cena. Tādējādi, aprēķinot nodokli rezumējošā kārtībā, nerezidenta pārmaksātais nodoklis būtu Ls 2000.”

9. Papildināt trešo daļu ar 37.1punktu šādā redakcijā:

“37.1 Fiziskās personas — nerezidenta 2005. un 2006.gadā gūtais ienākums no augoša meža vai kokmateriālu pārdošanas netiek aplikts ar nodokli. Tādējādi nerezidenta 2005. un 2006.gadā gūtajam ienākumam no augoša meža vai kokmateriālu pārdošanas nav piemērojami norādījumu 37., 43. un 44.punkta noteikumi par nodokļa ieturēšanu izmaksas brīdī. Gadījumā, ja nodoklis izmaksas vietā tika ieturēts, tad nerezidentam ir tiesības iesniegt gada ienākumu deklarāciju un VID teritoriālā iestāde nodokļa pārmaksas gadījumā atmaksā pārmaksāto nodokli.”

10. Papildināt trešo daļu ar 37.2 punktu šādā redakcijā:

“37.2 Fiziskās personas — nerezidenta gūtais ienākums no papildpensijas kapitāla, kas veidojies no darba devēju veiktajām iemaksām privātajos pensiju fondos atbilstoši licencētiem pensiju plāniem un izmaksāts pensiju plāna dalībniekiem, tiek aplikts ar nodokli pēc 25 procentu likmes izmaksas vietā. Jēdzienu “papildpensijas kapitāls” un “privātais pensiju fonds” definīcijas sniegtas likumā “Par privātajiem pensiju fondiem”.”

11. Aizstāt ceturtās daļas 43.punktā vārdus un skaitli “un 18.rindā” ar skaitļiem un vārdiem “18. un 19.rindā”.

12. Izteikt piektās daļas 50.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

“50.2. summas, kas ziedojuma vai dāvinājuma veidā nodotas Latvijā reģistrētām biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām vai to iestādēm, kurām piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likumu, un budžeta iestādēm, bet šīs summas nedrīkst pārsniegt 20 procentus no apliekamā ienākuma lieluma;”

13. Izteikt piektās daļas 50.4. un 50.5.apakš­punktu šādā redakcijā:

“50.4. no gada apliekamā ienākuma apjoma pirms tā aplikšanas ar nodokli tiek atskaitītas saskaņā ar likumu “Par privātajiem pensiju fondiem” izveidotajos privātajos pensiju fondos vai citās Eiropas Savienības dalībvalstīs reģistrētajos privātajos pensiju fondos izdarītās iemaksas, kas kopā ar apdrošināšanas prēmiju maksājumiem, kuri izdarīti atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam (ar līdzekļa uzkrāšanu), nepārsniedz 10 procentus no personas gada apliekamā ienākuma. Ja iemaksas privātajos pensiju fondos veic pati fiziskā persona, tad tās tiek atskaitītas no gada apliekamā ienākuma, sastādot gada ienākumu deklarāciju;

50.5. apdrošināšanas prēmiju maksājumi, kas atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam (ar līdzekļu uzkrāšanu) izdarīti apdrošināšanas sabiedrībai, kura nodibināta un darbojas saskaņā ar Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumu, vai citā Eiropas Savienības dalībvalstī reģistrētai apdrošināšanas sabiedrībai, ievērojot Likuma 8.panta piektās daļas 1., 2. un 3.punkta nosacījumus, un kas kopā ar iemaksām privātajos pensiju fondos nepārsniedz 10 procentus no personas gada apliekamā ienākuma. Ja apdrošināšanas prēmiju maksājumus veic pati fiziskā persona, tad tie tiek atskaitīti no gada apliekamā ienākuma, sastādot gada ienākumu deklarāciju.”

14. Izteikt piektās daļas 51.punktu šādā redakcijā:

“51. Norādījumu 50.4. un 50.5.apakšpunkta piemērošanu skaidro VID Metodiskie norādījumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas kārtību.”

15. Papildināt piekto daļu ar 51.1punktu šādā redakcijā:

“51.1 Par ziedojumu, kas piešķir tiesības samazināt fiziskās personas — nerezidenta apliekamo ienākumu atbilstoši norādījumu 50.2.apakšpunktam, uzskatāma nauda vai citas lietas, kuras fiziskā persona — nerezidents bez atlīdzības nodod sabiedriskā labuma organizācijai, kurai šāds statuss piešķirts saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likumu tās statūtos, satversmē vai nolikumā noteikto mērķu sasniegšanai, vai budžeta iestādei, ar noteikumu, ka saņēmējam nav noteikts pretpienākums veikt darbības, kuras uzskatāmas par atlīdzību. Gadījumā, ja nerezidenta ziedojuma saņēmējam noteiktajā ziedojuma mērķī ietverta tieša vai netieša norāde uz konkrētu personu kā ziedoto līdzekļu saņēmēju, kas ir ar ziedotāju saistīta persona vai saistīts uzņēmums, vai ziedotāja darbinieks, vai ziedotāja darbinieka ģimenes loceklis, tad par šādu ziedojumu nav tiesības samazināt ar nodokli apliekamo ienākumu.”

16. Papildināt piekto daļu ar 53.1 punktu un 8.1 piemēru šādā redakcijā:

“53.1 Sākot ar 2005.gada 1.janvāri, Likuma normas paredz īpašus noteikumus attiecībā uz nerezidentu, kurš ir Eiropas Savienības dalībvalsts rezidents un Latvijā guvis vairāk nekā 75 procentus no saviem kopējiem ienākumiem. Fiziskai personai — nerezidentam, kurš atbilst minētajiem nosacījumiem, ir tiesības iesniegt gada ienākumu deklarāciju un, rezumējošā kārtībā aprēķinot nodokli, piemērot tādus pašus attaisnotos izdevumus (tajā skaitā izdevumus par maksātāja un viņa ģimenes locekļu kvalifikācijas paaugstināšanu, specialitātes iegūšanu, izglītības iegūšanu, par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu un veselības apdrošināšanas prēmiju maksājumiem apdrošināšanas sabiedrībām, kas izveidotas un darbojas saskaņā ar Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumu), nodokļa atvieglojumus un neapliekamo minimumu kā fiziskai personai — rezidentam.

8.1 piemērs

Fiziskā persona — ES dalībvalsts rezidents uzturas Latvijā un veic algotu darbu Latvijas darba devēja labā. Kopā ar šo personu Latvijā uzturas arī viņa ģimene (2 personas). 2005.gadā šī persona no algota darba guvusi ienākumu Ls 10 000 apmērā. Darba devējs ir ieturējis valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas Ls 900 apmērā un iedzīvotāju ienākuma nodokli Ls 2275 apmērā. Persona vēlas izmantot tiesības iesniegt gada ienākumu deklarāciju un piemērot gada neapliekamo minimumu un nodokļa atvieglojumus par apgādībā esošām personām.

Personai ir apliecinājums no personas rezidences valsts, ka ienākums ir gūts tikai Latvijā un persona nav izmantojusi analoģiskus atskaitījumus Latvijas apliekamā ienākuma samazinājumiem (neapliekamais minimums, atvieglojumi par apgādībā esošām personām, attaisnotie izdevumi).

Tādējādi, veicot iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķinu rezumējošā kārtībā un piemērojot neapliekamo minimumu (Ls 312) un atvieglojumus par apgādībā esošām personām (Ls 216 * 2 = Ls 432), kā arī attaisnotos izdevumus par medicīnas pakalpojumiem Ls 80, nodokļa pārrēķina rezultāts ir pārmaksa Ls 206.”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!