• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Baltā nama skanīgais jūnijs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.2005., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/109916

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dejo mūsdienu Pelnrušķīte

Vēl šajā numurā

08.06.2005., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Baltā nama skanīgais jūnijs

PIRMAAAA.JPG (20417 bytes)
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.
Vakar Latvijas Nacionālajā operā atklāja 8. Rīgas operas festivālu. Atklāšanas koncertu apmeklēja soliste Inese Galante (no labās), uzstājās viessolisti Renate Bēle (no kreisās), Stefans Finke (centrā) un citi.

Vasaras ieskaņā viss Baltais nams skan, dūc un gavilē. No 8. līdz 19.jūnijam notiek Rīgas operas festivāls.
Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktora Andreja Žagara izlolotā ideja pirmoreiz īstenojās 1998.gadā. Nevis ikdienišķi pabeigt sezonu, bet vainagot to, atgādinot iepriekšējo sezonu labākos darbus un parādot spilgtākās novitātes. Aicinot uz Rīgu jaunas balsis no ārzemēm, veselas operas trupas un kolektīvus. Te viesojušies gan Maskavas Lielais teātris un Staņislavska un Ņemiroviča–Dančenko teātris, gan maestro Gidons Krēmers ar saviem partneriem. Jūnijā atkal būs iespēja baudīt augstas raudzes kultūras programmu abās LNO zālēs.
Par VIII Rīgas operas festivāla dominantēm stāsta LNO direktora vietnieks mākslinieciskajos jautājumos komponists Arturs Maskats:
– Festivālu atklājam ar Gustava Mālera slavenās VIII simfonijas (tā sauktās “tūkstoša simfonijas”) uzvedumu 8.jūnijā. Šīs milzīgās, oratoriālās simfonijas atskaņojumi pasaulē notiek diezgan reti, jo nav viegli savākt kopā augstas kvalitātes lielo simfonisko orķestri, astoņus solistus vokālistus (pieci soprāni, tenors, baritons, bass) un trīs korus. Mūsu spēks ir tas, ka esam koru lielvalsts. Koris “Latvija” šo darbu jau vairākkārt dziedājis ārzemēs, klāt nāk LNO koris un Rīgas Doma zēnu koris. Solisti no Lietuvas, Vācijas un Latvijas, viņu vidū tādas zvaigznes kā Irēna Miļkevičute, Inesa Linaburģīte, Štefans Finke, Aleksandrs Marko–Būmeistars. Pie diriģenta pults būs Andris Nelsons, kas diriģējis arī Mālera otro un trešo simfoniju. Mākslinieks saka: “Man ir tuva Mālera romantiskā, emocionālā fantāziju pasaule. Viņš it kā summē visu, kas sasniegts simfoniskajā mūzikā, – gan emocionālo, gan garīgo pasauli.”
 

UDENS.PNG (101634 bytes)
Skats no izrādes “Dzīvais ūdens”
Foto: Eiženija Freimane

Šajā festivālā Andris Nelsons diriģēs arī P.Čaikovska “Pīķa dāmu” un Dž.Pučīni “Tosku”.
Festivālam apzināti tika “pataupīta” G.F.Hendeļa opera “Akīds un Galateja”, kuras pirmizrādes notika jau aprīļa beigās. Čehu viesi Ivans Šupeņičs un Pāvels Černohs kopā ar Inesi Galanti dziedās Leoša Janāčeka operā “Jenūfa”, kuru pēc tam Rīgā šogad vairs nedzirdēsim. Saskaņā ar kontraktu operas dekorācijas un uzvedums ceļos uz Čehiju. Viesu izrāde būs arī Verdi “Aīda”– galvenajās sieviešu lomās pirmoreiz uzstāsies slavenā ungāriete Džordžīna fon Benca un ukrainiete Angelīna Švačka, kuras darbojas vācu un skandināvu operteātros.
Pirmoreiz festivāla programmā iekļauta latviešu kameropera – Ilonas Breģes “Dzīvais ūdens”. Šim muzikālajam vēstījumam ir intriģējoša vēsture, kas sākas ar kādas Rūdolfa Blaumaņa nepabeigtas lugas metu, turpinās Māras Zālītes 1986.gada lugā un 1988.gadā ieguvusi operas veidolu. Komponiste risina mūžīgo problēmu, tik aktuālu visos laikos – ko darīt priesterim, ja ļaudīm zūd ticība dzīvā ūdens dziedinošajam spēkam? Ja vispār zūd ticība? Ja pasaule pārvēršas par nebeidzamu šovu ?
Pēc atvaļinājuma pirmā izrāde Baltajā namā notiks 10. augustā. Bet jau 5.augustā Jēkabpilī gaidāma Dž.Verdi “Nabuko” izrāde un 6.augustā Madonā – opermūzikas koncerts.

Eriks Tivums

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!