• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veido izpratni par Eiropas pilsonību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2005., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110015

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar talantu kā draudzības sūtni

Vēl šajā numurā

09.06.2005., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veido izpratni par Eiropas pilsonību

IEVA_USCA.PNG (107350 bytes)
Kampaņas komanda pie busiņa
Eiropas Komisijas foto

Eiropas Savienības (ES) pilsonība indivīdam sniedz tiesības, kas izriet no ES pamatvērtībām, uzsvēra ārlietu ministrs Artis Pabriks, informējot par ES ceļojošo informatīvo kampaņu “Eiropas pilsonība… tie nav tikai tukši vārdi, bet arī tiesības”. Informatīvā kampaņa nākamajās desmit dienās apceļos 20 Latvijas pilsētas. Pasākuma mērķis ir veidot kopēju tiesību, brīvības un drošības zonu ES, vienlaikus sniedzot tās pilsoņiem konkrētu informāciju par viņu tiesībām.
Eurobarometer” aptaujas rezultāti parādījuši, ka tikai 20 procenti no vecās Eiropas pilsoņiem atzīst, ka ir labi informēti par tiesībām, ko sniedz ES pilsonība. Cilvēku neinformētība minētajā jautājumā bija par iemeslu kampaņas rīkošanai.
Kampaņa jau norisinājusies jaunajās dalībvalstīs, tajā skaitā Polijā, Čehijā, Ungārijā un Lietuvā. Tā tiek rīkota arī tāpēc, ka pirmo reizi ES vēsturē visas pilsoņu pamattiesības ir nostiprinātas vienā dokumentā. Pilsoņu pamattiesības ir jāievēro ne tikai ES institūcijām, bet arī dalībvalstīm, piemērojot gan ES, gan nacionālos tiesību aktus, uzsvēra Brīvības, drošības un tiesiskuma ģenerāldirektorāta pārstāvis Žans Žaks Nuss.
Pamattiesību hartā nostiprinātās tiesības nosacīti var iedalīt divās grupās. Pirmajā grupā ir cilvēktiesības, kas jau nostiprinātas nacionālajos tiesību aktos, otrajā – tiesības, ko cilvēkiem sniedz tikai ES pilsonība. Cilvēktiesības, kas ietvertas Latvijas Republikas Satversmē, tiek vēl vairāk nostiprinātas Pamattiesību hartā. Tas Latvijai liek papildus domāt par šo tiesību nodrošināšanu, kā arī neskaidrību gadījumā palīdz pareizi skaidrot šo tiesību saturu, norādīja ārlietu ministrs A.Pabriks, īpaši uzsverot dzimumu līdztiesības ievērošanu un rasisma izskaušanu.
Savukārt tikai ES pilsonība nodrošina tiesības uz brīvu pārvietošanos un uzturēšanos jebkurā ES dalībvalstī, tiesības kandidēt un balsot tajā valstī, kur pilsonis dzīvo, tiesības sazināties ar ES iestādēm un saņemt atbildi valsts valodā, tiesības ārpus ES saņemt palīdzību citas ES dalībvalsts diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā un daudzas citas tiesības. ES pilsonība sniedz plašākas tiesības, ne tikai atrodoties ES, bet arī lūdz panākt pilsoņu tiesību nodrošināšanu, tiem atrodoties ārpus Savienības, norādīja A.Pabriks.
Kampaņa, kas informēs Latvijas iedzīvotājus par šīm tiesībām, 8.jūnijā vienlaikus sākās Rīgā un Siguldā. Tā ilgs līdz 18.jūnijam un risināsies Jūrmalā, Tukumā, Talsos, Ventspilī, Liepājā, Aizputē, Kuldīgā, Saldū, Jelgavā, Cēsīs, Valmierā, Smiltenē, Rēzeknē, Daugavpilī, Jēkabpilī, Ogrē un Salaspilī. Kampaņas komanda katrā pilsētā pavadīs vienu dienu, informējot cilvēkus par pilsoņu tiesībām, ko nosaka ES Pamattiesību harta, kā arī veicinot diskusiju par ES nodrošinātajām pamattiesībām. Interesenti varēs piedalīties interaktīvās viktorīnās un saņemt informatīvus materiālus par ES pilsoņu tiesībām un suvenīrus ar ES simboliku, informē Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.
Informatīvā kampaņa savā maršrutā ir iekļāvusi mazās pilsētas, jo to iedzīvotāji bieži vien ir sliktāk informēti par ES jautājumiem. Kampaņas gaitā tās rīkotāji cer sasniegt jaunas mērķauditorijas. Latvijā ir sagatavoti 12 tūkstoši izdales materiālu komplektu, bet sagaidāms, ka kampaņa sasniegs daudz plašāku cilvēku loku, gan informējot klātienē, gan izmantojot masu medijus.
Pamattiesību nostiprināšana ES hartā un informatīvā kampaņa palīdzēs uzlabot mūsu tiesību izpratni un veicināt to ievērošanu, katram domājot ne tikai par savām tiesībām, bet arī par līdzpilsoņu tiesībām, cer A.Pabriks.

Ieva Ušča

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!