• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts budžeta prioritāte. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2005., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110038

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Naudas trūkums apcērp iespējas

Vēl šajā numurā

09.06.2005., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts budžeta prioritāte

Nākamotrdien, 14.jūnijā, kad valdība turpinās spriest par 2006.gada budžeta veidošanu, finanšu ministrs Oskars Spurdziņš ierosinās noteikt finansējuma palielināšanu sabiedriskajām raidorganizācijām – Latvijas Televīzijai un Latvijas Radio – par nākamā gada valsts budžeta prioritāti. Šādu solījumu ministrs deva vakar, tiekoties ar Latvijas Raidorganizāciju asociācijas pārstāvjiem.

SPURDZINS.PNG (98087 bytes)
Oskars Spurdziņš
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Finanšu ministrija (FM) iebilst pret šobrīd likumprojektā par sabiedriskajām raidorganizācijām ietverto normu, kas paredz tām katru gadu atvēlēt konkrētu finansējumu – 0,73% no kopējiem valsts budžeta izdevumiem. O.Spurdziņš ir pārliecināts, ka šādu iezīmētu izdevumu daļu nevar uzskatīt par labas budžeta plānošanas sastāvdaļu un tā tikai apgrūtina budžeta veidošanu. “Jo vairāk iezīmējam konkrētas detaļas, jo mazāk varam lemt par jaunām prioritātēm, jo viss jau ir procentuāli sadalīts,” teica ministrs, uzsverot, ka viņam tas ir pilnīgi nepieņemami.
Iezīmētā finansējuma vietā FM ierosina sabiedriskajām raidorganizācijām katru gadu budžeta veidošanas procesā risināt sarunas ar Ministru kabinetu, kuru rezultātā tiktu parakstīts vienošanās protokols par nākamā gada budžeta apjomu, kā tas pašlaik notiek ar Latvijas Pašvaldību savienību.
Sabiedrisko raidorganizāciju pārstāvji solīja šo priekšlikumu izvērtēt un noskaidrot, vai šāda sarunu procedūra nodrošina sabiedrisko raidorganizāciju politisko neatkarību un vai šai ziņā nepastāv juridiskas nianses saistībā ar starptautiskām konvencijām. Vienlaikus viņi pauda izpratni par ministra argumentiem, tomēr nevēlējās atteikties no raidorganizācijām paredzēta konkrēta finansējuma iezīmēšanas, kamēr tā stabilitāte nav garantēta citādi.
Lai gan jautājums par atteikšanos no reklāmām un televīzijas veikaliem sabiedriskajā televīzijā un radio nav FM kompetences jautājums, tas tomēr skar finansējuma jomu, tādēļ FM ierosina likumprojekta pārejas noteikumos iekļaut normu, kas paredz līdz 2007.gada 1.janvārim pieņemt konceptuālu lēmumu par atteikšanos no reklāmām, kā arī lēmumu par iespējamajām kompensācijām par atteikšanos no reklāmām.
Šobrīd sabiedriskajām raidorganizācijām nav konkrēta viedokļa par to, vai atteikšanās no reklāmām varētu notikt uzreiz vai pakāpeniski. FM ierosina pakāpenisku atteikšanos, bet raidorganizāciju pārstāvji vakar vēl nebija gatavi piedāvāt savu šā jautājuma risinājumu. Pakāpeniska vai vienreizēja vispārēja atteikšanās no reklāmām sabiedriskajos medijos varētu sākties ar 2008.gada 1.janvāri. Par konkrētu atteikšanās veidu varēs lemt pašas raidorganizācijas.
Sarunu ar raidorganizāciju pārstāvjiem kopumā O.Spurdziņš vērtēja kā izdevušos, jo panākta vienošanās par nepieciešamību rast risinājumu konkrētām problēmām.
Likumprojektu par radio un televīziju un likumprojektu par sabiedriskajām raidorganizācijām darba grupa paredzējusi iesniegt izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā jau pirms Jāņiem. Tādēļ laika priekšlikumu iesniegšanai varētu būt pietiekami. Savus priekšlikumus grozījumiem likumprojektos plāno iesniegt arī FM.

Gita Kronberga, “LV”
gita.kronberga@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!