• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Meklē bioloģiski vērtīgas pļavas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2005., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110043

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 9. jūnijā

Vēl šajā numurā

09.06.2005., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Meklē bioloģiski vērtīgas pļavas

Lai noteiktu jaunus bioloģiski vērtīgus zālājus, par kuriem var saņemt atbalstu, Zemkopības ministrija (ZM) aicina lauksaimniekus, kuru apsaimniekojamās teritorijās ir dabiskie zālāji, pieteikt tos Latvijas Dabas fondā līdz 1. jūlijam.

PLAVA.PNG (97126 bytes)
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Ja īpašumā esošajā teritorijā varētu būt bioloģiski vērtīgs zālājs, pieteikumā jānorāda īpašnieka vārds un uzvārds, teritorijas atrašanās vieta – rajons, pagasts, saimniecības nosaukums, lauku bloka numurs, kā arī zemes īpašnieka kontaktinformācija. Pieteikumam jāpievieno Lauku atbalsta dienesta (LAD) izsniegtās lauku bloku kartes kopija ar iezīmētu to teritorijas daļu, kam nepieciešams apsekojums. Pieteikums jānosūta Latvijas Dabas fondam. Kā skaidro ZM, zālājus iespējams apsekot, īpaši nesaskaņojot ar īpašnieku, lai darbs noritētu raitāk. Zālāju apsekošanas rezultāti tiks paziņoti ne agrāk kā šā gada 1.decembrī. Informācija par jaunajiem atzītajiem bioloģiski vērtīgajiem zālājiem būs pieejama LAD reģionālajās pārvaldēs. ZM speciālisti norāda, ka pazīt bioloģiski vērtīgu zālāju var pēc lielā augu sugu skaita, kā arī tajā sastopamajām augu un putnu sugām. Dabiskām pļavām raksturīgās augu sugas ir dzirkstelīte, gaiļbiksīte, saulpurene, naktsvijole, dzegužpirkstīte, dzegužpuķes un daudzas citas, kas tikpat kā nav sastopamas kultivētos zālājos. Bioloģiski vērtīgi zālāji ir dabiski zālāji, kas nav sēti un pēdējos gados nav veidojušies aramzemju platībās. Tās ir ziedaugiem bagātas dabiskās pļavas, kuras apsaimniekotas ar tradicionālajām metodēm – pļaušanu un ganīšanu. Ilgstošas apsaimniekošanas dēļ šie zālāji ir izveidojušies par sarežģītām ekosistēmām ar lielu bioloģisko daudzveidību. Dabiskās pļavas ir nozīmīga lauku putnu dzīves vide, īpaši piemērotas uz zemes ligzdojošajiem putniem – ķīvītei, dzeltenajai cielavai, lauku cīrulim, kā arī vairākām retām un apdraudētām putnu sugām – ķikutam, griezei u.c.
Ziedaugu sugu daudzveidība dabiskajās pļavās pievilina visdažādākās kukaiņu un citu bezmugurkaulnieku sugas, kā arī visu gadu nodrošina putnus ar sēklu barību.

Uzziņai

Dabiskās pļavas un ganības ir ļoti nozīmīgas kā aizsargājamo un reto augu biotopi – 40 procenti no Latvijas Sarkanās grāmatas augu sugām ir sastopamas pļavās un ganībās. Piemēram, 66 procenti no visām orhideju dzimtas sugām sastopamas dabiskos zālājos.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!