• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ielūdz Dailes teātris. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2005., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110046

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piektdiena, 10.06.2005.

Laidiena Nr. 92, OP 2005/92

Vēl šajā numurā

09.06.2005., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ielūdz Dailes teātris

Jūnijā teātri pamazām slēdz savas durvis, atstājot skatītājus bez ierastā teātru apmeklēšanas ritma, tomēr liekot saviem cienītājiem arī vasaras mēnešos sasparoties uz vienu vai otru aktivitāti. Ievērojot tradīcijas, uz sezonas noslēguma balli arī šajā jūnijā aicina Latvijas Dailes teātris. Nu jau desmito reizi.

STAMERIENA1.PNG (80252 bytes)
STAMERIENA6.PNG (12899 bytes)

11.jūnijā skatītājiem būs iespēja vēlreiz noglāstīt no savas sirds ledu un nojaukt to atsvešinātības sienu, ko sevī uzcēlušas paša bailes vai citu paviršība (Evita Mamaja, “Kultūras Forums”), skatoties vienu no sezonas populārākajiem iestudējumiem – koncertstāstu “Melanholiskais valsis”. Tajā caur Raimonda Paula klātbūtni un jūtīgo improvizēšanas mākslu, Emīla Dārziņa skaņu pasauli, kora “Kamēr...” un teātra aktieru atdevīgumu tiek nostaigāts romantiska ģēnija sāpju ceļš, izsāpētas ilgas pēc laimes un izdzīvota gan vientulības smeldze, gan vilšanās sāpes.
Zāles pustumsā nekautrējoties noraust pa aizkustinājuma asarai, pēc izrādes gan skumjas un smeldze jānoslēpj sirds tālākā kaktiņā, jo sezonas slēgšanas ballē viss vedinās uz kopīgu priecāšanos. Divu mēnešu garumā jau otru gadu pēc kārtas teātra skatītāji, gan aizpildot anketas, gan balsojot internetā, aptaujā “Metaxa Teātra zvaigzne” varēja izvēlēties savu favorītu starp aktieriem un izrādēm.
Tieši 11.jūnijā paziņos rezultātus un apbalvos uzvarētājus. Par vakara muzikālo noformējumu solījusi gādāt grupa “Sweetwaterz”, bet savs muzikāli dzejiskais vārds būs sakāms arī grupai ILGA, kas tieši šīs sezonas laikā pamanīta un ievērota ne tikai Rīgā vien. Tāpēc jaunie un atraktīvie Dailes teātra aktieri Intars Rešetins, Lauris Subatnieks, Gundars Silakaktiņš un Aldis Siliņš, kuru lomu sarakstā aizvadītajā sezonā parādījušās interesantas lomas, sezonas noslēgumā plašākai publikai atklās savus pārējos talantus. Tas, cik aizrautīgas šajā reizē izvērtīsies dejas, lielā mērā būs atkarīgs no dejotgribošiem skatītājiem. Aktieri Dailes teātra muzikālo izrāžu kontekstā dziedās populāras dziesmas no dažādu laiku izrādēm.

Uz redzēšanos festivālā!

Par sezonas noslēguma centrālo pasākumu kļūs Dailes teātra pirmais Vasaras festivāls Stāmerienā.
13.augustā visi ceļi vedīs uz gleznaino Stāmerienas pusi, kur aicināti pulcēties lieli un mazi teātra mīlētāji, izklaidēties un atpūsties gribētāji. Jau šobrīd potenciālajiem skatītājiem jāizsver, uz kuriem no piedāvātajiem pasākumiem doties un par kuriem, jau šobrīd iegādājoties biļetes, šādā veidā nobalsot. Pilnīga informācija meklējama teātra mājaslapā www. dailesteatris.lv.
Intriģējošu vilinājumu nav mazums. Vai gan mūziklus cienošie skatītāji negribēs redzēt un dzirdēt, kā uz skatuves atgriežas Raimonda Paula un Māras Zālītes “Meža gulbji”? Izrādē varēs saskatīt un sadzirdēt daudz ko jaunu, jo gan laiks, gan spēles vieta ieviesuši būtiskas korekcijas, īstākās vērtības saglabājot un no jauna uzspodrinot. Vai nebūtu vērts kopā ar bērniem noskatīties Jāņa Lūsēna un Normunda Beļska sirsnīgo mūziklu “Īkstīte”, kas Stāmerienā savus Dailes teātra ceļus noslēgs, pēdējā izrādē kā īpašu efektu izceļot paša komponista klātbūtni un dzīvo muzicēšanu ierakstītā pavadījuma vietā? Vai nebūtu jāizbauda kas nebijis -- Dailes teātra pirmizrādes gaisotne ārpus teātra sienām, ko piedāvās Josifa Brodska lugas “Marmors” iestudējuma radošā grupa? Stāmerienas kluba telpas tiks piemērotas izrāžu “Zemes nodoklis” un “Vagīnas monologi” vajadzībām, bet senajā Stāmerienas pilī mazākajiem skatītājiem savus noslēpumus atklās Valsts Leļļu teātra izrādes “Sarkangalvīte un vilks” veidotāji. Mazliet nostalģijas uzvēdīs savulaik tik populārā ansambļa “Mūžīgais unisons” programaā, bet grāmatas “Visu laiku labākās Dailes teātra dziesmas” prezentācija noslēgsies ar aktieru un skatītāju sadziedāšanos jau pašā vakarā. Un dienas gaitā sakrāto iespaidu noslēgumam vēl pievienojama nakts balle…

STAAMERIENA.PNG (169203 bytes)

Punktu pieliek “Mikrofona ieraksti”

Teātris sezonu slēgs ar kritiķu augsti novērtēto un skatītāju atzinību ieguvušo izrādi “Melanholiskais valsis”, kuras pamatā ir Emīla Dārziņa dzīvesstāsts un mūzika. Šonedēļ ierakstu kompānija “Mikrofona ieraksti” laiž klajā albumu ar mūziku, kas skan izrādē.
Ierakstā piedalījušies Raimonds Pauls, jauniešu koris “Kamēr...” (diriģents Māris Sirmais), Artūrs Skrastiņš un Valsts akadēmiskā kora “Latvija” māksliniece Iveta Romancāne.
Raimonds Pauls atzīst: “Sākumā ideja bija pavisam vienkārša - gribēju ieskaņot Emīla Dārziņa melodijas viens pats ar klavierēm, tomēr tā realizējās savādāk, un ar rezultātu esmu gandarīts. Uzskatu, ka Emīls Dārziņš latviešu sirdīs iegūlis visdziļāk no visiem latviešu komponistiem. Arī savas vienkāršības un melodiskuma dēļ. Bez viņa dziesmām nav iedomājama latviešu vokālā mūzika.”
Mūzikas vēsturnieks prof. Oļģerts Grāvītis piebilst: “Latviešu muzikologi sen pierādījuši, ka Emīla Dārziņa ietekmē daudzus savus vokālos skaņdarbus sacerējuši Ādolfs Ābele, Alfrēds Feils, Kārlis Kažociņš, Jānis Mediņš, Arvīds Žilinskis, tāpat Pēteris Barisons, Lūcija Garūta, Jānis Kalniņš, Jānis Reinholds, Bruno Skulte un vēl citi latvju dziesminieki, Raimondu Paulu ieskaitot. Tas dod mums tiesības droši apgalvot – Emīls Dārziņš nav miris. Viņš savas tautas vidū arvien vēl dzīvo...”

Pretim jubilejai

Nākamā sezona Dailes teātrim būs īpaša – teātrim svinama 85.dzimšanas diena. Tā nesīs jaunumus un pārsteigumus, bet neatstās novārtā to, kas iekrāts šajā sezonā, – izrādes “Klondaika”, “Penelope un Diks”, “Burvis no Oza zemes”, “Klāras sakari” un “Viesnīcas noslēpums” Lielajā zālē, Mazās zāles jauniestudējumus – “Tāpat kā agrāk, tikai labāk”, “Vinsents Brikstonā”, “Netīrā veļa” un “Striptīzs”, kā arī Kamerzāles jaunākās izrādes “Piedzēries kuģis” un “Dzīvīte, dzīvīte…”.
Jaunā sezona Latvijas teātru kopbildē veidos savu ainu, bet arī 2004./2005.gada sezonas zīmējums vēl līdz galam nav pabeigts.

Liene Jakovļeva

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!