• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Spēkā stājas naidīgā informācijas doktrīna". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.2000., Nr. 331/333 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11012

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Tirgošanās šeit ir nevietā"

Vēl šajā numurā

22.09.2000., Nr. 331/333

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Spēkā stājas naidīgā informācijas doktrīna"

"Die Welt"

— 2000.09.15.

Iespējams, ka masu mediju debesis Kremļa komandai šķiet tādas pašas kā realitāte Volgogradas reģionā.

Turienes masu mediji ir apņēmušies sabiedrībai tālāk "bez komentāriem" nodot jebkuru no Federālā drošības dienesta saņemtu informāciju. Negatīvās atziņas par FDD ir jānodod pārbaudei "kompetentiem orgāniem".

Tas, kurš vēlas, var šādu rīcību saukt par cenzūru. Taču jaunajā, Vladimira Putina tikko kā parakstītajā "Informācijas drošības doktrīnā" tā ir aizliegta.Kā teikts 35 lappušu biezajā, pirms diviem mēnešiem Drošības padomē pieņemtajā dokumentā, ir garantēta "informācijas brīvība".

Jaunā informācijas doktrīna nostiprina un garantē, nodrošina un atbalsta gandrīz visu, kas plašajā informācijas laukā varētu kalpot cilvēkiem. Šajā nolūkā tiek reglamentēts, aicināts izstrādāt "normatīvos aktus", pieņemt nepieciešamos likumus un koriģēt jau esošos. Sekas: šeit katrs var atrast to, kas viņam patīk. "Atsevišķas nodaļas viegli var uztvert gan kā vārda brīvības aizsardzību, gan arī kā tās nopietnu ierobežošanu", atzīmē Maskavas laikraksts "Kommersant". Cenzūra Volgogradā ļoti ātri var izvērsties par pamatotu valsts interešu aizsardzību informācijas jomā.

No realizēšanas viedokļa tas ir pilnīgi bezpalīdzīgs dokuments, un — "paldies Dievam!", tā trešdien sarunā ar "Welt" teica "Glasnostj" aizsardzības fonda prezidents Aleksejs Simonovs. Krievijai jau ir vairākkārtēja pieredze ar "informācijas drošības garantēšanu", saka Simonovs un atgādina piedzīvoto noslēpumainību Černobiļas katastrofas laikā un nesen saistībā ar atomzemūdenes "Kursk" nogrimšanu: "Vispirms ilga klusēšana un tad meli."

Doktrīnas autoriem Simonovs pārmet "globālismu". Viņi vienā katlā esot sasvieduši dažādus nesaderīgus priekšstatus. Taču tam esot arī pozitīvs efekts. "Tas mums dod izredzes, ka ne tuvu viss, kas tur ir iekļauts, tiks arī realizēts." Un tomēr: valstī, kur nav pieraduši pie informācijas atklātības, jau tikai jautājuma par informācijas drošību izvirzīšana ir ārkārtīgi bīstama. "Pilsoņi, esiet modri!" viņš aicina tautiešus. "Informācijas drošība mūs apdraud."

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!