• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 2007.gadu - vienlīdzīgu iespēju gadu visiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.2005., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110142

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības turpmāko finansēšanu

Vēl šajā numurā

10.06.2005., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 2007.gadu – vienlīdzīgu iespēju gadu visiem

Eiropas Komisija ir noteikusi 2007.gadu kā “Eiropas gadu ar vienlīdzīgām iespējām visiem”, un tā ir daļa no centieniem veicināt līdztiesību un izskaust diskrimināciju Eiropas Savienībā (ES). Eiropas gads ir galvenais elements pamatstratēģijā, lai nodrošinātu efektīvu diskriminācijas jautājuma risināšanu, apsveiktu dažādību un veicinātu vienlīdzīgas iespējas. Stratēģija ir izklāstīta Eiropas Komisijas 1.jūnijā pieņemtajā paziņojumā.
Eiropas nodarbinātības, sociālo lietu un vienlīdzīgu iespēju komisārs Vladimirs Špidla teica: “Eiropai jāstrādā, lai praksē nodrošinātu patiesu vienlīdzību. Vienlīdzīgas iespējas visiem un pamatstratēģija šajā gadā dos jaunu stimulu nodrošināt ES pret diskrimināciju vērsto tiesību aktu pilnīgu piemērošanu, kur nācies saskarties ar pārāk daudziem šķēršļiem un kavēšanos. Pamattiesības, diskriminācijas izskaušana un vienlīdzīgas iespējas joprojām būs Eiropas Komisijas nozīmīgas prioritātes.”
Komisija ierosinājusi šādas galvenās tēmas 2007. Eiropas gadā: tiesības – informētības palielināšana par tiesībām uz vienlīdzību un nediskrimināciju; pārstāvība – diskusiju veicināšana par veidiem, kā palielināt vismazāk pārstāvēto grupu līdzdalību sabiedrībā; atzīšana – dažādības svinēšana un pieņemšana; cieņa un tolerance – vienotākas sabiedrības veicināšana.
Minētā Eiropas gada ierosinātais budžets – 13,6 miljoni eiru – aptvers sagatavošanas pasākumus 2006.gadā, kā arī dažādus pasākumus, kas norisināsies 2007.gadā.
Izstrādājot pamatstratēģiju par nediskrimināciju un vienlīdzīgām iespējām visiem, kas pievienota lēmuma projektam par minētā Eiropas gada noteikšanu, tās mērķis ir nodrošināt, lai pilnībā tiktu ieviesti un īstenoti EK tiesību akti pret diskrimināciju. Eiropas Kopienas Tiesa jau ir nosodījusi četras dalībvalstis (Austriju, Luksemburgu, Somiju un Vāciju) par to, ka tās nav pienācīgi transponējušas pret diskrimināciju vērstos Eiropas Savienības tiesību aktus. Stratēģija arī iezīmē pienākumus, kas Eiropas Savienībai vēl būtu veicami, lai cīnītos pret diskrimināciju un veicinātu vienlīdzību arī bez cilvēka tiesībām uz vienlīdzīgu attieksmi tiesiskās aizsardzības.
Papildus Eiropas gadam paziņojumā ietvertas šādas jaunas iniciatīvas: priekšizpēte attiecībā uz iespējamiem jauniem pasākumiem, kas papildinātu esošos EK tiesību aktus pret diskrimināciju; augsta līmeņa padomdevējas grupas izveide, lai pievērstos minoritāšu, tostarp čigānu, sociālajai integrācijai un integrācijai darba tirgū.
Eiropas gada un nediskriminācijas stratēģijas kontekstā tiks akcentēti dzimuma jautājumi. Tas papildinās ES centienus dzimumu līdztiesības un dzimumu diskriminācijas jautājumos, ietverot ierosināto Dzimumu institūta izveidi un paziņojumu par dzimumu līdztiesību.
Pamatstratēģija un Eiropas gads ir rezultāts pēc plašas sabiedriskās apspriešanas, kas notika 2004.gadā, pamatojoties uz Eiropas Komisijas Zaļo grāmatu “Līdztiesība un nediskriminācija visiem paplašinātā ES”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!