• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunajiem skaidras naudas kontroles pasākumiem naudas atmazgāšanas apkarošanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.2005., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110146

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par piecu gadu stratēģiju digitālās ekonomikas stimulēšanai

Vēl šajā numurā

10.06.2005., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunajiem skaidras naudas kontroles pasākumiem naudas atmazgāšanas apkarošanai

Eiropas Komisija ir gandarīta, ka Eiropas Parlaments 8. jūnijā ar koplēmuma procedūru ir apstiprinājis regulu, kas ievieš Eiropas Savienības (ES) līmeņa pieeju, lai kontrolētu skaidras naudas plūsmu uz ES un no tās. Regula, kuras pamatā ir Eiropas Komisijas 2002. gada jūnija priekšlikums, liks dalībvalstīm nodrošināt, lai ceļotāji, kas ierodas Eiropas Savienībā vai izceļo no tās, deklarētu, ja viņiem līdzi ir vairāk nekā 10 000 eiru (vai līdzvērtīga summa citās valūtās vai viegli konvertējamos aktīvos). Regula stāsies spēkā, kolīdz Padome būs oficiāli apstiprinājusi piekrišanu Eiropas Parlamenta ierosinātajiem grozījumiem un Padomes un Eiropas Parlamenta priekšsēdētāji būs parakstījuši dokumentu. To būs jāsāk piemērot 18 mēnešus pēc spēkā stāšanās brīža.
“Šie pasākumi teroristiem apgrūtinās ieceļošanu vai izceļošanu no Kopienas ar skaidru naudu, kas paredzēta viņu nelikumīgo darbību finansēšanai,” teica nodokļu un muitas komisārs Lāslo Kovāčs. “Tāda vienota, nesarežģīta sistēma arī būs taisnīgāka attiecībā uz likumīgiem ieceļotājiem, kuriem vairs nevajadzēs saskarties ar dažādiem kontroles pasākumiem atkarībā no vietas, kurā viņi iebrauc Kopienā vai izceļo no tās.”
Regula paredz Kopienas līmeņa pieeju, lai kontrolētu skaidras naudas plūsmu uz Eiropas Savienību un no tās.
Līdz ar to ceļotājiem, kuri iebrauc Eiropas Savienībā vai izbrauc no tās un kuriem līdzi ir vairāk nekā 10 000 eiru (vai līdzvērtīga summa citās valūtās vai viegli konvertējamos aktīvos, piemēram, trešās personas izrakstīts čeks), būs pienākums šos līdzekļus deklarēt muitas dienestā. Minētais 10 000 eiru slieksnis ir pietiekami augsts, lai lielākajai daļai ceļotāju un tirgotāju aiztaupītu nesamērīgas administratīvās formalitātes.
Saskaņā ar regulu muita būs pilnvarota veikt personu un viņu bagāžas kontroli un aizturēt nedeklarētu skaidru naudu.
Dalībvalstīm būs jāvēršas tiesā pret personām, kuras nebūs deklarējušas skaidru naudu, kas pārsniedz 10 000 eiru. Dalībvalstīm būs jānodrošina, lai lietas iztiesāšanas rezultātā piespriestais sods būtu proporcionāls pārkāpumam un lai tas tādējādi iedarbotos preventīvi.
Dalībvalstīm ir jāreģistrē deklarāciju un kontroles rezultātā iegūtā informācija un tā jānodod iestādēm, kuru kompetencē ir naudas atmazgāšanas apkarošana.
Ja ir pierādījumi, ka naudu paredzēts atmazgāt vai izmantot terorisma finansēšanai, dalībvalstīm ir jāapmainās ar šādu informāciju.
Četrus gadus pēc regulas stāšanās spēkā Eiropas Komisijai ir jāiesniedz Eiropas Parlamentam un Padomei novērtējuma ziņojums.
Padomes un Eiropas Parlamenta galvenais grozījums Eiropas Komisijas priekšlikumā bija samazināt deklarēšanas slieksni līdz 10 000 eiru. Eiropas Komisija bija ierosinājusi 15 000 eiru slieksni, ņemot vērā to slieksni, kurš ar ES naudas atmazgāšanas novēršanas direktīvu (91/308/EK) tiek piemērots darījumiem ar finanšu iestāžu starpniecību. Padome un Eiropas Parlaments uzskatīja, ka 15 000 eiru slieksnis ir pārāk augsts, jo skaidru naudu pārvadāt pāri robežām ir daudz vieglāk nekā pārvietot līdzekļus ar finanšu iestāžu starpniecību.
Eiropas Parlaments arī ierosināja regulā noteikt, ka attiecībā uz ceļotājiem, kuriem līdzi ir lielas summas skaidrā naudā, muitai ir pienācīgi jāpiemēro Kopienas datu aizsardzības pasākumi. Padome piekrita šim grozījumam, un to oficiāli apstiprinās gaidāmajā Padomes sanāksmē.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!