• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par stingrāku budžeta disciplīnu Stabilitātes un izaugsmes paktā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.2005., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110149

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2005.gada 9.jūnija sanāksmē

Vēl šajā numurā

10.06.2005., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par stingrāku budžeta disciplīnu Stabilitātes un izaugsmes paktā

Procedūra: apspriedes
Debates: 2005.gada 6.jūnijā
Balsojums: 2005.gada 7.jūnijā

Eiropas Parlaments, vēlas, lai Stabilitātes un izaugsmes pakta reforma nebūtu pārlieku pieļāvīga attiecībā uz budžetu deficītiem. Parlaments, pieņemot divus Otmāra Karasa (Austrija) ziņojumus, ieteica ieviest stingrākus budžeta disciplīnas noteikumus eiras zonas valstīs un ierobežot termiņus, kas atvēlēti pārmērīgu budžeta deficītu novēršanai.
Eiropadomes pavasara sanāksmē Eiropas Savienības valstu vadītāji vienojās reformēt Stabilitātes un izaugsmes paktu — kopīgos noteikumus par eiras zonas dalībvalstu budžetiem. Lai reformu īstenotu, Eiropas Komisija izstrādāja grozījumu priekšlikumus divām regulām, kas veido pakta tiesisko pamatu.
Komiteja uzskata, ka ir jādefinē jēdzieni “ārkārtējs un īslaicīgs”, kā arī “pārmērīgs” attiecībā uz budžeta deficītu, kas pārsniedz atļautos 3% no IKP, un tas jādara, ņemot vērā Komisijas prognozes un ārējos vērtējumus. Deputāti prasa ieviest skaidru sarakstu ar faktoriem, kas būtu jāņem vērā deficītu izvērtēšanā. Budžeta pārmērīga deficīta novēršana, pēc deputātu domām, nedrīkst pārsniegt trīs gadus, skaitot no brīža, kad deficīts radies.
Lai laikus novērstu budžeta deficīta rašanos, komiteja iesaka vērtējumus veikt uz uzticamu statistikas datu pamata. Tā aicina salīdzināt dalībvalstu iesniegtos datus ar centrālo banku sniegtajiem. Lai novērtētu valsts uzsākto pielāgojuma programmu, Komisija dalībvalstīs var sākt finanšu revīziju. Vidēja termiņa budžeta mērķi jāpārskata ik gadu un ikreiz, kad dalībvalsts sāk būtiskas strukturālas vai budžeta reformas.
Normatīvo rezolūciju saskaņā ar sadarbības procedūru par pārmērīga deficīta savlaicīgu novēršanu Parlaments pieņēma ar 311 balsīm par, 115 pret un 175 atturoties. Nenormatīvo ziņojumu par budžeta deficīta novēršanu deputāti atbalstīja ar 329 balsīm par, 116 pret un 163 atturoties.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!