• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Maskava piedāvā ANO Irākas jautājuma risinājumu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.2000., Nr. 331/333 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11017

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Māte valsts"

Vēl šajā numurā

22.09.2000., Nr. 331/333

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Maskava piedāvā ANO Irākas jautājuma risinājumu"

"Ņezavisimaja gazeta"

— 2000.09.14.

Ivanovs uzskata, ka Bagdādei jādemonstrē embargo atcelšanas perspektīvas.

Krievijas ārlietu ministrs Igors Ivanovs savu pirmo darba dienu Ņujorkā, kur viņš piedalās 55. ANO Ģenerālasamblejā, sāka ar tikšanos ar Irākas vicepremjeru Tariku Azizu.

"Diemžēl, situācija Persijas jūras līcī un Irākā mūs nevar apmierināt", tā raksturoja situāciju reģionā Igors Ivanovs tūlīt pēc tikšanās ar Tariku Azizu. "Konflikts ir nonācis strupceļā, un, lai atrastu risinājumu, nepieciešamas gan Krievijas, gan pārējo ANO DP biedru pūles. Vispirms jau nepieciešamas ievērot ANO DP atbilstošās rezolūcijas, kā arī pārtraukt tos uzlidojumus, kurus ASV un Lielbritānija veic pa Irāku, pārkāpjot ANO Reglamentu un starptautiskās tiesības." Šādā fonā, pēc Krievijas diplomātu domām, nav iespējams runāt par kaut kādām pozitīvām tendencēm.

Krievija jau ir izstrādājusi virkni piedāvājumu kompleksai problēmas risināšanai. "Taču, jo ilgāk turpināsies šī strupceļa situācija, jo grūtāk būs no tās tikt laukā", turpināja Ivanovs. Kopumā Maskava domā, ka starptautiskajai savienībai ir jāatrod tāda formula, kas sevī ietvertu gan tiekšanos pēc Irākas atbruņošanas — tās masu sakāves ieroču iznīcināšanu, gan sankciju atcelšanu pret Irāku. Kā jau zināms, divi pastāvīgie ANO DP biedri ASV un Lielbritānija diezgan dedzīgi attiecas pret Irākas problēmas atbruņošanu, un sludina maksimāli stingru pieeju Bagdādei šajā sakarā, taču, kad runa sākas konkrēti par sankciju atcelšanu pret Irāku, tie novirzās no tēmas. Tāda ir Vašingtonas un Londonas pozīcija, un uzlidojumu turpināšana, protams, izraisa Bagdādes atbildes ietiepību, kas padara situāciju bezcerīgu ilgam laikam. Krievijas pozīcija, kas ietver paralēlu kustību — Irākas atbruņošana, demonstrējot sankciju atcelšanas perspektīvas — arvien vairāk gūst ANO biedru atbalstu.

Situāciju sarežģī arī tas, ka Bagdāde arī nelabprāt uzņem kontaktus un diezgan bieži veic atklāti destruktīvus pasākumus.

Maskavai atkal ir jānodarbojas ar visai grūtu uzdevumu: jāpārliecina Irāka, kā jāpārliecina Lielbritānija un ASV spert pretimnākošus soļus.

Dmitrijs Gornostajevs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!