• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Fišers globālā miera nodrošināšanai ir ieplānojis īpašas vienības". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.2000., Nr. 331/333 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11020

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Gors vai Bušs"

Vēl šajā numurā

22.09.2000., Nr. 331/333

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Fišers globālā miera nodrošināšanai ir ieplānojis īpašas vienības"

"Die Welt"

— 2000.09.15.

Vācijas ārlietu ministrs Joška Fišers ceturtdien Ņujorkā Apvienoto Nāciju pilnsapulci iepazīstināja ar Vācijas starptautiskās miera politikas galvenajiem punktiem. Izvilkumi no ministra runas:

Globalizācija arī attīstības valstīm paver lielas izredzes, un, ja tā tomēr izraisa spēcīgu pretreakciju, tad tas ir šī vēsturiskā procesa nelīdzsvarotības dēļ. Apvienotajām Nācijām nākamajos desmit gados ir jāpieliek visas pūles, lai panāktu pozitīvu globalizācijas attīstību visām tautām. 21. gadsimtā mums globālo izaicinājumu atrisināšanai vairāk nekā jebkad būs nepieciešama globāla pārvalde. Šeit Apvienotajām Nācijām būs centrālā nozīme. Tās rīcībspēju būtiska nostiprināšana ir cilvēces liktenīgais jautājums. Pie tās līdz ar galvenajām Drošības padomes reformām pieder arī jaunas sadarbības attīstīšana ar ekonomikas pārstāvjiem un civilo sabiedrību. Vācija uzsvērti atbalsta ģenerālsekretāra ideju par globālo vienošanos ar lielajiem ekonomiskajiem uzņēmumiem. Īpaši industrijas valstu pienākums ir atbalstīt nabadzīgos. Vācijas Ķelnē izteiktajā priekšlikumā par parādiem mēs parādu atvieglojumus saistām ar nabadzības apkarošanas stratēģiju. Divdesmit nabadzīgākajām attīstības valstīm līdz gada beigām ir jābūt brīvām no parādiem.

Otra lielākā šīs Ģenerālās Asamblejas tēma būs miera nodrošināšana. Ģenerālsekretārs ar Brahimi ziņojumu ir noteicis virzienu. Rekomendācijas ir ātri jāpārbauda un jāievieš. Miera nodrošināšanas akcijām ir nepieciešams robustāks mandāts, kā arī labāks personāla un materiālais nodrošinājums. Vienas no lielākajām briesmām cilvēcei joprojām ir masu iznīcināšanas ieroču izplatīšana. Ir pastiprinājusies reģionālā bruņošanās sacensība, īpaši Dienvidāzijā. Uz šī fona apsveicams ir prezidenta Klintona lēmums pašreiz neforsēt nacionālās pretraķešu sistēmas izveidošanu.

"Ja mums neizdosies Apvienotās Nācijas pielāgot 21. gadsimta izaicinājumiem un visaptveroši modernizēt, tad tās tiks atspiestas malā, un tās būs fatālas sekas mieram un attīstībai, cilvēktiesībām, apkārtējai videi un sociālajam progresam. Zaudētāji būsim mēs visi — kā bagātie, tā nabagie."

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!