• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
No alfas līdz omegai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.2000., Nr. 331/333 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11025

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Parlaments Viļņā sadusmo prezidentu"

Vēl šajā numurā

22.09.2000., Nr. 331/333

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

No alfas līdz omegai

Pasaules presē

— 2000.08./09.

Kaļiņingradieši atbruņojušies

Kaļiņingradas apgabalā Krievijā beigusies mēnesi ilgā operācija "Ieroči", kuras laikā no iedzīvotājiem tika iepirkti nelikumīgi glabāti ieroči un spridzekļi. Varas pārstāvju rokās nonākuši 149 kg sprāgstvielu, 14 029 dažāda kalibra patronas, 124 spridzekļu elektrodetonatori, 243 granātu degļi, 6 vītņu un 2 gludstobru ieroči, 5 kg pulvera un 11 kaujas granātu. Par spridzekļu nodošanas rekordistu kļuvis kāds 34 gadus vecs Ņesterovas rajona iedzīvotājs, kas uz miliciju atnesis 72 kg trotila, ko atracis kādā pamestā poligonā. Saska ņāar milicijas cenrādi vīrietim izmaksāti 1200 dolāru. Visai operācijai bija iedalīti 2,5 tūkstoši dolāru, taču ar tiem nepietiek, lai norēķinātos ar visiem atbruņotajiem pilsoņiem. Milicija lūgusi apgabala gubernatoru piešķirt papildu finansējumu.

Gadsimta simboli

20 priekšmetu, kas uzskatāmi pārstāv 20. gadsimtu, izlikti Monreālas vēstures un arheoloģijas muzejā Kanādā. Šo priekšmetu skaitā ir īsti un samazināti modeļi — automobilis, lidmašīna, elektriskā spuldze, telefons, ANO karaspēka karavīra zilā berete, kokakolas pudele, vēlēšanu biļetens, Vispārējā cilvēka tiesību deklarācija un atkritumu maiss. Iecerēts eksponātus glabāt aizzīmogotā vitrīnā 100 gadu.

 

Gadsimta dzēriens

Pagāju šāgada novembrī kokakola oficiāli tika atzīta par gadsimta tirdzniecības marku. Tā nokļuva vienā kompānijā ar korporācijas "Disney World", "Ford" un "Mars" produkciju. Vismonumentālākā kokakolas reklāma atrodas Čīlē. Tā salikta no 70 tūkstošiem 0,33 litra pudeļu, un tās izmēri ir 400 pēdu platumā un 131 pēda augstumā. Ja sarindotu visas 0,33 litra pudeles, kas saražotas kopš kompānijas dibināšanas, tad pudeļu celiņš stieptos līdz Mēnesim un atpakaļ. Ja kāds gribētu piepildīt baseinu ar vēstures gaitā saražoto kokakolu, tad tilpnei būtu jābūt 6 pēdas augstai, 22 jūdzes garai un 9 jūdzes platai. Tādā baseinā vienlaikus varētu plunčāties 549 miljoni cilvēku.

 

Šis smaržīgais Parīzes metro

Tie, kas bijuši Francijas galvaspilsētā, zina, ka Parīzes metro nelabi smird pēc pārkarsušiem elektromotoriem, bremžeļļas, smēreļļas un gumijas. Divus gadus parfimēri un pasažieri izvēlējās smaržīgas kompozīcijas no 500 aromātiskām vielām. Brūvējuma galīgajā sastāvā ietilpst 35 vielas ar citronu, ciedru, vaniļas un maijpuķīšu smaržu. Ik mēnesi Parīzes metro stacijās izlaistīs pusotras tonnas šīs smaržas, kas guvusi nosaukumu "Madlen".

 

Mūžīgās vērtības kļūst dārgākas

BBC ziuņo, ka nesen Ņujorkā notikušajā izsolē, kur tika pārdoti 20. gadsimta mākslinieku darbi, četras Pablo Pikaso gleznas izsolītas par 50 miljoniem dolāru.

Praviešus tēvzemē neciena

Liela daļa Maskavas sabiedrības ir sašutusi par nesen uzstādīto skulptora Cereteli veidoto Pētera I pieminekli. Pie sociālistiskā reālisma pieradinātajiem cilvēkiem tas liekas kroplīgs un nepieņemams. Maskavas varas iestādes nolēmušas turpmāk galvaspilsētā apturēt izcilā mākslinieka darbu izstādīšanu. Māksliniekam cits nekas neatliek, kā sliet savus darbus ārpus Maskavas robežām. Veselas divas meistara skulptūras nupat atklātas Urugvajas galvaspilsētā Montevideo. Tie ir pieminekļi Ļevam Tolstojam un Jurijam Gagarinam. Nav tikai skaidrs, kāds sakars tālajai Dienvidamerikas zemei ar šiem dižgariem.

 

Indiāņi prasa atpakaļ Brazīliju

Brazīlijas indiāņi atteikušies atzīmēt kārtējo gadadienu, kopš eiropieši atklājuši šo zemi. Simtiem kaujas krāsās izkrāsotu indiāņu ar lokiem un bultām rokās maršēja pa galvaspilsētas Brazilias ielām un nojauca līdz pamatiem šim izcilajam datumam veltīto pieminekli. Indiāņi valsts prezidentam iesnieguši dokumentu, kurā sīki uzskaitītas viņiem nodarītās pārestības līdz ar prasību atcelt visus nacionālos svētkus un atdot viņiem 90 procentu teritorijas, ko eiropieši viņiem nozaguši.

 

Bikses vilkt kājās ir bīstami

Kā liecina nesen Lielbritānijā veikto sadzīves traumatisma iemeslu pētījumu rezultāti, cilvēkam viena no visbīstamākajām procedūrām ir bikšu vilkšana. Vairāk nekā četri tūkstoši angļu vīriešu un sieviešu katru gadu, to darot, gūst visdažādākās traumas: sapīdamies bikšu starās un zaudēdami līdzsvaru, lauž locekļus un pat kaklu.

 

Kiberseksa vergi

Vismaz 20 tūkstoši amerikāņu vecumā no 18 līdz 90 gadiem regulāri "klejo" pa interneta pornolappusēm. Šādus datus ieguvuši Stenfordas (ASV) universitātes psihologi, aptaujājot 13 500 interneta lietotāju. Zinātnieki secinājuši, ka tos, kas pie pasaules tīmekļa seksa lappusēm pavada vairāk nekā 11 stundu nedēļā var uzskatīt par visīstākajiem kibernētiskā seksa vergiem. Šie cilvēki zaudē saikni ar apkārtni, pārstāj interesēties par to, kas notiek ap viņiem. Tāpat viņi pārstāj rūpēties par saviem tuviniekiem un izjust parastos cilvēciskos priekus. Tā kā datoru lietotāju skaits turpina strauji augt, gaidāms, ka augs arī kiberseksa vergu skaits.

 

Drakula rumāņiem gādā naudu

Rumānijā nupat notika otrais starptautiskais grāfa Drakulas piemiņas kongress. Drakulas pilī netālu no Brašovas piedalījās 600 pazīstamā vampīra pielūdzēju. Novērotāji atzīmē, ka Vlads Drakula šobrīd ir visas Rumānijas tūrisma industrijas pamats. Desmitiem tūkstošu cilvēku ik gadu ierodas šajā zemē, lai iepazītos ar vampīra nr. 1 dzīves un daiļrades vietām. Rumānija labi pelna, pārdodot ar Drakulas vārdu saistītas preces un suvenīrus, piemēram, plūmju brendiju "Drakulas pils" un koka zārciņus ar zemi no topā eso šāvampīra rezidences.

 

Gudrības ūdens

Šveices zinātnieki paziņojuši, ka vairāku Alpu augstkalnu ūdsenskritumu ūdenim piemīt unikālas īpašības. Nobaudījis to, cilvēks uzreiz paaugstina savu intelektuālo līmeni 14 reižu! Šo nelielo ūdenskritumu atrašanās vietu turēs noslēpumā līdz tam brīdim, kad eksperti būs pabeiguši pētīt brīnumūdens sastāvu un tā iedarbības mehānismu uz cilvēka smadzenēm.

Sadarbībā ar Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas Preses analīzes nodaļu

"LV" nozares redaktors GINTS MOORS

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!