• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par brīvas konkurences lomu Lisabonas stratēģijas īstenošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2005., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110353

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES finanšu perspektīvu 2007.-2013.gadam

Vēl šajā numurā

14.06.2005., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par brīvas konkurences lomu Lisabonas stratēģijas īstenošanā

9.jūnijā ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš savas darba vizītes Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē ietvaros tikās ar Lielbritānijas tirdzniecības un rūpniecības lietu ministru Ianu Pīrsonu, kā arī piedalījās biznesa seminārā Londonas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā, uzrunājot semināra dalībniekus.
Abu ministru tikšanās laikā pārrunāti Latvijas un Lielbritānijas savstarpējās tirdzniecības un ekonomisko attiecību veicināšanas jautājumi. Ministri apsprieda arī jautājumus, kas skar valstu iestāšanos Pasaules tirdzniecības organizācijā, kā arī Lielbritānijas Eiropas Savienības prezidentūras prioritāšu jomu. Pārrunājot Lisabonas stratēģijas ieviešanu, K.Kariņš uzsvēra, ka Eiropas Savienības ilgtspējīgas attīstības kontekstā ir jāturpina sarunas par ekonomisko integrāciju, ko paredz Pakalpojumu direktīvas ieviešana. Tikai atvērts tirgus un brīva konkurence ir ES ekonomisko panākumu atslēga, lai veiksmīgi sasniegtu Lisabonas stratēģijas mērķus. Arī Lielbritānijas puse piekrita, ka ir jāstimulē brīvas konkurences un līdzvērtīgu noteikumu sniegšana tirgus dalībniekiem. Ekonomikas ministrs informēja, ka par prioritāriem sektoriem Eiropas Savienības likumdošanas vienkāršošanai Latvija izvirzījusi zvejniecību, iekšējo tirgu, transportu un statistiku.
Tikšanās laikā puses pārrunāja arī energoapgādes drošuma jautājumus. K.Kariņš Lielbritānijas tirdzniecības un rūpniecības lietu ministru informēja par Latvijas energoapgādes nodrošinājuma struktūru, kā arī energoapgādes drošības vērtējumu svarīgākajos enerģētikas sektoros. Pārrunāti arī jautājumi par vienotu Baltijas valstu enerģētikas tirgu un valstu neatkarību šajā jomā.
K.Kariņš piedalījās biznesa seminārā Londonas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā. Ekonomikas ministrs, uzrunājot semināra dalībniekus, iepazīstināja ar Latvijas ekonomiskās izaugsmes tendencēm un attīstību Eiropas Savienībā.
10.jūnijā ekonomikas ministrs tiešraidē sniedza interviju televīzijas BBC raidījumā “BBC World Business Report” (Mančesterā) par Latvijas tautsaimniecības attīstību, Eiropas ekonomisko attīstību un procesiem, kas saistīti ar Eiropas konstitūcijas ratifikācijas procesu dalībvalstīs. Jautājumā par dalībvalstu iemaksām ES budžetā ministrs uzsvēra, ka lielāka uzmanība jāpievērš tam, kā un kur nauda tiek izlietota – tai būtu jānonāk tajos ES reģionos, kur visvairāk tā nepieciešama. Tāpat ministrs vērsa uzmanību, ka Latvija pēc piecdesmit gadus ilgas padomju okupācijas ir spējusi mainīt savu ekonomiku un šobrīd ir visstraujāk augošā ES dalībvalsts. Ja ministram būtu jāpārliecina skeptiski noskaņotie Francijas un Nīderlandes iedzīvotāji, ministrs viņus iepazīstinātu ar Latvijas strauji augošo ekonomiku. ES valstis varētu daudz ko mācīties no Latvijas pieredzes, it īpaši par robežu atvēršanu un brīvā tirgus ieviešanu – “mēs to esam izdarījuši un šobrīd redzam, ka tam ir pozitīva ietekme uz Latvijas tautsaimniecību, tāpēc arī citām ES valstīm, kuras joprojām baidās to pilnībā ieviest, nevajadzētu par to satraukties, bet vienkārši to darīt!,” uzsvēra K.Kariņš.
Anglijas mediji pauda ļoti lielu interesi par K.Kariņa vizīti Lielbritānijā un Latviju. Ekonomikas ministrs sniedza interviju ziņu aģentūrai “Reuters”, kā arī laikrakstam “The Times”.
Vizītē piedalījās arī Ekonomikas ministrijas Ārējo ekonomisko attiecību un tirdzniecības politikas departamenta direktores vietnieks A.Gulbis, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols, kā arī trīs Latvijas biotehnoloģiju uzņēmēji no “Kalnbērza Veselības biedrības”, “Biotehniskā centra” un “Clinic Systems”.
Lielbritānija ir viens no nozīmīgākajiem Latvijas ekonomiskās sadarbības partneriem un investoriem. Eksporta apjomu ziņā Lielbritānija ieņem pirmo vietu, un 2004.gadā Latvijas eksports uz Lielbritāniju vairāk nekā trīs reizes pārsniedza importu no Lielbritānijas.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!