• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2005., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110358

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Attapšanās un pārdomu laiks

Vēl šajā numurā

14.06.2005., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Krievijas “Nezavisimaja Gazetapublicēta Latvijas jaunā vēstnieka Krievijā pirmā intervija Krievijas presei. A.Teikmanis komentē Latvijas un Krievijas attiecības, runā par izglītības reformu Latvijā, robežlīgumu un to skaidrojošās deklarācijas būtību, par nacionālo minoritāšu tiesību aizsardzības konvenciju un par atrunām, ar kurām Latvija to ratificēja. Mūsu vēstnieks arī komentē, kā Rīga uztver to, ko Maskava sauc par “fašisma heroizāciju”.

Parīzē izdotais “The International Herald Tribune”: “Kad notika Eiropas paplašināšanās, grūti bija iztēloties, ka tikai 12 mēnešus pēc brīža, kad šķita – beidzot dalījums, kas eksistējis kopš 1945. gada Eiropā, ir pārkāpts, – Eiropas Savienība saskarsies ar tās dziļāko krīzi daudzu gadu laikā. Izšķirošie nebija Francijas un Nīderlandes referendumi vai arvien asākie strīdi par ES budžetu – dalībvalstu šķirtnes pamati ir daudz fundamentālāki. Jaunās dalībvalstis atbalsta jaunas paplašināšanās kārtas, lai padarītu Eiropu stiprāku, pārtikušāku un drošāku. Tās arī ir uzmanīgākas pret Ķīnas un Indijas izaicinājumiem. Pretēji tam lielā daļā veco dalībvalstu sabiedriskā doma ir vērsusies pret Eiropu, saistot to ar pārmēra ekonomisko liberālismu, kontroles zudumu un nedrošību.”

Franču “Le Monderaksts pauž viedokli, ka konstitūcija tiks noraidīta arī citās valstīs.

Angļu “The Financial Times” autors – Lielbritānijas Valsts kases agrākais galvenais ekonomiskais padomnieks – aizstāv Lielbritānijas atlaides ES budžetā, ko savulaik izcīnīja Mārgareta Tečere. Viņš domā, ka “uzbrukums Lielbritānijas budžeta atlaidēm, tai pašā laikā ignorējot ES budžeta fundamentālos trūkumus, nedos nekādu rezultātu Eiropas problēmu risināšanā”. Piemēram, būtu jādiskutē par kopējās lauksaimniecības politikas reformēšanu, nevis Lielbritānijas atlaidi.

Poļu “Wprost”: “Arī Polijā būtu vērts saprast vienkāršo patiesību, ka ES vēl ilgi nebūs superlielvalsts; tomēr tā būs forums nacionālo interešu saskaņošanai un vienota tirdzniecības telpa. Tas patiesībā ir daudz.”

Angļu “The Economist”: “Vismaz vienā valstī referendums noslēdzies ar ES labvēlīgu rezultātu, pat ja tā nav ES dalībvalsts. Šveices pozitīvais balsojums par pievienošanos Šengenas līgumam bija pragmatisks. Ar to Šveice ir piekritusi vismaz daļu no sava “aizsargloka” uzticēt citām valstīm un četrus gadus pēc noteiktā noraidījuma pievienoties ES. Taču priekšā vēl ir sarežģītais balsojums par darbaspēka migrāciju.”

Krievijas “Regnum”: Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Ivanovs paziņojis, ka NATO bāzu radīšanu Baltijas valstīs Krievija uztvers kā militāru draudu. Tāpat ministrs atzīmējis, ka NATO paplašināšanos uz postpadomju valstu rēķina jebkurā gadījumā Krievija uztvers “sāpīgi”, arī no ekonomiskā viedokļa. Tomēr, Ivanova vārdiem, “NATO nav jāvērtē pēc aukstā kara kritērijiem, jo alianse ir stipri mainījusies”.

Pēc ĀM Ārzemju preses analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!