• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
No 1. jūlija būs jauna zāļu kompensācijas kārtība. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2005., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110360

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Palielinās finansējumu invalīdu rehabilitācijai

Vēl šajā numurā

14.06.2005., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

No 1. jūlija būs jauna zāļu kompensācijas kārtība

TABLETES.PNG (98819 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Valdības komiteja vakar, 13.jūnijā, akceptēja jaunu kārtību ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijai.
Jaunā kārtība paredz, ka no jūlija kompensējamiem medikamentiem, izņemot tos, ko valsts kompensē 100% apmērā, tiks piemērots references cenas princips. Tas nozīmē, ka valsts apmaksās lētākās no savstarpēji aizvietojamām zālēm, bet, ja pacients vēlēsies dārgākas zāles, viņam būs jāsedz summas starpība.
References cena tiks attiecināta tikai uz tiem medikamentiem kompensējamo zāļu sarakstā, kuriem ir savstarpēji aizvietojami analogi, bet tā netiks attiecināta uz medikamentiem, kas ir neaizvietojami.
Par savstarpēji aizvietojamām tiek uzskatītas zāles, kurām ir vienādas indikācijas, vienāds ievadīšanas veids, nav klīniski nozīmīgu atšķirību terapeitiskās efektivitātes un blakusparādību ziņā un ir vienāda pacientu mērķa grupa.
References cenas princips tiks ieviests pakāpeniski. Pacienti, kuri ir uzsākuši kādu medikamentu kursu, to turpinās līdz brīdim, kad ārsts izrakstīs nākamo recepti.
Veselības ministrija norāda, ka references cena tiek ieviesta, lai mazinātu pacienta un valsts izdevumus par medikamentiem. Izrakstot lētākās jeb references zāles no savstarpēji aizvietojamu zāļu grupas, pacientam tiek nodrošināta nepieciešamā ārstēšana, kā arī samazināti pacienta un valsts izdevumi.
References cenas ieviešana ļaus uzlabot kompensējamo zāļu pieejamību, jo zāles saņems vairāk pacientu esošajās diagnožu grupās un nākotnē sarakstā varēs iekļaut medikamentus jaunām diagnozēm, norāda atbildīgā ministrija.
Jaunie noteikumi paredz kritērijus kompensējamo zāļu iedalīšanai A un B sarakstā jeb savstarpēji aizvietojamo un neaizvietojamo zāļu sarakstā. Tāpat jaunie noteiktumi precizē zāļu cenu veidošanas metodiku un precizē zāļu iegādes kompensācijas sistēmā iesaistīto valsts institūciju tiesības un pienākumus.
Jaunā ambulatorajai ārstēšanai paredzētā zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība vēl jāpieņem valdībai. Plānots, ka tā stāsies spēkā 1.jūlijā.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!