• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zaļā gaisma "e-veselības" pamatnostādnēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2005., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110362

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

11. reizi vērtēs sakoptākos Latvijas pagastus

Vēl šajā numurā

14.06.2005., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zaļā gaisma “e-veselības” pamatnostādnēm

Ministru kabineta komiteja vakar, 13. jūnijā, akceptēja Veselības ministrijas (VM) virzīto pamatnostādņu projektu “e-veselība”, kas nosaka informācijas tehnoloģiju (IT) ieviešanas stratēģiju veselības aprūpes sistēmā nākamajos desmit gados.

DATORS.PNG (102039 bytes)
Šāda satura vēstuļu apkalpošana “e-veselības” pamatnostādnēs nav paredzēta
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Pamatnostādnes paredz veselības aprūpes iestāžu informācijas sistēmu, tostarp elektroniskās slimības vēstures, ieviešanu. Tādējādi paaugstinātos veselības aprūpes efektivitāte, nodrošinot veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem ātru pieeju nepieciešamajiem pacienta veselības aprūpes datiem, uzskata pamatnostādņu autori. Paredzēts, ka pacienti varēs arī tiešsaistes režīmā pierakstīties pie sava ģimenes ārsta vai cita speciālista.
Kā “Latvijas Vēstnesim” intervijā stāstīja Andis Viļums, VM Sabiedrības veselības departamenta Veselības aprūpes resursu nodaļas vadītājs, viens no būtiskākajiem paredzētajiem jauninājumiem ir elektronisko veselības karšu ieviešana. Tās būs kredītkartes lielumā un sākotnēji glabās informāciju par cilvēka vārdu, uzvārdu, alerģiskajām reakcijām, asinsgrupu, veiktajām vakcinācijām, kā arī veselības apdrošināšanu. Kartes cilvēkiem īpaši noderēs, dodoties uz ārzemēm. Ja tur rastos kādas veselības problēmas, kartēs pieejamā informācija krietni vien atvieglotu sākotnējo ārsta un pacienta komunikāciju. Kartes nozaudēšanas gadījumā to, tāpat kā bankas karti, varēs nobloķēt, liedzot citām personām piekļuvi sensitīvajiem individuālajiem datiem.
Lai uzlabotu medicīnisko pakalpojumu kvalitāti, ļoti nozīmīga būs telemedicīnas ieviešana. Patlaban rentgenuzņēmumi glabājas filmās, nākotnē visa informācija būs datorā, kas izmaksās daudz lētāk. Telemedicīna arī ļaus vajadzības gadījumā operatīvi nosūtīt rentgenuzņēmumus speciālistam citā valstī un ātri saņemt atbildi. Telekonferences ļaus citu valstu kolēģiem sekot līdzi operācijai Latvijā un sniegt savas konsultācijas.
Plānots arī izveidot neatliekamās un katastrofu medicīnas koordinācijas sistēmu. Ar IT palīdzību paredzēts uzlabot veselības aprūpes statistiku, kā arī zāļu, tostarp narkotisko un psihotropo medikamentu, lietošanas uzskaiti. Iecerēts izveidot arī centralizētu veselības aprūpes portālu. Pamatnostādņu autori uzskata, ka “e-veselības” ieviešana izmaksās aptuveni 25 miljonus latu, taču norāda, ka precizēt to varēs koncepcijas īstenošanas gaitā.
Kā iespējamos finansējuma avotus speciālisti min valsts un pašvaldību budžeta līdzekļus, uzņēmumu, kā arī ārvalstu finanšu līdzekļus. Lēšot “e-veselības” ieviešanas izmaksas, speciālisti vadījušies pēc analoģijas ar jau ieviestām informācijas sistēmām veselības aprūpē, galvenokārt izmantojot Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras informācijas sistēmas izstrādes un ieviešanas pieredzi.
Elektroniskajai dokumentācijai slimnīcās būtu jābūt jau no nākamā gada, tad arī jāsāk darboties telemedicīnai.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!