• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Itālijas parlamentāriešu vizīti Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.06.2005., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110612

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

16.06.2005., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Itālijas parlamentāriešu vizīti Saeimā

Trešdien, 15.jūnijā, Saeimas Eiropas lietu komisijas sekretārs Andis Kāposts un komisijas deputāti tikās ar Itālijas Republikas parlamenta Zemkopības komisijas priekšsēdētāju Džakomo Gislanconi Kardoli un komisijas pārstāvjiem.
Tikšanās laikā galvenokārt akcentētas abu valstu divpusējās sadarbības paplašināšanas iespējas.
Eiropas lietu komisijas sekretārs A.Kāposts sveica viesus Saeimā un ieskicēja komisijas darbības galvenos virzienus, akcentējot valsts pozīciju apstiprināšanu Eiropas institūcijās.
Itālijas parlamenta Zemkopības komisijas priekšsēdētājs Dž.Kardoli pauda Itālijas lielo interesi par jaunajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, tostarp Latviju. Viņš uzsvēra, ka ES saimē vienkopus ir daudz dažādu valstu ar atšķirīgu pieredzi un savu problēmu loku un tiešie kontakti veicina izpratni dalībvalstu starpā.
Sarunā diskutēts par ES prasību ieviešanas gaitu abu valstu likumdošanā, ES fondu apguvi Latvijā, kā arī par jautājumiem, kas skar lauksaimniecisko ražošanu un mežsaimniecību. Abas puses atzina, ka Latvijas un Itālijas sadarbības paplašināšanai vēl ir liels potenciāls, īpaši ekonomikā un tūrismā.

Trešdien, 15.jūnijā, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti tikās ar Itālijas Republikas parlamenta Zemkopības komisijas delegāciju.
Itālijas parlamenta Zemkopības komisijas priekšsēdētājs Džakomo de Gislanconi Kardoli (Giacomo de Ghislanzoni Cardoli) pateicās par iespēju tikties ar Latvijas parlamenta Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) un izteica viņa vadītās komisijas interesi par pašreizējo situāciju Latvijas lauksaimniecībā saistībā ar gaidāmajiem Eiropas Padomes lēmumiem šajā nozarē.
Savukārt senators Maurīcio Ronkoni (Maurizio Ronconi) informēja, ka Itālijas parlamenta delegācijas vizītes mērķis ir iepazīties ar situāciju jaunajās ES dalībvalstīs, tostarp Latvijā, lai rastu izpratni par savstarpēji svarīgiem jautājumiem un aktuālām problēmām. Viņš pastāstīja – lai gan Itālijā ir augsti attīstīta rūpniecība, svarīga ir arī lauksaimniecības un lauksaimniecības produktu pārstrādes nozare – šajā jomā Itālija ir Vidusjūras valstu reģiona līdere. Tā kā Itālija ražo lauksaimniecības produktu pārstrādes iekārtas, varētu izveidoties veiksmīga abu valstu uzņēmēju sadarbība. Tāpēc itāliešu deputātus interesējot investīciju iespējas un zemes iegādes nosacījumi Latvijā, kā arī dažādu ES prasību ieviešanas gaita lauksaimniecības nozarē. M.Ronkoni norādīja, ka Itālijas lauksaimniekus uztrauc jaunā ES lauksaimniecības reforma, kas paredz tirgus liberalizāciju, un finanšu perspektīvā 2007.–2013.gadam noteiktais finansējums lauksaimniecībai.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars sveica Itālijas deputātus Saeimā, savukārt deputāts Indulis Emsis īsumā raksturoja Latvijas ekonomisko situāciju un norādīja, ka, neraugoties uz iekšzemes kopprodukta pieaugumu pagājušajā gadā par 8,6% un augsto inflācijas līmeni, biznesa vide Latvijā pēc iestāšanās ES un NATO ir uzlabojusies. I.Emsis norādīja arī uz cenu kāpumu, dzīves līmeņa atšķirībām dažādos mūsu valsts reģionos un atskatījās uz lauksaimniecības nozares restrukturizāciju pirms un pēc Latvijas iestāšanās ES. Savukārt deputāte Anna Seile viesiem ieskicēja situāciju lauksaimniecībā izmantojamo un meža zemju iegādē īpašumā ārvalstniekiem.
Uz viesu jautājumu par investīciju iespējām Latvijā Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja vietnieks, Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Dzintars Zaķis atbildēja, ka mūsu valsts ir atvērta investoriem, birokrātiski šķēršļi to ienākšanai netiek radīti un Latvijā ir labvēlīga vide nodokļu, darbaspēka izmaksu un energoresursu ziņā.
Savukārt deputāts Kārlis Šadurskis tikšanās noslēgumā viesiem īsumā pastāstīja par situāciju izglītības jomā, norādot, ka izdevīgi ir investēt ekonomikā, kas strauji attīstās, taču liela nozīme ir arī investīcijām jaunos materiālos, tehnoloģijās un procesos. Tāpēc Latvijai pašlaik ir aktuāls jautājums par augsti kvalificētu inženieru un tehnologu sagatavošanu.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!