• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas līderi spriedīs par nākotni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.06.2005., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110625

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kukaiņu ēdienkartē skujkoki

Vēl šajā numurā

16.06.2005., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas līderi spriedīs par nākotni

PABRIKS.PNG (98265 bytes)
Ministru prezidents Aigars Kalvītis un ārlietu ministrs Artis Pabriks preses konferences laikā
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

“Mūsu pozīciju ja ne visi atbalsta, tad visi saprot,” skaidrojot Latvijas pozīciju attiecībā uz Eiropas Savienības (ES) finanšu perspektīvu 2007. – 2013.gadam, vakar preses konferencē teica ārlietu ministrs Artis Pabriks. Finanšu perspektīvas izskatīšana notiks ES vadītāju sanāksmē, kas sākas šodien un turpināsies rīt. Latviju sanāksmē pārstāvēs A.Pabriks un Ministru prezidents Aigars Kalvītis.
Artis Pabriks informēja, ka Latvijas pozīcija ir saskaņota ar pārējām Baltijas valstīm, kā arī pārrunāta ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm – gan neto maksātājvalstīm, gan neto saņēmējvalstīm. ES dalībvalstis piekrīt, ka kopējos maksājumus nevar samazināt uz jauno un nabadzīgāko valstu rēķina. Aigars Kalvītis norādīja, ka Latvija šobrīd cīnās par finansējuma palielināšanu laikā, kad citas valstis tikai var domāt, kā saglabāt esošo finansējumu.
Valdības vadītājs uzsvēra, ka Luksemburgas prezidentūras piedāvātais finanšu perspektīvas priekšlikums ir Latvijai izdevīgs. Viņš izskaidroja – Latvija ir panākusi, ka, rēķinot maksimāli pieejamo līdzekļu apjomu, tiek izmantota jauna metodika. Izaugsme Latvijā notiek straujāk nekā citās jaunajās ES valstīs, tāpēc mums ir svarīgi, lai tiktu ņemti vērā individuālie izaugsmes rādītāji. Ja šī finanšu perspektīva tiks apstiprināta, Latvija, salīdzinot ar kaimiņvalstīm, būs lielākā ieguvēja.
Finanšu perspektīvas apstiprināšana ir svarīga arī tāpēc, lai nesarežģītu jau tā nestabilo šābrīža situāciju ES.
Sanāksmē tiks spriests arī par otru aktuālo Eiropas Savienības problēmjautājumu – ES līgumu par konstitūciju. Artis Pabriks atzina, ka ir grūti paredzēt sarunu rezultātu, jo nozīmīgi ir dzirdēt negatīvi noskaņoto valstu – Francijas, Nīderlandes un Lielbritānijas – skatījumu uz šo problēmu.
Šobrīd ir iespējami vairāki konstitūcijas attīstības scenāriji. A.Pabriks prognozē, ka tā nestāsies spēkā paredzētajā laikā 2006.gada nogalē. Viņš uzskata, ka Latvija ir labākā situācijā, jo konstitucionālo līgumu ir ratificējusi. Lielākās problēmas pašlaik ir Luksemburgai, kur referendumam jārisinās 10.jūlijā.

Ieva Ušča

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!