• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pensiju indeksāciju šajā gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.09.2000., Nr. 334/335 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11075

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par skolēnu zināšanu vērtējumiem

Vēl šajā numurā

26.09.2000., Nr. 334/335

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pensiju indeksāciju šajā gadā

Piektdien, 22. septembrī, Labklājības ministrijā (LM) notikušajā preses konferencē LM valsts sekretāres vietniece Agrita Groza un LM Sociālās apdrošināšanas departamenta direktors Ingus Alliks informēja par gaidāmo pensiju indeksāciju.

LM valsts sekretāres vietniece Agrita Groza teica, ka pensiju indeksācija paredzēta šā gada pirmajā oktobrī. A.Groza atgādināja, ka pensiju indeksācija nekādā gadījumā nav pensiju palielinājums, bet gan līdzeklis, lai pensionārus pasargātu no inflācijas ietekmes. Likums nosaka to, ka pašlaik piemērojama tikai viena veida pensiju indeksācija — patēriņa cenu indeksācija. Ja valstī ir deflācija, ja nav noticis patēriņa preču un pakalpojumu cenu pieaugums, tad pensijas apmērs paliek nemainīgs.

— Šogad pensiju indeksāciju regulē Ministru kabineta noteikumi numur 99 "Valsts pensiju, atlīdzības par darbspēju zaudējumu un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu apmēra pārskatīšanas kārtība", kas izdoti šā gada 14. martā,— teica A.Groza.— Un tajos arī ir noteikta procedūra, kā indeksācija veicama. Lai indeksācija notiktu, vispirms LM saņem no Centrālās statistikas pārvaldes datus, kādas ir bijušas cenu izmaiņas un faktiskā inflācija konkrētajā laikposmā. Centrālā statistikas pārvalde ir paziņojusi, ka cenas šā gada maijā, jūnijā un jūlijā (šie mēneši šogad bija noteicošie pensiju indeksa aprēķinā) salīdzinājumā ar šā gada martu ir samazinājušās par 0,8 procentiem.

A.Groza skaidroja, ka noteikumi, pēc kuriem notika 1999. gada pensiju indeksācija, bija citādi. Pensiju indeksācijai līdz šā gada 31. martam tika izmantota Finansu ministrijas aprēķinātā inflācijas prognoze, un šī prognoze tika lēsta 2 procentu apjomā. Un, uz šādas prognozes balstoties, 1999. gadā tika veikta pensiju indeksācija. Taču, saņemot datus par reālo inflāciju, redzams, ka tās lielums bijis 3,13 procenti. Tā kā jau tika nosegta 2 procentu (plānotā) inflācija, tad tām pensijām, kuras tika piešķirtas līdz šā gada 31. martam, tiks piemērots koeficients 1,13% (no reālās inflācijas atņemot FM prognozēto inflāciju). Tātad par 0,33% (no iegūtā inflācijas procenta atņemot reālo vasaras mēnešu deflāciju) tiks indeksētas tikai tās pensijas, kuras piešķirtas līdz 31. martam. Tātad šīs pensijas tiks palielinātas vidēji par 19 santīmiem, bet atlīdzības apmērs sakarā ar apgādnieka vai darbspēju zaudējumu palielināsies vidēji par 20 santī-miem, teica A.Groza. Taču tām pensijām, kuras piešķirtas reālās deflācijas apstākļos — no šā gada 1. aprīļa līdz 31. augustam, indeksācijas koeficients piemērots netiks. Šīs pensijas paliek bez izmaiņām, un šajā laikā pensionējušies nepilni 10 000 cilvēku.

— Lai pensiju palielinājumu nosegtu, valsts speciālajā sociālās apdrošināšanas budžetā vienā mēnesī būs nepieciešami 120 000 latu, un trim mēnešiem indeksācija prasīs 360 000 latu. Līdzekļi šim mērķim ir paredzēti,— apgalvoja A.Groza,— un mēs pilnībā spēsim nodrošināt pensiju apmēra izmaiņas.

LM Sociālās apdrošināšanas departamenta direktors I.Alliks piebilda, ka vidējais pensijas apmērs valstī ir 60 latu. Tātad, ja cilvēkam ir 60 latu liela pensija, tad indeksācijas rezultātā pensijas palielinājums būs 19 santīmu jeb 0,33 procenti no pensijas apmēra. Ja pensija ir lielāka par 60 latiem, tad palielinājums būs lielāks, ja pensija ir mazāka, tad arī pensijas palielinājums būs mazāks.

A.Groza vēl piebilda, ka netiks indeksētas pensijas, kuras lielākas par 150 latiem. Nākamā pensiju indeksācija paredzēta 2001. gada 1. oktobrī, un tā notiks, nevis balstoties uz Finansu ministrijas sniegtajām reālajām inflācijas procenta prognozēm jeb "avansā", bet, tāpat kā šī indeksācija, balstoties uz reālo inflācijas procentu. Pēc būtības pensijas, kuras piešķirtas pēc šā gada 1. aprīļa, sakarā ar deflāciju būtu jāsamazina par 0,8% jeb vidēji par 50 santīmiem. Taču tas, protams, darīts netiks, jo šāda procedūra noteikumos nav paredzēta. Kā nosaka likums "Par valsts pensijām", līdz 2000. gada 31. decembrim pensijas tiek indeksētas ar patēriņa cenu indeksu jeb inflācijas indeksu, bet no 2002. gada pensijas var tikt indeksētas ar vidējās iemaksu algas indeksu.

Rūta Bierande, "LV" ekonomikas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!