• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomiskās pārstāvniecības kā ceļš uz pasaules tirgu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.2005., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110750

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kafijas kvalitāte šaubas neradīs

Vēl šajā numurā

17.06.2005., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomiskās pārstāvniecības kā ceļš uz pasaules tirgu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) vakar rīkoja uzņēmēju tikšanos ar ārējo ekonomisko pārstāvniecību vadītājiem. Pasākuma dalībniekiem tika sniegts pārskats par piesaistītajām investīcijām un darbu ārvalstu uzņēmēju informēšanā par Latvijas tirgu.

OZO.PNG (105547 bytes)
LIAA direktors Andris Ozols, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Zaiga Liepiņa, Latvijas Ārējās ekonomiskās pārstāvniecības Norvēģijā vadītājs Ivo Urbanovičs, Latvijas Ārējās ekonomiskās pārstāvniecības Dānijā vadītājs Gints Jaunums un Latvijas Ārējās ekonomiskās pārstāvniecības Francijā vadītājs Harolds Celms
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Uzņēmēju tikšanās ar ārējo pārstāvniecību vadītājiem LIAA rīko regulāri, stāstot par sasniegto un ielūkojoties nākotnes plānos. Šoreiz īpaša uzmanība tika koncentrēta uz Latvijas pārstāvniecību Francijā, kā arī šogad atklātajām pārstāvniecībām Norvēģijā un Dānijā.
Koncepciju par Latvijas ekonomiskajām pārstāvniecībām ārvalstīs valdība akceptēja 2002.gadā. Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Zaiga Liepiņa pastāstīja, ka pārstāvniecību devums Latvijas tautsaimniecībai bija vērojams jau pēc diviem gadiem. Kā uzsvēra Z.Liepiņa, investoru piesaiste ir valstij būtiska ne tikai nodokļu dēļ, bet arī tādēļ, ka ārvalstu uzņēmumi nodrošina darbu Latvijas iedzīvotājiem. LIAA prognozē, ka 2005.gadā kopējais investīciju apjoms sasniegs 90 miljonus eiru, kā arī tiks radīts apmēram 620 jaunu darba vietu.
Tikšanās dalībnieki atzina, ka ik gadus pārstāvniecību darbībai ir aizvien labāki rezultāti. Šā gada piecos mēnešos Latvijas ārējās ekonomiskās pārstāvniecības izskatījušas vairāk nekā 60 investīciju projektus, no kuriem 12 uzskatāmi par perspektīviem. Pārsvarā tie saistīti ar jaunu ražotņu izveidi. Jau īstenots veiksmīgs Norvēģijas kompānijas “Torgy Mek. Industry AS” projekts, kura ietvaros paredzēts Jelgavā izveidot naftas cauruļu savienotājdaļu ražotni.
Lielākā ārvalstu uzņēmumu interese eksporta projektos ir vērojama kokapstrādes un metālapstrādes sektoros. Metālapstrādes un mašīnbūves jomā ārējās pārstāvniecības šobrīd strādā, piemēram, ar Norvēģijas uzņēmumu “Rosenberg Verft”, Nīderlandes firmu “Van der Velden” un Zviedrijas kompāniju “EMBA”. LIAA arī uzsākusi sarunas ar Austrijas uzņēmumu “Woolworth”, kas var nodrošināt nozīmīgu investīciju piesaisti Latvijai. Tiek meklēti kontakti ne tikai ar Eiropas, bet arī ar Vidusāzijas valstīm, piemēram, Kazahstānu – tur noslēgti vairāki nozīmīgi līgumi ar vietējiem uzņēmumiem. Šobrīd trīs ārvalstu investori dažādos projektos ir pieņēmuši lēmumus par investīciju veikšanu Latvijā. To paredzamais apjoms ir apmēram 50 miljonu eiru. Tas mūsu valstij nodrošinātu arī ap 220 jaunu darba vietu.
LIAA direktors Andris Ozols pauda gandarījumu par paveikto darbu, secinot: “Ārējās pārstāvniecības attaisno valsts ieguldītos līdzekļus.” To apliecina dati – dažas pārstāvniecības iztērētos līdzekļus jau atpelnījušas trīskārt.
Ārējo pārstāvniecību uzdevumos ietilpst arī valdības pārstāvju sesiju organizēšana. Jau notikušas Latvijas valsts pārstāvju vizītes Nīderlandē un Zviedrijā, kā arī ekonomikas ministra viesošanās Francijā, Norvēģijā un Vācijā.
Viens no ārējo pārstāvniecību uzdevumiem ir arī Latvijas ekonomisko iespēju atspoguļošana iespējamajiem investoriem. Kā pavēstīja ekonomiskās pārstāvniecības Francijā vadītājs Harolds Celms, ārvalstu uzņēmējiem nereti ir aizspriedumi pret Austrumeiropas valstīm, proti, tās tiek uzskatītas par nelabvēlīgām liela apjoma darījumiem. Turklāt negatīvu iespaidu rada, piemēram, Latvijas eksporta un importa attiecība, tādēļ pārstāvniecībai daudz veicams mūsu valsts tautsaimniecības potenciāla objektīvā atspoguļošanā.
Lai sniegtu informāciju par Latvijas biznesa vidi un sadarbības iespējām, jaunā pārstāvniecība Norvēģijā rīkojusi divas tikšanās. Seminārā “Exploring Latvia”, kas marta beigās notika Oslo, klātesošos uzrunāja Latvijas ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš un LIAA direktors A.Ozols. Tajā piedalījās vairāk nekā 60 Norvēģijas uzņēmumu, asociāciju un organizāciju pārstāvji, kuri vai nu sadarbojas ar Latviju, vai vēlas to darīt turpmāk. Tika sarīkota arī kontaktbirža un seminārs par Latvijas kokrūpniecības nozares perspektīvām.
Ekonomisko pārstāvniecību vadītāji atzina, ka ārvalstu kontaktu nodibināšanā mūsu uzņēmējiem ir jāuzlabo informācijas pasākumi, jo nosacījumi veiksmīgam pārstāvniecību darbam ir arī vietējo uzņēmēju atsaucība. Nepieciešama varētu būt mājaslapa internetā un kvalificēti darbinieki, kas spēj sazināties angļu valodā.
Turpmākie LIAA plāni ir saistīti ar jaunu pārstāvniecību veidošanu – gada beigās tiks atklāta ekonomiskā pārstāvniecība ASV. LIAA direktors pauda cerību, ka budžetā atvēlētie līdzekļi ļaus nodrošināt jaunu pārstāvniecību kādā no Austrumāzijas zemēm, iespējams, Japānā. A.Ozols arī norādīja, ka ir plānots atvērt pārstāvniecību Polijā vai Čehijā. LIAA direktors uzsvēra – izvēli nosaka uzņēmēju interese, kas ietekmē arī ekonomisko pārstāvniecību tālākās darbības prioritātes.
Tikšanās laikā Latvijas uzņēmumu pārstāvji dalījās sadarbības pieredzē, kas gūta kontaktos ar LIAA.

Jānis Nicmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!