• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tautas balsu iemēģināšana. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.2005., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110758

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Otrdiena, 21.06.2005.

Laidiena Nr. 97, OP 2005/97

Vēl šajā numurā

17.06.2005., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tautas balsu iemēģināšana

Tikpat tradicionāli kā nevīstošās “Skroderdienas Silmačos”, ar kurām jau kuro gadu par saulstāvju tuvošanos vēsta Nacionālais teātris, Rīgā kļūst Vasaras dziedāšanas svētki. Šodien, 17.jūnijā, tos ieskandinās 50 folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi no Rīgas un visiem Latvijas novadiem. Sešos vakarā kultūras un tautas mākslas centrā “Mazā ģilde” sāks darboties Jāņu tradīciju skola. Vasaras dziedāšanas svētki, ko valsts aģentūra “Tautas mākslas centrs” rīko jau ceturto gadu, aicināti sekmēt svētku un dziedāšanas tradīciju izzināšanu, pārmantošanu un popularizēšanu.
Sestdien svētki turpināsies Vecrīgas pagalmā “Trīs brāļi”, kur notiks tradicionālais dziedāšanas konkurss un savu mākslu rādīs rīkles dziedājumu meistars Nikolajs Oržaks no Tuvas. Svētkus kuplina arī Mimšilovcu ciema dziedātājas no Bulgārijas.
Īsta izlīgošanās paredzama svētdien Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, kas vārtus vērs jau desmitos rītā. Darba dziesmas, ganu un pieguļnieku dziesmas, kūmību un kāzu godi. Apdziedāšanās un ielīgošana Vidzemes sētā.
Uz emocionālu dialogu par Jāņu nakts burvību un Saulgriežu rituālu senatnīgumu, par mūžīgo tiekšanos pēc laimes un nezūdošām vērtībām aicina Ivetas Vecenānes tekstiliju izstāde Vecrīgas galerijā “BonhanS.S”, kas apskatāma vēl līdz 3.jūlijam. Tradicionālais gobelēns un mākslinieces jaunā aizraušanās – apgleznots zīds. Smalkums un elegance, domas spraigums un esības prieks ir tās zīmes, pēc kurām var pazīt viņas darbus.
Iveta atzīst, ka viņas māksla dzimst no laimes nojausmas: “Tā rodas, kad sajūtu kāda cilvēka jūtīgu, netveramu pieskaršanos man ar vārdu, domu, attieksmi, gudrību. Bet visvairāk radīšanas prieku atraisa neskartās dabas varenības apjausma. Gaismēnu rotaļas pār zemi, dižkoku mūžīgums, ziedu pļavas, naktsvijoļu rasa Jāņu rītā, brīnumainais ūdensrozes zieds.”
Izstādei dots nosaukums “Pieskāriens”. Jāņu noskaņā ved tāda pieskaršanās ziediem un domām, pār kuriem neklājas ikdienības putekļi.

Materiālus sagatavojusi

Aina Rozeniece, “LV”
aina.rozeniece@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!