• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"OPEC UN Krievija diktē cenas visai pasaulei". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.09.2000., Nr. 334/335 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11089

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Policisti nojauc evaņģelizācijas telti"

Vēl šajā numurā

26.09.2000., Nr. 334/335

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"OPEC UN Krievija diktē cenas visai pasaulei"

"Ņezavisimaja gazeta"

— 2000.09.13.

Attīstīto valstu ietiepība var novest līdz globālai krīzei.

Daži paši pesimistiskākie eksperti jau tagad paredz, ka apkures sezonas vidū janvārī naftas cenas var sasniegt 40 dolāru par barelu. Attīstīto valstu vadība baidās par ekonomiskās izaugsmes tempu samazināšanos un inflācijas procesa pastiprināšanos. Daudzi uzskata: ja tuvākajā laikā nepieņems adekvātus pasākumus, kas izlīdzinātu cenu paaugstināšanas negatīvās sekas, pasaules savienībai atkal draud globāla ekonomiska krīze.

Agrāk naftas krīzes bija saistītas ar politiskiem iemesliem.

Šodienas krīzes iemesli ir pavisam citādi. Ziemeļu jūras naftas atradnes, kas kļuva par alternatīvu piegādēm no Tuvajiem Austrumiem, ar katru gadu izsīkst, un to ieguve samazinās. Pat supermodernu ieguves tehnoloģiju ieviešana nespēs apturēt šo procesu.

Kā paredz eksperti, ievērojama cenu pazemināšanās ir iespējama tikai nākamā gada vidū. Taču naftas, ko iegūs no jaunatklātām atradnēm, nepietiks, lai pārvarētu melnā zelta izsīkšanas globālo tendenci.

Un vispār — pašreizējā krīze nebūtu tik asa, ja rūpnieciski attīstītās valstis neieņemtu tik stigru pozīciju pret naftas piegādātājvalstīm.

OPEC valstu stingrība, ko tās izrāda pēdējā laikā, liek domāt, ka ar laiku naftas eksportētāju politiskā ietekme var strauji augt. Pēc daudzu analītiķu prognozēm, attīstītajām valstīm tuvākajā laikā neizdosies atrast alternatīvu naftai. Un tas var strauji pastiprināt naftas eksportētājvalstu starptautisko ietekmi, pie kurām, starp citu, tiek pieskaitīta arī Krievija.

Vladislavs Kuzmičevs,

Sergejs Pravosudovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!