• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šveice mums rādījusi paraugu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2005., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/110922

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jauni cilvēki nav problēmu avots

Vēl šajā numurā

21.06.2005., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šveice mums rādījusi paraugu

Vakar, 20.jūnijā, Rīgas pilī notika arī Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas un Šveices Konfederācijas prezidenta Zamuela Šmida preses konference. Tās ievadā V.Vīķe-Freiberga pauda gandarījumu par vēsturē pirmo Šveices prezidenta vizīti Latvijā, uzsverot, ka prezidentu pavada prominenta delegācija un augsta līmeņa uzņēmēju grupa.

Pievēršoties Šveices unikālajai vēsturei, Latvijas Valsts prezidente teica: “Šveice var būt paraugs, kā tauta iegūst brīvību nemitīgās cīņās un pārliecībā par savām tiesībām. Jo diez vai Eiropā atradīsies bērns, kurš nebūtu dzirdējis stāstu par Vilhelmu Tellu.”
“Šveices kantonu apvienošanās konfederācijā savā ziņā bija modelis, pēc kura vēlāk veidojās Eiropas Savienība. Taču, kā mēs redzam, ES paliek neatkarīgu valstu labprātīgā savienība, kuras attīstība ne vienmēr norit tik gludi, kā mēs to vēlētos. Īpaši tagad, kad tā kļuvusi par 25 valstu savienību,” teica Latvijas Valsts prezidente. “Šveice savos sasniegumos daudzas reizes rādījusi mums paraugu, bet vienlaikus ir turpinājusi pati savu ceļu.” Vaira Vīķe-Freiberga uzsvēra, ka Šveice savā ļoti sekmīgajā attīstībā arī devusi būtisku ieguldījumu Eiropas kopīgo vērtību vairošanā – gan ar savu izcilo domātāju idejām par izglītības attīstību, gan ar Sarkano krustu un starptautisko palīdzību.
“Šveice jau ilgus gadus pirms iestāšanās ANO ir devusi savu ieguldījumu starptautiskajā attīstībā, gan finansiāli, gan citos veidos sniegusi lielu palīdzību valstīm visā pasaulē,” teica mūsu prezidente, piebilstot, ka “Šveice no savas pārticības bijusi dāsna un izpalīdzīga arī ES jaunajām dalībvalstīm”. Latvijas Valsts prezidente arī uzsvēra, ka šveiciešiem “jau kopš gadsimtiem izveidojies ļoti skaidrs savas valsts tēls. Visā pasaulē cilvēkiem ir skaidrs priekšstats, kas ir Šveice un šveicieši. Mēs, latvieši, varam cerēt arī kādu dienu sasniegt tādu atpazīstamību un tikpat drošus pamatus savā attīstībā. Šveice mums ir drošs partneris, draugs un atbalstītājs,” uzsvēra Latvijas Valsts prezidente.
Šveices Konfederācijas prezidents atzina, ka viņa valsts dziļi ciena mūsu valsts sadarbības vēsturi un Latvijas jaunākos sasniegumus. “Mēs varam būt gandarīti par jaunajiem, aizvien stiprākajiem mūsu valstu sadarbības pamatiem,” uzsvēra Zamuels Šmids, atzīmējot, ka pēdējos gados mūsu valstu tirdzniecības apgrozījums pieaudzis desmitkārt, taču vēl joprojām ir neizmantotas attīstības iespējas. Viņš arī apliecināja Šveices ciešo sadarbību ar ES un savas valsts ieinteresētību aktīvi piedalīties Eiropas kopīgajos attīstības procesos.

“LV” jautājums Šveices Konfederācijas prezidentam: – Kā zināms, Šveicē pastāv arī viedoklis, ka jūsu valstij vajadzētu pievienoties Eiropas Savienībai. Cik spēcīgs šis viedoklis ir pašlaik? Vai to iespaidojusi jaunākā attīstība Eiropas Savienībā?

Z.Šmids: – Pēdējos gados jautājums par Šveices iestāšanos ES nav konkrēti apspriests, tāpēc nevaru precīzi pateikt, cik stipri ir spēki, kas Šveicē pārstāv viedokli par iestāšanos ES. Ja par šo jautājumu tiktu balsots, rezultāts noteikti būtu negatīvs. Taču mēs arī turpmāk neatsakāmies no sava ieguldījuma Eiropas attīstībā. Runājot par ES attīstību – es domāju, ka tai jānotiek saskaņā ar attiecīgās valsts iedzīvotāju viedokli un šis viedoklis tad arī tiek parādīts referendumos.

“LV” jautājums Latvijas Valsts prezidentei: – Kā jūs iztēlojaties Eiropas Savienības turpmāko attīstību? Vai pārrunājāt šo jautājumu arī ar Šveices prezidentu?

V.Vīķe-Freiberga: – Šveice gan dzīvi seko līdzi attīstībai ES, gan arī ir ļoti ieinteresēta mūsu bilaterālajās attiecībās. Eiropas Savienībā, kā mēs redzējām arī nupat Briselē notikušajā sammitā, pašlaik ir krīze, arī saistībā ar ES finanšu perspektīvu. Anglijai, pārņemot ES prezidentūru, būs liels izaicinājums sekmēt optimālu risinājumu meklējumus. Mēs ar Šveices prezidentu pārspriedām arī jaunāko attīstību Eiropas Savienībā – kā uz to raugās Šveice. Latvija ir ieinteresēta turpmākajā integrācijas procesā un darīs visu iespējamo, lai mēs nonāktu pie viena visiem pieņemama risinājuma.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!