• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2005. gada 15. jūnija lēmums Nr. 21 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Par SIA "Hansa Pharma" un SIA "Bulduru aptieka 1" 01.06.2005. ziņojumu par apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.2005., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111053

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Muzeju valsts pārvaldes paziņojums Nr.37

Par muzeju akreditēšanu

Vēl šajā numurā

22.06.2005., Nr. 98

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 21

Pieņemts: 15.06.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.21

Rīgā 2005.gada 15.jūnijā (prot. Nr.33, 6.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr. 515/05/06/8

Par SIA “Hansa Pharma” un SIA “Bulduru aptieka 1” 01.06.2005. ziņojumu par apvienošanos

Konkurences padome 2005. gada 1.jūnijā saņēma ziņojumu par Latvijā reģistrēto komercsabiedrību SIA “Hansa Pharma” un SIA “Bulduru aptieka 1” apvienošanos (turpmāk — ziņojums).

Ziņojuma noformēšanā nebija pilnībā izpildītas 26.10.2004. Ministru kabineta noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” prasības.

Papildus dokumenti tika iesniegti 2005.gada 10.jūnijā.

Izvērtējot ziņojumā un tam pievienotajos dokumentos ietverto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. SIA “Hansa Pharma” ir LR Komerc­reģistrā ar Nr.40003252167. Tās galvenie darbības veidi ir aptiekas, kurās sagatavo un izsniedz zāles, kā arī farmaceitisko un medicīnisko preču, kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecība. SIA “Hansa Pharma” īsteno izšķirošo ietekmi meitas uzņēmumos — SIA “Evija Liepāja”, SIA “Baltijas aktivitāte”, SIA “Retējs 1”, SIA “Gaisma-Plus”, SIA “Sirova”, SIA “Jūrmalas aptieka” un SIA “Rozes aptieka”. SIA “Hansa Pharma” un tās meitas uzņēmumiem pieder aptieku “Ģimenes aptieka” tīkls visā Latvijā.

2. SIA “Bulduru aptieka 1” ir reģistrēta LR Komercreģistrā ar Nr.40003320374. Tās galvenie darbības veidi ir aptiekas, kurās sagatavo un izsniedz zāles, kā arī medicīnisko preču, kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecība. SIA “Bulduru aptieka 1” pieder viena aptieka Jūrmalas pilsētā.

3. (*) Līdz ar to SIA “Hansa Pharma” un SIA “Bulduru aptieka 1” ir uzskatāmas par apvienošanās dalībniekiem.

4. Konkurences likuma 15. panta otrajā daļā noteikts, ka “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16. pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”

Apvienošanās dalībnieku kopējo apgrozījumu nosaka saskaņā ar 26.10.2004. Ministru kabineta noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” IV sadaļu “Apgrozījuma aprēķināšana”.

SIA “Hansa Pharma” neto apgrozījums 2004.gadā bija 5820622 lati, SIA “Hansa Pharma” kopējais apgrozījums 2004.gadā, ņemot vērā SIA “Hansa Pharma” un tās meitas uzņēmumu konsolidēto apgrozījumu, bija 6472825 lati, savukārt SIA “Bulduru aptieka 1” neto apgrozījums 2004.gadā — 22762 lati.

SIA “Hansa Pharma” kapitāldaļas pieder Somijā reģistrētai sabiedrībai “MediNord Oy”, kura ir a/s “Tamro Corporation” piederošs uzņēmums. A/s “Tamro Corporation” pilnībā pieder arī Latvijā reģistrētā SIA “Tamro”. Tā kā izšķirošas ietekmes rezultātā SIA “Hansa Pharma” un SIA “Tamro” ietilpst vienā uzņēmumu grupā (a/s “Tamro Corporation”), aprēķinot apvienošanās dalībnieku kopējo apgrozījumu, ir jāņem vērā arī SIA “Tamro” apgrozījums 2004. finanšu gadā — 55108435 lati. Tātad minētās apvienošanās sakarā izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā paredzētais kritērijs. Līdz ar to plānotās apvienošanās dalībniekiem bija jāiesniedz Konkurences padomei ziņojums saskaņā ar Konkurences likuma 16.pantu. Savukārt par pilnīga ziņojuma saņemšanas dienu uzskatāms 2005.gada 10.jūnijs.

5. Saskaņā ar ziņojumā sniegto informāciju SIA “Hansa Pharma” un SIA “Bulduru aptieka 1” darbojas zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgū. Nosakot konkrēto tirgu, jāņem vērā, ka ziņojumā atspoguļotā apvienošanās ir analoģiska Konkurences padomes lietās Nr.926k/04/06/11 Par SIA “Hansa Pharma” un SIA “Sirova” ziņojumu par apvienošanos, Nr.128k/05/06/1 Par SIA “Hansa Pharma” un SIA “Jūrmalas aptieka” ziņojumu par apvienošanos un Nr.256/05/06/5 Par SIA “Hansa Pharma” un SIA “Rozes aptieka” ziņojumu par apvienošanos izskatītajām. Minētajos lēmumos Konkurences padome kā konkrēto tirgu ir noteikusi zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgu attiecīgās pilsētas teritorijā, ņemot vērā to, ka apvienošanās rezultātā tiek iegādāta viena aptieka konkrētā pilsētā un šajā teritorijā piedāvājuma un pieprasījuma tendences, administratīvās un citas barjeras ir līdzīgas, kā arī konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir līdzvērtīgi visiem tirgus dalībniekiem. SIA “Hansa Pharma” un SIA “Bulduru aptieka 1” apvienošanās gan produkta, gan pieprasījuma/piedāvājuma specifikas, gan administratīvo prasību ziņā pēc būtības ir līdzīga, tikai attiecināma uz citu Latvijas pilsētu, līdz ar to SIA “Hansa Pharma” un SIA “Bulduru aptieka 1” apvienošanās gadījumā kā konkrētais tirgus nosakāms zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgus Jūrmalas pilsētas teritorijā.

6. Saskaņā ar ziņojumā sniegto informāciju Jūrmalas pilsētā licences izsniegtas 24 aptiekām, viena no tām pieder SIA “Hansa Pharma”. Apvienošanās rezultātā iegūstot kontroli pār vēl vienu aptieku Jūrmalas pilsētā, SIA “Hansa Pharma” tirgus daļa palielināsies par 4,17%, kopā sasniedzot 8,33%. Savukārt visā Latvijā SIA “Hansa Pharma” tirgus daļa ir 3,52%, apvienošanās rezultātā tā palielināsies par 0,11%.

Ņemot vērā minēto, kā arī SIA “Hansa Pharma” un SIA “Sirova” ziņojuma par apvienošanos un SIA “Hansa Pharma” un SIA “Jūrmalas aptieka” ziņojuma par apvienošanos lietu izskatīšanas laikā iegūto informāciju, Konkurences padome secina, ka šajā gadījumā nav lietderīgi pieprasīt papildu informāciju par zāļu realizācijas apgrozījumu katrā no Jūrmalas teritorijā esošajām aptiekām, tā kā nav pamata uzskatīt, ka apvienošanās dalībnieku tirgus daļa procentos pēc apgrozījuma konkrētajā tirgū varētu sasniegt 40% robežu.

Izvērtējot rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome uzskata, ka pēc apvienošanās SIA “Hansa Pharma” neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis konkrētajā tirgū, kā arī netiks būtiski samazināta konkurence zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgū Jūrmalas pilsētas teritorijā.

Ņemot vērā minēto un Konkurences likuma 6.panta pirmās daļas 3.punktu, 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

Atļaut apvienošanos, kas paredzēta SIA “Hansa Pharma” iegūstot izšķirošo ietekmi SIA “Bulduru aptieka 1”.

Konkurences padomes lēmumu saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(*) — ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētāja v.i. T.Jefremova

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!