Lai mielošanās neradītu raizes
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV” |
Līgo svētkiem piederas ne tikai
ugunskuri, dziesmas un zāļu vainagi, bet arī mielošanās ar
dažādiem ēdieniem. Cepot gaļu uz ugunskura un ēdot salātus ar
majonēzi, jābūt uzmanīgiem, lai svētkos nesaindētos ar pārtiku,
brīdina Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).
Siltajā laikā un izbraukumos pie dabas ne vienmēr iespējams
glabāt pārtiku tai piemērotā temperatūrā. Pēc PVD sniegtās
informācijas, vislabākā vide, kurā vairoties baktērijām, kas var
inficēt pārtiku, ir gaļas, zivju, piena un olu produkti, kā arī
dažādi kulinārijas izstrādājumi, tajā skaitā salāti un
pusfabrikāti – tie ir ēdieni, ko parasti ceļ galdā kā Jāņu
cienastu.
Uzmanīgi ar gaļu un salātiem
Kā “Latvijas Vēstnesim” pastāstīja
PVD Pārtikas uzraudzības departamenta Pārtikas izplatīšanas
uzraudzības daļas Tirdzniecības un noliktavu sektora vadītāja
Velga Toma, īpaši uzmanīgiem jābūt, gatavojot dzīvnieku izcelsmes
produktus. Uz ugunskura ceptai gaļai un cepešiem jābūt kārtīgi
pagatavotiem. Gaļa ir jāēd karsta vai arī jāuzglabā vēsumā.
Neceptus šašlikus marinādē var uzglabāt līdz nākamajam rītam, bet
pagatavotu gaļu ieteicams apēst uzreiz.
Salāti, kuriem klāt majonēze vai krējums, uzturam ir derīgi vēl
īsāku laiku. Var saslimt, ja ēd salātus, kas uzglabāti siltumā
kaut dažas stundas. Salātus ieteicams gatavot pēc iespējas īsāku
laiku pirms ēšanas, un, ja nav pieejams ledusskapis, tos nekādā
gadījumā nedrīkst uzglabāt līdz nākamajam rītam.
Svarīgi derīguma termiņi un higiēna
V.Toma aicina patērētājus,
iegādājoties pārtiku, pievērst uzmanību tās derīguma termiņiem.
Ja fasētie piena produkti netiks uzglabāti ledusskapī, tad to
derīguma termiņam jābūt vēl divām līdz trim dienām.
Vienlīdz svarīga ir personīgās higiēnas ievērošana, pagatavojot
ēdienu, taču brīvā dabā to ir grūtāk ievērot. Bieži jāmazgā
rokas, un ar rokām nedrīkst aiztikt vienlaikus jēlos un jau
sagatavotos produktus. Liela atbildība ir tam, kurš uzņēmies cept
gaļu uz ugunskura vai grilla. Šim cilvēkam V.Toma iesaka turēt
blakus ūdensbļodu.
Pārtika var būt nekvalitatīva arī tāpēc, ka veikalā tā glabāta
nepiemērotā temperatūrā. Svaiga gaļa jāuzglabā vitrīnās, kur
temperatūra nedrīkst pārsniegt sešus līdz astoņus grādus. PVD ir
nācies izņemt produktus un slēgt veikalus, kuros šīs prasības
netiek nodrošinātas. Tāpēc patērētāji tiek aicināti
pārliecināties, vai gaļa, ko tie gatavojas iegādāties, ir
atbilstoši uzglabāta. Tomēr statistika rāda, ka ievērojama daļa
pārtikas izraisīto saslimšanu ir bijušas patērētāja vainas dēļ.
Pašu patērētāju neziņa vai bezrūpība, pārtikas produktu
glabāšanas, uztura gatavošanas un lietošanas priekšrakstu
neievērošana labu ēdamo padara par bīstamu.
Vairāk apdraudēti bērni
Katram cilvēkam ir atšķirīga uzņēmība pret uzturu inficējošām baktērijām. Iespējams, ka nepiemēroti glabātas vai pagatavotas pārtikas lietošana kādam neizraisīs ne vemšanu, ne caureju, ne citas saindēšanās pazīmes, turpretī citam svētku brīvdienas būs jāpavada ārstējoties. Šajā ziņā vairāk apdraudēti ir bērni. Lai neriskētu ar veselību, īpaša uzmanība jāpievērš trim galvenajām lietām – produktu derīguma termiņam, uzglabāšanas temperatūrai un personīgajai higiēnai, sarunas beigās uzsvēra V.Toma.
Ieva Ušča