• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai mielošanās neradītu raizes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.2005., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111073

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

22.06.2005., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai mielošanās neradītu raizes

SASLIKS.PNG (116359 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Līgo svētkiem piederas ne tikai ugunskuri, dziesmas un zāļu vainagi, bet arī mielošanās ar dažādiem ēdieniem. Cepot gaļu uz ugunskura un ēdot salātus ar majonēzi, jābūt uzmanīgiem, lai svētkos nesaindētos ar pārtiku, brīdina Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).
Siltajā laikā un izbraukumos pie dabas ne vienmēr iespējams glabāt pārtiku tai piemērotā temperatūrā. Pēc PVD sniegtās informācijas, vislabākā vide, kurā vairoties baktērijām, kas var inficēt pārtiku, ir gaļas, zivju, piena un olu produkti, kā arī dažādi kulinārijas izstrādājumi, tajā skaitā salāti un pusfabrikāti – tie ir ēdieni, ko parasti ceļ galdā kā Jāņu cienastu.

Uzmanīgi ar gaļu un salātiem

Kā “Latvijas Vēstnesim” pastāstīja PVD Pārtikas uzraudzības departamenta Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas Tirdzniecības un noliktavu sektora vadītāja Velga Toma, īpaši uzmanīgiem jābūt, gatavojot dzīvnieku izcelsmes produktus. Uz ugunskura ceptai gaļai un cepešiem jābūt kārtīgi pagatavotiem. Gaļa ir jāēd karsta vai arī jāuzglabā vēsumā. Neceptus šašlikus marinādē var uzglabāt līdz nākamajam rītam, bet pagatavotu gaļu ieteicams apēst uzreiz.
Salāti, kuriem klāt majonēze vai krējums, uzturam ir derīgi vēl īsāku laiku. Var saslimt, ja ēd salātus, kas uzglabāti siltumā kaut dažas stundas. Salātus ieteicams gatavot pēc iespējas īsāku laiku pirms ēšanas, un, ja nav pieejams ledusskapis, tos nekādā gadījumā nedrīkst uzglabāt līdz nākamajam rītam.

Svarīgi derīguma termiņi un higiēna

V.Toma aicina patērētājus, iegādājoties pārtiku, pievērst uzmanību tās derīguma termiņiem. Ja fasētie piena produkti netiks uzglabāti ledusskapī, tad to derīguma termiņam jābūt vēl divām līdz trim dienām.
Vienlīdz svarīga ir personīgās higiēnas ievērošana, pagatavojot ēdienu, taču brīvā dabā to ir grūtāk ievērot. Bieži jāmazgā rokas, un ar rokām nedrīkst aiztikt vienlaikus jēlos un jau sagatavotos produktus. Liela atbildība ir tam, kurš uzņēmies cept gaļu uz ugunskura vai grilla. Šim cilvēkam V.Toma iesaka turēt blakus ūdensbļodu.
Pārtika var būt nekvalitatīva arī tāpēc, ka veikalā tā glabāta nepiemērotā temperatūrā. Svaiga gaļa jāuzglabā vitrīnās, kur temperatūra nedrīkst pārsniegt sešus līdz astoņus grādus. PVD ir nācies izņemt produktus un slēgt veikalus, kuros šīs prasības netiek nodrošinātas. Tāpēc patērētāji tiek aicināti pārliecināties, vai gaļa, ko tie gatavojas iegādāties, ir atbilstoši uzglabāta. Tomēr statistika rāda, ka ievērojama daļa pārtikas izraisīto saslimšanu ir bijušas patērētāja vainas dēļ. Pašu patērētāju neziņa vai bezrūpība, pārtikas produktu glabāšanas, uztura gatavošanas un lietošanas priekšrakstu neievērošana labu ēdamo padara par bīstamu.

Vairāk apdraudēti bērni

Katram cilvēkam ir atšķirīga uzņēmība pret uzturu inficējošām baktērijām. Iespējams, ka nepiemēroti glabātas vai pagatavotas pārtikas lietošana kādam neizraisīs ne vemšanu, ne caureju, ne citas saindēšanās pazīmes, turpretī citam svētku brīvdienas būs jāpavada ārstējoties. Šajā ziņā vairāk apdraudēti ir bērni. Lai neriskētu ar veselību, īpaša uzmanība jāpievērš trim galvenajām lietām – produktu derīguma termiņam, uzglabāšanas temperatūrai un personīgajai higiēnai, sarunas beigās uzsvēra V.Toma.

Ieva Ušča

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!