• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tirdzniecību un investīcijām starp ES un ASV. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2005., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111236

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas darbaspēka aizplūšanu uz ārvalstīm

Vēl šajā numurā

28.06.2005., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tirdzniecību un investīcijām starp ES un ASV

ES un ASV 21.jūnija sammitā Vašingtonā tika panākta vienošanās palielināt tirdzniecību un investīcijas starp Eiropas Savienību (ES) un ASV, izveidojot augsta līmeņa reglamentējošās sadarbības forumu, lai sekmētu dialogu šajā jomā. Šīs jomas abu pušu vecākās amatpersonas apmainīsies ar pieredzi, labāko praksi un noteiks sadarbības prioritātes nākamajam gadam. Jo īpaši forums stiprinās sadarbību pirms reglamentējošo normu noteikšanas. Turklāt ES un ASV vadītāji apstiprināja konkrētu plānu, kā uzlabot reglamentējošo sadarbību. “2005.gada reglamentējošās sadarbības plānā” noteikta darba kārtība virknei konkrētu reglamentējošās sadarbības pasākumu starp Eiropas Komisiju un ASV valdību nākamajam gadam. Sammits mudināja uz sadarbību tādās jomās kā auto drošība un ūdeņraža degviela vai testēšanas metodes kosmētikā, neizmantojot dzīvniekus.
Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens, kas ir atbildīgs par uzņēmumu un rūpniecības politiku, atzīmēja: “Šodien mēs esam spēruši ievērojamu soli, lai paplašinātu tirdzniecību un investīcijas starp ES un ASV. Esam vienojušies radīt efektīvus mehānismus, lai sekmētu reglamentējošo sadarbību. Tas dos konkrētus ieguvumus uzņēmumiem un patērētājiem ES un ASV.”
Pastiprināta reglamentējošā sadarbība ar efektīviem dialoga mehānismiem, ko atbalsta konstruktīvs interesentu ieguldījums, palīdzēs nogludināt potenciālās grūtības, pirms tās vēl parādās, un palielināt transatlantisko tirdzniecību un investīcijas.

2005.gada sammitā apstiprinātajā plānā ietverti šādi elementi:

• horizontālās iniciatīvas, piemēram, dialogs starp Eiropas Komisiju un ASV Pārvaldības un budžeta biroju vispārējos reglamentēšanas politikas jautājumos, tostarp: lielākas izpratnes panākšana par abu pušu reglamentēšanas praksi, pārredzamības noteikumiem un apspriešanos ar sabiedrību, reglamentēšanas ietekmes izvērtējuma metodoloģijām un riska izvērtējuma metodoloģijām; projekts, kā identificēt resursus un mehānismus ASV un Eiropas reglamentēšanas ekspertu apmaiņām;
• nozaru pasākumi virknē konkrētu jomu, piemēram: farmaceitiskā joma, auto drošība, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju standarti noteikumu un sabiedrisko stratēģiju atbalstam, kosmētika, patēriņa produktu drošība, patērētāju aizsardzības noteikumu ieviešana, negodīga tirdzniecība, pārtikas produktu etiķetēšana, pārtikas nekaitīgums, aprīkojums jūrā, ekodizains, ķīmiskās vielas, enerģijas efektivitāte, telekomunikāciju un radiokomunikāciju aprīkojums un medicīniskās iekārtas.
2005. plānā akcentēti panākumi, īstenojot 2002.gada Eiropas Savienības un ASV vadlīnijas reglamentējošās sadarbības un pārredzamības jomā, tomēr iespējamās sadarbības apjoms joprojām ir daudz plašāks.
Bieži pastāv uzskats, ka ES un ASV ekonomiskajās attiecībās dominē tirdzniecības strīdi, tomēr tie skar tikai mazāk nekā 2% no transatlantiskās tirdzniecības. Starp ES un ASV ir lielākās divpusējās tirdzniecības un investīciju attiecības pasaulē. Abpusējās investīcijas 2003.gadā bija 1,4 triljoni eiru, un tirdzniecība ar precēm un pakalpojumiem notika 600 miljardu vērtībā. Tomēr atlikušās reglamentējošās barjeras var apgrūtināt dzīvi uzņēmumiem un neļaut attiecībām sasniegt pilnu potenciālu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!