• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu cietušiem bērniem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.2000., Nr. 336/338 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11134

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nefinansu investīcijām

Vēl šajā numurā

27.09.2000., Nr. 336/338

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu cietušiem bērniem

Šodien, 27.septembrī, Labklājības ministrijā tiks izsniegti sertifikāti pirmajai psihologu, psihoterapeitu un sociālo darbinieku grupai, kuri beiguši apmācību pēc Labklājības ministrijas apstiprinātas programmas vardarbībā cietušo bērnu rehabilitācijai dzīvesvietā.

Apmācība tika finansēta no valsts budžeta līdzekļiem. Apmācības programmā bija iekļauti pret bērnu vērstas vardarbības noteikšanas principi, informācija par rehabilitācijas darbu multidisciplinārā komandā, psiholoģiskie aspekti darbā ar vardarbībā cietušiem bērniem, vardarbības pret bērnu novērtēšanas un diagnosticēšanas pamatprincipi, padomi darbam ar vardarbībā cietuša bērna ģimenes locekļiem un citas tēmas. Mācību programmā kā lektori piedalījās psihologi Sandra Sebre, Indra Majore, Ieva Spruģevica, Gatis Bušs u.c.

Latvijā, tāpat kā citās valstīs, vardarbība pret bērnu ir aktuāla problēma. Vardarbībā cietis bērns ir prettiesisku darbību — noziedzīga nodarījuma, ekspluatācijas, seksuālās izmantošanas, vardarbības vai jebkādas citas nelikumīgas, cietsirdīgas vai cieņu aizskarošas darbības — upuris, kam nepieciešams īpašs valsts un pašvaldības atbalsts.

Ministru kabinets pagājušā gada 11.jūnijā pieņēma Labklājības ministrijas izstrādātos Ministru kabineta noteikumus "Kārtība, kādā bērnam, kurš cietis no prettiesiskām darbībām, sniedzama nepieciešamā palīdzība". Vardarbībā cietušajam bērnam nepieciešamā palīdzība tiek sniegta no valsts budžeta līdzekļiem, t.i., lai vardarbībā cietušais bērns atgūtu fizisko un psihisko veselību un integrētos sabiedrībā, palīdzība viņam tiek sniegta bez maksas.

Vardarbībā cietušam bērnam sniedzami ārstniecības un medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumi. Sociālās rehabilitācijas pasākumus sniedz rehabilitācijas institūcijā, no valsts budžeta līdzekļiem apmaksājot 30 dienas. Ja pēc speciālista atzinuma rehabilitācijas institūcijā jāuzturas arī kādam no ģimenes locekļiem vai personai, kas bērnu aprūpē, tad arī pavadoņa uzturēšanos institūcijā apmaksā no valsts budžeta līdzekļiem.

Ja palīdzība tiek sniegta dzīvesvietā, tad no valsts budžeta līdzekļiem Sociālās palīdzības fonds apmaksā 10 konsultācijas pie psihologa, psihoterapeita vai sociālā darbinieka ar augstāko profesionālo izglītību, kurš apguvis mācību programmu no vardarbības cietušo bērnu rehabilitācijai. Sociālās rehabilitācijas pakalpojumus dzīvesvietā vai rehabilitācijas institūcijā nodrošina pašvaldības Sociālās palīdzības dienests.

Labklājības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!