• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
No nākamā gada palielinās neapliekamo minimumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.06.2005., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111369

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pieminot dziesmas un dejas dižgarus

Vēl šajā numurā

29.06.2005., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

No nākamā gada palielinās neapliekamo minimumu

Valdība vakar atbalstīja priekšlikumu no nākamā gada palielināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu un nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošām personām.
Pēc akceptētajiem Ministru kabineta noteikumiem, no 2006.gada tiks paaugstināts neapliekamais minimums līdz 32 latiem mēnesī un nodokļa atvieglojums par apgādībā esošām personām līdz 22 latiem mēnesī.
Latvijā noteiktais neapliekamā minimuma apmērs pašlaik ir ļoti zems – 26 lati mēnesī jeb 312 latu gadā. Tā kā neapliekamais minimums pretēji inflācijai un minimālajai mēnešalgai ir samazinājies, kā rezultātā ir notikusi pakāpeniska nodokļu sloga palielināšanās, Ministru kabinets pērn pieņēma konceptuālu lēmumu. Tas paredzēja atbalstīt iedzīvotāju ienākuma neapliekamā minimuma apmēra paaugstināšanu un nodokļa atvieglojuma apmēra pakāpenisku paaugstināšanu turpmākajos gados, atgādina Finanšu ministrijas preses sekretāre Baiba Melnace. Tā rezultātā tika izdarīti grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, uzdodot valdībai katru gadu līdz 30.jūnijam pārskatīt neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma par apgādībā esošām personām apmēru.
Neapliekamā minimuma un atvieglojuma par apgādībā esošām personām palielināšana nākamgad, pēc Finanšu ministrijas prognozēm, 2006.gadā samazinātu budžeta ieņēmumus par 21,26 miljoniem latu. Taču sagaidāms, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa neapliekamā minimuma paaugstināšana pozitīvi ietekmēs ekonomikas attīstību:
• darbaspēka izmaksu samazināšanās veicinās jaunu darba vietu rašanos, kas savukārt samazinātu bezdarba līmeni valstī;
• iedzīvotāju ienākumu palielināšanās un līdz ar to arī pirktspējas un maksātspējas palielināšanās ietekmēs patēriņa līmeni it sevišķi iedzīvotājiem ar zemu ienākumu līmeni grupās. Iedzīvotāji spēs laikā norēķināties ar pašvaldībām par komunālajiem pakalpojumiem, tādējādi neradot pašvaldībām zaudējumus;
• t.s. aplokšņu algās izmaksātais ienākums samazināsies, veicinot godīgu konkurenci uzņēmumu starpā.
Kopējos budžeta ieņēmumus zināmā mērā palielinās iedzīvotāju tēriņi, pērkot preces un pakalpojumus. Tādējādi iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu samazinājums tiks daļēji kompensēts ar pievienotās vērtības nodokļa un akcīzes nodokļu ieņēmumu palielinājumu.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!