• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vidusskolu beidzēju populārākie arodi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.06.2005., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111373

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas kultūras mantojums cer uz Eiropas atbalstu

Vēl šajā numurā

29.06.2005., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vidusskolu beidzēju populārākie arodi

Trīs arodi, kurus visbiežāk izvēlētos studēt pašreizējie divpadsmito klašu beidzēji, ir uzņēmējdarbība un vadība, jurisprudence un ekonomika un finanses. Tā liecina nupat klajā nākušais Profesionālās karjeras izvēles valsts aģentūras pētījums “12.klašu skolēnu profesionālo plānu izpēte”. Pētījuma mērķis bija noteikt, kas ietekmē vidusskolu absolventu turpmākos karjeras plānus, kādi ir populārākie arodi jauniešu vidū, cik daudziem plāni saistīti ar mācībām vai darbu ārzemēs.

UNIVERSITATE.PNG (113059 bytes)
65 procenti vidusskolu beidzēju šogad plāno turpināt mācīties augstskolā
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Iedomātie un īstenie plāni

Pētījumā aptaujāti 656 vispārizglītojošo skolu 12.klašu skolēni no visas Latvijas, 64% meiteņu un 36% zēnu. No visiem respondentiem 65% mācījās latviešu, 35% – krievu valodā. Pētījumā likta lietā interesanta metodika, vispirms jautājot, kādi ir skolēnu ideālie plāni un kādi – reālie. Atbildes abos gadījumos ir visai atšķirīgas. Tiesa, gan ideālajos, gan reālajos plānos visvairāk jauniešu vēlas studēt un ir vēlme apvienot darbu ar mācībām. Reāli studēt gatavojas 65% skolēnu, ideālā gadījumā to darītu 50%. Pētījuma autori uzskata, tas nozīmē, ka daļa no respondentiem nav iekšēji motivēti uzreiz pēc vidusskolas beigšanas turpināt studijas, bet gan dara to nepieciešamības dēļ. Ideālā gadījumā 12% aptaujāto paņemtu pārtraukumu atpūtai, reāli to domā darīt tikai 1%. Latviešu skolu audzēkņi daudz biežāk plāno studēt (74%) nekā krievu jaunieši (49%.). Vērtējot jauniešu plānus, par potenciālo intelekta un darba spēka aizplūšanu uz ārzemēm nebūtu jāuztraucas, jo abos variantos tikai 1% respondentu vēlētos mācīties vai strādāt ārzemēs. Tāpat kļūst redzams, ka jaunieši nemaz tik ļoti neraujas prom no vecāku paspārnes, jo ideālā gadījumā neviens no aptaujātajiem neuzsāktu patstāvīgu dzīvi, reāli to plāno 0,3%.
Nu jau runājot tikai reāli, 28% aptaujāto divpadsmitklasnieku plāno ņemt studiju kredītu, 37% to nedarīs, bet 35% vēl nav izlēmuši. Zēni biežāk nekā meitenes negrasās studēt uz parāda, jo arī biežāk nekā daiļais dzimums plāno apvienot studijas ar darbu. Tajā pašā laikā tikai 29% aptaujāto uzskata, ka zina pietiekami par studiju kreditēšanas iespējām.

Populārās profesijas nesakrīt ar izvēlētajām

Diemžēl, lūkojoties uz profesijām, kuras jaunieši izvēlētos studijām, redzams, ka inženiertehniskās zinātnes nav pirmajā desmitniekā. Taču cerīgi, ka šā gada divpadsmitnieki, vērtējot 12 perspektīvākās nozares, inženierzinātnes ierindojuši otrajā vietā. Šogad atšķirībā no pagājušā gada perspektīvāko nozaru desmitniekā iekļuvusi arī veselības aprūpe. Pirmajā ir informāciju tehnoloģijas.
Bez raksta sākumā minētajām jomām jaunieši labprāt vēl studētu medicīnu, informāciju tehnoloģijas un sabiedriskās attiecības. Priecē, ka pirmajā desmitniekā iekļuvušas tādas jomas kā kultūra un valodniecība. Interesanti, ka nesakrīt izvēlētās profesijas un populārākās. Ja starp populārākajām profesijām parādās psiholoģija un inženierzinātnes, tad starp izvēlētajām tādu nav. Starp desmit biežāk izvēlētajām profesijām šogad arī neparādās tūrisms, kas popularitātes ziņā ieņem piekto vietu.
Analizējot faktorus, kas ietekmē aroda izvēli, redzams, ka vissvarīgākais jauniešiem ir, lai izvēlētais darbs būtu saistīts ar cilvēkiem, otrā vietā ir augsts atalgojums, trešajā – augsts izglītības līmenis. Zēni vairāk nekā meitenes uzsver arī tādus faktorus kā intelektuāls darbs, vadošs darbs un sarežģītu problēmu risināšana.
Pētījuma autori arī nākuši pie secinājuma, ka šobrīd 12.klašu skolēni ir salīdzinoši labāk informēti par izglītības iegūšanas iespējām pēc vidusskolas, bet krietni zemāks nekā pirms pāris gadiem ir viņu informētības līmenis par darba tirgu un darba meklēšanas iespējām.

Rūta Kesnere, “LV”

ruta.kesnere@vestnesis.lv

10 populārākās augstskolas 12.klašu skolēnu vidū

Nr. Augstskolas nosaukums %

1. Latvijas Universitāte 43
2. Rīgas Tehniskā universitāte 19
3. Rīgas Stradiņa universitāte 12
4. Latvijas Lauksaimniecības universitāte 8
5. Transporta un Sakaru institūts 7
6. Daugavpils universitāte 7
7. Baltijas Krievu institūts 5
8. Informācijas Sistēmu Menedžmenta augstskola 5
9. Latvijas Kultūras akadēmija 4
10. Banku augstskola 4

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!