• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai visi 35 000 dalībnieku būtu veseli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.2005., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111460

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ērču bruņojumā slimību ierosinātāji

Vēl šajā numurā

30.06.2005., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai visi 35 000 dalībnieku būtu veseli

Pilnā sparā rit IX Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Lai māksliniekiem būtu spēks un izturība iepriecināt skatītājus un klausītājus, viņi jānodrošina ar gardām maltītēm. Par šā uzdevuma izpildi šogad rūpējas 16 ēdināšanas uzņēmumi. Lai neatkārtotos iepriekšējo gadu pieredze, kad, piemēram, 2000.gadā svētkos ar salmonelozi inficējās 38 svētku dalībnieki, Pārtikas un veterinārais
dienests (PVD) pievērš īpašu uzmanību higiēnas prasību ievērošanai pārtikas apritē.

BERNI.PNG (131169 bytes)
Foto: Reinis Traidās, A.F.I.

Maltītes top stingrā uzraudzībā

Jau pirms svētkiem ēdināšanas uzņēmumi tika informēti par prasībām, kas būs jāievēro, un, tā kā dažos jautājumos trūkst reglamentējošu dokumentu, PVD izstrādāja rekomendācijas, kurās paustas prasības attiecībā uz pārtikas transportēšanu, gatavošanu, uzglabāšanu un realizāciju. Pirms dalībnieku ierašanās tika apsekotas vietas, kur mākslinieki mitināsies, un sasaukta arī sapulce pārtikas apritē iesaistītajiem darbiniekiem, lai viņus iepazīstinātu ar noteikumiem.
Par svētku dalībnieku maltītēm kopumā gādā 120 ēdināšanas objekti, un katru dienu tos apseko kāds no inspektoriem, lai novērtētu, vai tiek ievērotas visas noteiktās normas, kā arī sazinās ar rajonu koordinatoriem un medicīnas darbiniekiem. Tomēr visa atbildība par patērētāja veselību gulstas uz ēdinātāju pleciem, jo, darbojoties saskaņā ar izstrādātajām un viņiem pieejamajām rekomendācijām, problēmām nevajadzētu rasties.
Ieteikumos minētas vairākas prasības un aizliegumi. Piemēram, produkciju pieņemot, jāveic vizuālā pārbaude, ātri bojājošos produktu uzglabāšanā jāievēro temperatūras režīmi un produktu saderība. Aizliegts ilgstoši uzglabāt gatavus ēdienus siltumā vai istabas temperatūrā pēc to izgatavošanas, kā arī atkārtoti izmantot pagatavotos ēdienus. Gatavos ēdienus atļauts dalīt tikai vietās, kur tie tiek pagatavoti. Ja firma neievēro noteiktās prasības, tai var draudēt naudas sods, darbības vai kāda produkta realizācijas pārtraukšana. Ēdināšanas uzņēmumiem jābūt atbildīgiem ne tikai par maltītēm, bet arī par iespēju pirms ēšanas nomazgāt un noslaucīt rokas.

Ēdienkarte ir ierobežota

PVD rekomendācijās arī noteikti tie ēdieni, kurus aizliegts izgatavot: makaronus ar malto gaļu, auksto zupu, pašraudzētu pienu, pastētes un auksto gaļu, omletes, pankūkas ar malto gaļu un saldos ēdienus, kuru sastāvā izmantotas termiski neapstrādātas olas, tostarp aizliegts arī putukrējums. Piemēram, maltās gaļas gatavošana ierobežota, jo tā prasa pārāk lielu saskari ar gatavotāja rokām, kas varētu radīt zināmus draudus. Lai arī daži ēdieni tiek liegti, PVD Rīgas pilsētas pārvaldes vadītāja Ina Šubina zina teikt, ka ēdienkartēs vērojama dažādība. Bērniem piedāvā vistas gaļu, liellopu gaļu, smalkmaizītes, sulas, augļus.

Lai visiem būtu labi

Viena no skolēnu un jauniešu apmešanās vietām ir Natālijas Draudziņas ģimnāzija. Tur par valmieriešu ēdināšanu rūpējas SIA “KETS–OK”. Ēdināšanas kompleksa vadītāja Ļubova Pumpure atzīst, ka PVD rekomendācijas esot diezgan grūti ievērot, jo jāizvairās no ļoti daudziem produktiem, kas savukārt sagādā grūtības ēdienkartes sastādīšanā. Ļ.Pumpure teic, ka būtu bijis vieglāk, ja PVD sastādītu arī ēdienkarti, ja neatļauto produktu ir tik daudz. Arī uz mēģinājumiem līdzi ņemamo “sauso paciņu” komplektēšana ir apgrūtinoša, jo arī tajās nedrīkst būt daudzi produkti.
Lai arī, pēc Ļ.Pumpures teiktā, rekomendācijās ir daži trūkumi, viņas vadītā kompleksa darbinieki cenšas, lai visi būtu apmierināti un lai nekā nepietrūktu. To apliecinājusi arī valsts pārtikas inspektore savas vizītes laikā un uzņēmumu pat uzteikusi. Grafiks ēdnīcas darbiniekiem ir ļoti saspringts – dziedātāji un dejotāji brokastis ēd pat pussešos no rīta un vakariņas pusdesmitos. “Mēs šeit burtiski dzīvojam!” teic ēdināšanas kompleksa vadītāja.
N.Draudziņas ģimnāzijā apmetušies 600 svētku dalībnieki no Valmieras un Valmieras rajona. Skolā sastaptie jaunieši ir prieka pilni un apmierināti. 19 gadus vecais Renārs no Valmieras Valsts ģimnāzijas jauktā kora “Bonuss” tikko nāk no pusdienām un teic: “Prieks! Garšīgi un sātīgi!” Puisis pusdienās ēdis kartupeļu biezputru ar vistu un salātiem. Jautāts, vai varēs iztikt ar nodrošināto ēdienu, vai arī vajadzēs papildus pusdienot kafejnīcās, Renārs atbild: “Noteikti pietiks! Spriežot pēc šodienas pusdienām, visam jābūt kārtībā!”
PVD Rīgas pilsētas pārvaldes vadītāja min, ka vēl viens klupšanas akmens ir pašu bērnu neievērotā personīgā higiēna. Tāpēc pārvaldes vadītāja lūdz atbildīgajām personām – skolotājiem, vecākiem – pievērst vairāk uzmanības tam, vai bērni pirms ēšanas nomazgā rokas. Arī Renārs atzīstas, ka pirms ēšanas rokas neesot nomazgājis, jo garā ceļa dēļ no Valmieras esot bijis ļoti izsalcis un steidzies uz ēdnīcu. Tāpat I.Šubina teic, ka jāizvairās no neapēsto pusdienu vai brokastu līdziņemšanas uz mēģinājumiem, ja šiem produktiem nevar nodrošināt vajadzīgo temperatūru.

Kate Rūķēna

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!