Lai visi 35 000 dalībnieku būtu veseli
Pilnā sparā rit IX Latvijas skolu
jaunatnes dziesmu un deju svētki. Lai māksliniekiem būtu spēks un
izturība iepriecināt skatītājus un klausītājus, viņi jānodrošina
ar gardām maltītēm. Par šā uzdevuma izpildi šogad rūpējas 16
ēdināšanas uzņēmumi. Lai neatkārtotos iepriekšējo gadu pieredze,
kad, piemēram, 2000.gadā svētkos ar salmonelozi inficējās 38
svētku dalībnieki, Pārtikas un veterinārais
dienests (PVD) pievērš īpašu uzmanību higiēnas prasību
ievērošanai pārtikas apritē.
Foto: Reinis Traidās, A.F.I. |
Maltītes top stingrā uzraudzībā
Jau pirms svētkiem ēdināšanas
uzņēmumi tika informēti par prasībām, kas būs jāievēro, un, tā kā
dažos jautājumos trūkst reglamentējošu dokumentu, PVD izstrādāja
rekomendācijas, kurās paustas prasības attiecībā uz pārtikas
transportēšanu, gatavošanu, uzglabāšanu un realizāciju. Pirms
dalībnieku ierašanās tika apsekotas vietas, kur mākslinieki
mitināsies, un sasaukta arī sapulce pārtikas apritē
iesaistītajiem darbiniekiem, lai viņus iepazīstinātu ar
noteikumiem.
Par svētku dalībnieku maltītēm kopumā gādā 120 ēdināšanas
objekti, un katru dienu tos apseko kāds no inspektoriem, lai
novērtētu, vai tiek ievērotas visas noteiktās normas, kā arī
sazinās ar rajonu koordinatoriem un medicīnas darbiniekiem. Tomēr
visa atbildība par patērētāja veselību gulstas uz ēdinātāju
pleciem, jo, darbojoties saskaņā ar izstrādātajām un viņiem
pieejamajām rekomendācijām, problēmām nevajadzētu rasties.
Ieteikumos minētas vairākas prasības un aizliegumi. Piemēram,
produkciju pieņemot, jāveic vizuālā pārbaude, ātri bojājošos
produktu uzglabāšanā jāievēro temperatūras režīmi un produktu
saderība. Aizliegts ilgstoši uzglabāt gatavus ēdienus siltumā vai
istabas temperatūrā pēc to izgatavošanas, kā arī atkārtoti
izmantot pagatavotos ēdienus. Gatavos ēdienus atļauts dalīt tikai
vietās, kur tie tiek pagatavoti. Ja firma neievēro noteiktās
prasības, tai var draudēt naudas sods, darbības vai kāda produkta
realizācijas pārtraukšana. Ēdināšanas uzņēmumiem jābūt
atbildīgiem ne tikai par maltītēm, bet arī par iespēju pirms
ēšanas nomazgāt un noslaucīt rokas.
Ēdienkarte ir ierobežota
PVD rekomendācijās arī noteikti tie ēdieni, kurus aizliegts izgatavot: makaronus ar malto gaļu, auksto zupu, pašraudzētu pienu, pastētes un auksto gaļu, omletes, pankūkas ar malto gaļu un saldos ēdienus, kuru sastāvā izmantotas termiski neapstrādātas olas, tostarp aizliegts arī putukrējums. Piemēram, maltās gaļas gatavošana ierobežota, jo tā prasa pārāk lielu saskari ar gatavotāja rokām, kas varētu radīt zināmus draudus. Lai arī daži ēdieni tiek liegti, PVD Rīgas pilsētas pārvaldes vadītāja Ina Šubina zina teikt, ka ēdienkartēs vērojama dažādība. Bērniem piedāvā vistas gaļu, liellopu gaļu, smalkmaizītes, sulas, augļus.
Lai visiem būtu labi
Viena no skolēnu un jauniešu
apmešanās vietām ir Natālijas Draudziņas ģimnāzija. Tur par
valmieriešu ēdināšanu rūpējas SIA “KETS–OK”. Ēdināšanas kompleksa
vadītāja Ļubova Pumpure atzīst, ka PVD rekomendācijas esot
diezgan grūti ievērot, jo jāizvairās no ļoti daudziem produktiem,
kas savukārt sagādā grūtības ēdienkartes sastādīšanā. Ļ.Pumpure
teic, ka būtu bijis vieglāk, ja PVD sastādītu arī ēdienkarti, ja
neatļauto produktu ir tik daudz. Arī uz mēģinājumiem līdzi ņemamo
“sauso paciņu” komplektēšana ir apgrūtinoša, jo arī tajās
nedrīkst būt daudzi produkti.
Lai arī, pēc Ļ.Pumpures teiktā, rekomendācijās ir daži trūkumi,
viņas vadītā kompleksa darbinieki cenšas, lai visi būtu
apmierināti un lai nekā nepietrūktu. To apliecinājusi arī valsts
pārtikas inspektore savas vizītes laikā un uzņēmumu pat
uzteikusi. Grafiks ēdnīcas darbiniekiem ir ļoti saspringts –
dziedātāji un dejotāji brokastis ēd pat pussešos no rīta un
vakariņas pusdesmitos. “Mēs šeit burtiski dzīvojam!” teic
ēdināšanas kompleksa vadītāja.
N.Draudziņas ģimnāzijā apmetušies 600 svētku dalībnieki no
Valmieras un Valmieras rajona. Skolā sastaptie jaunieši ir prieka
pilni un apmierināti. 19 gadus vecais Renārs no Valmieras Valsts
ģimnāzijas jauktā kora “Bonuss” tikko nāk no pusdienām un teic:
“Prieks! Garšīgi un sātīgi!” Puisis pusdienās ēdis kartupeļu
biezputru ar vistu un salātiem. Jautāts, vai varēs iztikt ar
nodrošināto ēdienu, vai arī vajadzēs papildus pusdienot
kafejnīcās, Renārs atbild: “Noteikti pietiks! Spriežot pēc
šodienas pusdienām, visam jābūt kārtībā!”
PVD Rīgas pilsētas pārvaldes vadītāja min, ka vēl viens klupšanas
akmens ir pašu bērnu neievērotā personīgā higiēna. Tāpēc
pārvaldes vadītāja lūdz atbildīgajām personām – skolotājiem,
vecākiem – pievērst vairāk uzmanības tam, vai bērni pirms ēšanas
nomazgā rokas. Arī Renārs atzīstas, ka pirms ēšanas rokas neesot
nomazgājis, jo garā ceļa dēļ no Valmieras esot bijis ļoti
izsalcis un steidzies uz ēdnīcu. Tāpat I.Šubina teic, ka
jāizvairās no neapēsto pusdienu vai brokastu līdziņemšanas uz
mēģinājumiem, ja šiem produktiem nevar nodrošināt vajadzīgo
temperatūru.
Kate Rūķēna