• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Paraksta Latvijas un Kanādas sociālās drošības līgumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.2005., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111464

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 30. jūnijā

Vēl šajā numurā

30.06.2005., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Paraksta Latvijas un Kanādas sociālās drošības līgumu

Labklājības ministre Dagnija Staķe un Kanādas vēstnieks Latvijā Roberts Andrigo vakar, 29.jūnijā, svinīgi parakstīja Latvijas un Kanādas sociālās drošības līgumu. Kanādas vēstnieks Latvijā uzsvēra, ka līguma parakstīšana ir svarīgs vēstījums, kas no Kanādas puses apliecina vēlmi veidot aizvien ciešāku sadarbību ne tikai ar Latviju, bet arī ar citām Baltijas valstīm.

KANADA.PNG (92518 bytes)
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Savukārt labklājības ministre Dagnija Staķe atzina, ka šis ir vēsturisks brīdis abu valstu attiecībās, jo “tiek noslēgts starptautiska mēroga līgums, kas cilvēkiem, kuri dzīvo Latvijā, bet sava darba mūža laikā ir strādājuši Kanādā, dos iespēju saņemt pensiju par Kanādā nostrādātajiem gadiem. Līgums vēl jāapstiprina Saeimai. Labklājības ministre prognozēja, ka tas varētu notikt rudenī, kā arī izteica apņēmību pati personīgi uzraudzīt tā tālāko virzību. Latvija ir 48.valsts, kura parakstījusi sociālās drošības līgumu ar Kanādu. Šādu līgumu nesen parakstījusi arī Igaunija un drīzumā plāno noslēgt arī Lietuva, informē Labklājības ministrijas (LM) Komunikācijas departaments. Pēc līguma stāšanās spēkā cilvēki, kuri sava darba mūža laikā ir strādājuši Kanādā, varēs saņemt pensiju par Kanādā nostrādātajiem gadiem, dzīvojot Latvijā. Tiesību noteikšanai uz Latvijas pensiju tiks ņemti vērā arī Kanādā uzkrātie sociālās apdrošināšanas periodi. LM to ilustrē ar piemēru – saskaņā ar likumu apdrošināšanas stāžam Latvijā, lai saņemtu pensiju, ir jābūt ne mazākam par 10 gadiem. Ja cilvēks Latvijā ir strādājis piecus gadus, bet pēc tam deviņus gadus Kanādā, tad viņam, pieprasot pensiju Latvijā, tiesību noteikšanai tiks summēti abi periodi. Līdz ar to vērā tiks ņemti ne tikai pieci nostrādātie gadi Latvijā, bet arī deviņi gadi Kanādā. Latvija pensiju piešķirs par pieciem gadiem, savukārt Kanādas pienākums būs piešķirt pensiju par deviņiem tur nostrādātajiem gadiem.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!