• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ērču bruņojumā slimību ierosinātāji. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.2005., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111465

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības valsts inspekcija ierīkojusi uzticības tālruni

Vēl šajā numurā

30.06.2005., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ērču bruņojumā slimību ierosinātāji

Vasarā katru nedēļu uz pārbaudēm tiek nogādāts desmitiem ērču. Šogad Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) Virusoloģijas laboratorija kopumā apstiprinājusi 19 saslimšanas gadījumus ar ērču encefalītu.

Salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kad līdz jūnija beigām bija reģistrēti 26 saslimšanas gadījumi ar ērču encefalītu, šogad saslimušo ir nedaudz mazāk.
Tomēr iedzīvotājiem nevajadzētu aizmirst, ka klimatiskie apstākļi visā Latvijas teritorijā ir labvēlīgi ērču attīstībai. Risks, ka ērce var piesūkties, ir liels, atgādina aģentūra.
Speciālisti aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un piesardzīgiem, atpūšoties brīvā dabā, un uzsver: joprojām var vakcinēties pret ērču encefalītu.
Latvijas mežos sastopamas divas Ixodes ērču sugas, kas pārnēsā ērču encefalīta vīrusus, borēlijas, ērlihijas un, iespējams, arī citus, pagaidām vēl pasaulē maz pētītus infekcijas slimību ierosinātājus. Ixodes ricinus, kas izplatīta visur Eiropā, sastopama Latvijas rietumu un centrālajā daļā, mazāk austrumu rajonos. Ixodes persulcatus jeb taigas ērce, kas izplatīta Krievijā, dominē Latvijas austrumu rajonos.
Ērces attīstība Latvijā ilgst vidēji trīs gadus un, attīstoties par pieaugušu ērci, tā iziet vairākas stadijas, kas ir līdzīgas pēc izskata, bet ievērojami atšķirīgas pēc izmēriem. No olām izšķiļas ļoti sīki gaišbrūni kāpuri, no kuriem attīstās jau nedaudz lielākās (ap 1,5 mm) nimfas. Nimfu piesūkšanās pēdējos gados konstatēta tikpat bieži vai vēl biežāk nekā pieaugušo ērču piesūkšanās. Arī šī ērču stadija pārnēsā infekcijas slimību ierosinātājus.
“Ja ērce piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk, bet uzmanīgi. Pirms kukaiņa izvilkšanas ar spirtu dezinficē vietu, kur tā piesūkusies. Ērci izvelk ar speciālu šim nolūkam paredzētu pinceti vai arī aiz diega galiem, kas apsiets ap snuķīti piesūkšanās vietā,” skaidro SVA preses sekretāre Laura Bundule. Pret ērču encefalītu nevakcinētiem cilvēkiem iespējami ātrāk jāuzmeklē ārsts, kas ieteiks nepieciešamos profilakses pasākumus.
Ērces pārnēsā arī citus slimību ierosinātājus, piemēram, borēlijas, pret kurām nevar vakcinēties, tādēļ arī pret ērču encefalītu vakcinētiem cilvēkiem mežā jāievēro visi iespējamie piesardzības pasākumi, lai izvairītos no kukaiņa kodiena.

 

Uzziņai

* Jūnija otrajā nedēļā (06.06.–12.06.) Virusoloģijas laboratorijā pārbaudītas 59 ērces, no tām 5 bija inficētas ar ērču encefalīta vīrusu. Visi to upuri bija pieaugušie (tikai viens bija vakcinēts).
* Jūnija trešajā nedēļā (13.06.–19.06.) pārbaudītas 74 ērces, no tām 9 bija inficētas. Visas inficētās ērces bija piesūkušās pieaugušajiem (neviens nebija vakcinēts).
* Jūnija ceturtajā nedēļā (20.06.–26.06.) pārbaudītas 113 ērces, no tām 10 bija inficētas – sešas bija piesūkušās pieaugušajiem (neviens nebija vakcinēts) un četras bērniem (divi nebija vakcinēti).

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!