• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bezmaksas medicīniskā palīdzība, ceļojot pa Eiropu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.2005., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111489

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropa vienā Rīgas mājā

Vēl šajā numurā

30.06.2005., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bezmaksas medicīniskā palīdzība, ceļojot pa Eiropu

Dodoties ceļojumos pa Eiropu, nav jāsatraucas, ja nav iegādāta veselības apdrošināšanas polise, jo jau kopš pagājušā gada Latvijas iedzīvotājiem Eiropas Savienības (ES) valstīs ir tiesības bez maksas saņemt neatliekamo un nepieciešamo medicīnisko palīdzību. Lai nodrošinātu šīs tiesības, Valsts veselības apdrošināšanas aģentūrā (VOAVA) bez maksas jāizņem E-111 veidlapa “Sertifikāts par tiesībām saņemt pabalstus pakalpojumu veidā, īslaicīgi uzturoties citā dalībvalstī”, un tas jāņem līdzi, dodoties ārzemju braucienā.

VECIIELAS.PNG (90112 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Kādos gadījumos pieejama palīdzība

E-111 veidlapa nodrošina tiesības uz bezmaksas medicīnisko palīdzību gadījumos, kad persona dodas atpūsties vai tūrisma braucienā, komandējumā, darba meklējumos, dodas studēt vai mācību praksē, dodas strādāt kā no Latvijas nosūtīts darbinieks (nodokļi par šo darbinieku joprojām tiek maksāti Latvijā), persona ir nodarbināta starptautiskajā transportā, kā arī citos gadījumos, kad persona īslaicīgi uzturas ārvalstī ar mērķi atgriezties Latvijā.
Uzrādot E-111 veidlapu, nepieciešamā un neatliekamā medicīniskā palīdzība tiek sniegta tādā pašā apjomā, kādā tā ir nodrošināta attiecīgās valsts pilsoņiem.
Neatliekamā medicīniskā palīdzība nozīmē dzīvībai bīstama stāvokļa novēršanu. Nepieciešamā medicīniskā palīdzība savukārt ietver gadījumus, kad personai ir vajadzīga ārstēšana, bet briesmas dzīvībai nedraud. Šādos gadījumos cilvēkam tiek sniegta ārstēšana, lai būtu iespējams turpināt ceļojumu, bet, atgriežoties mājās, cilvēkam ārstēšana būs jāturpina vietējās ārstniecības iestādēs. Ārstam ir jāizvērtē, kāda palīdzība konkrētajā gadījumā ir vajadzīga. Jāuzsver, ka E-111 veidlapa nenodrošina tiesības uz plānoto medicīnisko palīdzību.
VOAVA Sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja Egita Pole “Latvijas Vēstnesim” pastāstīja, ka tiesības uz palīdzību ir visos gadījumos, kad cilvēks ceļojuma laikā saslimis vai guvis traumu, neatkarīgi no tā, kādā veidā tas ir noticis. Tātad bezmaksas palīdzība ir jāsniedz arī, piemēram, tad, kad cilvēks nodarbojies ar ekstrēmiem sporta veidiem vai citādi daļēji savas vainas dēļ iekļuvis veselībai bīstamās situācijās.

Kur meklēt palīdzību

Palīdzība tiek sniegta visās ES dalībvalstīs, kā arī Norvēģijā, Islandē un Lihtenšteinā. Pagaidām bezmaksas medicīniskā palīdzība nav pieejama Šveicē.
Personai ir tiesības saņemt medicīnisko palīdzību visās valsts ārstniecības iestādēs. Privātajām ārstniecības iestādēm nav pienākuma sniegt bezmaksas palīdzību, tāpēc katram pašam pirms palīdzības saņemšanas ir jānoskaidro, vai tiek pieņemtas E-111 veidlapas. E.Pole norāda, ka bezmaksas palīdzības saņemšana var nebūt iespējama kūrortos, kur bieži atrodamas tikai privātas ārstniecības iestādes. Gadījumā, ja nav nepieciešama ārkārtīgi steidzama palīdzība, iespējams doties uz tuvāko pilsētu, lai tur atrastu valsts ārstniecības iestādi, kurā tiks sniegta bezmaksas palīdzība.

Ne vienmēr pilnīgi bez maksas

Atsevišķās valstīs, tajā skaitā, Zviedrijā, Somijā, Norvēģijā, arī Latvijā, pastāv pacienta iemaksas, kas jāsedz E-111 veidlapas uzrādītājam. Kā zināms, Latvijā šī iemaksa ir divi lati, turpretī Skandināvijas valstīs tā var būt krietni augstāka. Piemēram, Zviedrijā pacienta iemaksa pārsniedz septiņus latus. Pacienta iemaksas netiek atlīdzinātas.
Savukārt citās valstīs, piemēram, Francijā, Beļģijā un Luksemburgā, par saņemto medicīnisko palīdzību jāmaksā pašam pacientam, bet naudu iespējams atgūt vietējā veselības aizsardzības institūcijā. E.Pole atzīst, ka šī procedūra ir gana sarežģīta, jo pacientam pašam jāmeklē ārvalsts atbildīgā institūcija, kurai jāiesniedz visi nepieciešamie dokumenti.

Ja nav E-111 veidlapas

Gadījumā, ja cilvēks nav izņēmis E-111 veidlapu vai arī tā nav līdzi, ir tiesības nekavējoties saņemt medicīnisko palīdzību, bet veidlapu uzrādīt vēlāk. E.Pole pastāstīja: ja traumu guvušajam vai saslimušajam nav E-111 veidlapas, tuvinieki var kontaktēties ar VOAVA un to steidzami pieprasīt. VOAVA darbinieki veidlapu uz ārstniecības iestādi nosūtīs pa faksu, bet pacients saņems bezmaksas ārstēšanu.
Ja tomēr neizdodas iegūt veidlapu steidzamā kārtā, pacientam par sniegtajiem pakalpojumiem jānorēķinās pašam, bet ieteicams saglabāt maksājumus apliecinošus dokumentus. Pašlaik tiek izstrādāta kārtība, kā šos līdzekļus varēs atgūt.

Vai joprojām vajadzētu apdrošināties

Lai arī E-111 veidlapa nodrošina bezmaksas medicīnisko palīdzību, personai vajadzētu iegādāties veselības apdrošināšanas polisi, lai būtu pilnīgi droši, ka jebkurā situācijā tiks saņemta apmaksāta medicīniskā palīdzība, sacīja E.Pole.
Apdrošināšanas polises ir dažādas, bet parasti apdrošinātājs sedz izmaksas trijās galvenajās situācijās, kurās E-111 veidlapu nevar izmantot. E-111 neapmaksā pacienta repatriāciju smagu slimību, traumu vai nāves gadījumā, bet apdrošinātājs šīs izmaksas var segt. Parasti apdrošinātājs sedz pacienta iemaksas, kas E-111 veidlapas uzrādītājam ir jāapmaksā pašam.
Kā jau minēts, E-111 veidlapu nevar izmantot privātajās klīnikās, bet apdrošināšanas polises sniedz tiesības ārstēties arī tajās. Tas ir īpaši svarīgi, dodoties atpūsties uz Grieķijas vai Spānijas salām, vai Francijas dienvidiem, kur valsts medicīniskā palīdzība pārsvarā nav pieejama.

Nav pietiekamas informācijas par E-111

Kopš 2004.gada 1.maija arī citu Eiropas valstu pilsoņiem ir tiesības Latvijā saņemt bezmaksas medicīnisko palīdzību. Tomēr palīdzību pēdējā gada laikā meklējuši vien aptuveni 80 cilvēku, kas ir niecīga daļa no tūristu tūkstošiem, kas apmeklējuši Latviju, liecina VOAVA informācija.
E.Pole norāda, ka valsts ārstniecības iestādēs Latvijā vairākkārt rīkoti semināri, kuros darbinieki informēti par to, kā rīkoties, ja palīdzība nepieciešama E-111 veidlapu uzrādošam ārzemniekam. Tomēr gadījumā, ja eiropiešu tiesības netiek ievērotas, viņa aicina par to ziņot VOAVA.
Arī Latvijas iedzīvotāji nav ļoti naski bezmaksas medicīniskās palīdzības izmantotāji. E-111 formas mēnesī vidēji izņem pusotrs līdz divi tūkstoši cilvēku visā Latvijā, kas nav daudz salīdzinājumā ar kopējo ceļotāju skaitu. E.Pole aicina visus izmantot E-111 veidlapas sniegtās iespējas medicīniskās palīdzības saņemšanai ārvalstīs. Veidlapas saņemšana ir vienkārša un bez maksas, uzsvēra E.Pole.

 

Uzziņai:

Šobrīd E-111 tiek izsniegta A4 lapas formātā, bet pēc mēneša – no šā gada 1.augusta – tiks izsniegtas Eiropas veselības apdrošināšanas kartes plastikāta formātā. Jaunā apdrošināšanas karte sniegs tādas pašas tiesības kā E-111 veidlapa.
Līdz šim izsniegtās veidlapas ir derīgas ilgākais līdz šā gada 31.decembrim. Kad derīguma termiņš beidzies, personai atkārtoti jāaizpilda pieteikuma anketa, lai saņemtu veselības apdrošināšanas karti. Kartes derīguma termiņš būs viens gads.
E-111 veidlapas var saņemt, aizpildot pieteikuma anketu VOAVA teritoriālajās nodaļās un slimokasēs. Anketa ir pieejama arī VOAVA interneta mājaslapā. Šajā mājaslapā E-111 veidlapu var pieteikt arī tiešsaistes režīmā. Veidlapu pieteicējs saņem uz paša norādīto adresi divu nedēļu laikā. Mājaslapa: www.voava.lv/lat/es/, tālrunis: 7043767.

Uzziņai:

Par savām tiesībām

Dodoties ceļojumos pa Eiropu, nav nepieciešams iegādāties veselības apdrošināšanas polisi, lai nodrošinātu ārstēšanos gadījumos, kad esat saslimis vai guvis traumu. Lai nodrošinātu šīs tiesības, jāizņem E–111 veidlapa.
Palīdzība tiek sniegta visās ES dalībvalstīs, kā arī Norvēģijā, Islandē un Lihtenšteinā. Pagaidām bezmaksas medicīniskā palīdzība nav pieejama Šveicē.
Personai ir tiesības saņemt medicīnisko palīdzību visās valsts ārstniecības iestādēs. Privātajām ārstniecības iestādēm nav pienākuma sniegt bezmaksas palīdzību, tāpēc katram pašam pirms palīdzības saņemšanas ir jānoskaidro, vai tiek pieņemtas E–111 veidlapas. Bezmaksas palīdzības saņemšana var nebūt iespējama kūrortos, kur bieži atrodamas tikai privātas ārstniecības iestādes.
Parasti apdrošināšanas polise papildus nodrošina šādus pakalpojumus:
– sedz izmaksas, kas nodrošina pacienta repatriāciju smagu slimību, traumu vai nāves gadījumā;
– sedz pacienta iemaksas;
– atļauj ārstēties arī privātajās klīnikās.

Ieva Ušča

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!