• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija un Itālija - roku rokā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.07.2005., Nr. 102 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111628

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Karstā valstsvizīte beigusies

Vēl šajā numurā

01.07.2005., Nr. 102

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija un Itālija - roku rokā

Pašvaldību sadarbība

2000.gada 19.aprīlī parakstīta Rīgas un Florences vienošanās par sadraudzību. Ir notikušas savstarpējās vizītes, Florencē risinājušies Rīgas astoņsimtgadei veltīti pasākumi. 2004.gada 25.martā parakstīts vienošanās protokols starp Latvijas Mākslas akadēmiju un Florences Mākslas institūtu (Instituto d’Arte di Porta Romana) par savstarpēju studentu un pasniedzēju apmaiņu, kā arī izstāžu organizēšanu.
2002.gada 26.jūlijā parakstīts Jelgavas un Alkāmo (Sicīlijā) sadraudzības līgums, kas paredz nodibināt tiešus kontaktus starp iedzīvotājiem sociālās un kultūras pieredzes apmaiņai, uzņēmēju sadarbības veicināšanu. Pilsētu vadības vienojušās sadarboties kopīgos ES projektos.
2002.gada jūnijā notika Sjēnas delegācijas vizīte Rīgā, bet 2003. septembrī Venafro delegācija viesojās Cēsīs. Bet 2003. gada septembrī Strenču delegācija Itālijā noslēdza sadarbības līgumu ar Lainates pilsētu.

Ekonomiskā sadarbība

Kopš 1998.gada Latvijas un Itālijas Kopējās ekonomiskās darba grupas ietvaros tiekas abu valstu ministriju, rūpniecības un tirdzniecības kameru, dažādu aģentūru un nozaru asociāciju pārstāvji, lai veicinātu abu valstu ekonomisko sadarbību un strādātu pie kopīgiem projektiem. Pateicoties līgumam, īstenoti vairāki veiksmīgi sadarbības projekti, piemēram, Latvijas Elektrorūpniecības biznesa inovācijas centrs sadarbojas ar Itālijas tehnoloģisko centru, ar ES līdzfinansējumu tiek realizēts projekts “Inovatīvas uzņēmējdarbības attīstība Latvijas reģionos”.
2000.gada maijā tika atklāts Itālijas un Latvijas Biznesa centrs, kura mērķis ir veicināt un atbalstīt sadarbību starp Itālijas un Latvijas ražotājiem, kā arī tehnoloģiski orientētiem uzņēmējiem. Viens no darbības virzieniem ir Latvijas uzņēmējdarbības stāvokļa analīze, Lacio apgabala uzņēmumu iepazīstināšana ar Latvijas ekonomiku un potenciālo partneru atrašana Lacio apgabalā, kā arī Latvijas uzņēmumu iepazīstināšana ar Lacio ekonomiku un potenciālo Latvijas partneru noteikšana. Sadarbībā ar LAA tiek rīkoti semināri Latvijas uzņēmējiem, Itālijas uzņēmēju vizītes Latvijā.
2001.gada 4.janvārī Rīgā tika atvērta Itālijas Ārējās tirdzniecības institūta pārstāvniecība. Bet Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera veiksmīgi īstenojusi sadarbības projektu ar Ziemeļitālijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru.
Latvijas un Itālijas ekonomiskā sadarbība un savstarpējās tirdzniecības apjomi pieaug, īpaši pēdējā gadā. Galvenās mūsu eksporta preces uz Itāliju bija tekstilmateriāli un tekstilizstrādājumi (42,7% no kopapjoma), kā arī koksne un tās izstrādājumi (21,2%). No Itālijas importētas galvenokārt mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas (30,3%), kā arī tekstilmateriāli un tekstilizstrādājumi (19%).

Sadarbība aizsardzībā

1998.gadā tika parakstīta Latvijas un Itālijas aizsardzības ministriju Vienošanās par militāro sadarbību. Pamatojoties uz šo vienošanos, katru gadu tiek izstrādāts sadarbības plāns. 2000.gadā notika Latvijas aizsardzības ministra Ģirta Valda Kristovska vizīte Itālijā, bet 2003.gada aprīlī – Itālijas aizsardzības ministra Antonio Martīno vizīte Latvijā. Vizītes laikā A.Martīno tikās ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, premjerministru Einaru Repši un aizsardzības ministru Ģ.V.Kristovski. Tika pārrunāta Latvijas un Itālijas sadarbība aizsardzības jomā, Latvijas integrācijas NATO jautājumi, transatlantiskās sadarbības aktualitātes.
Latvijā akreditēts Itālijas militārais atašejs. Pirmais Latvijas militārais atašejs Itālijā tika akreditēts 2004.gada maijā. Sadarbība ar Itāliju noris galvenokārt informācijas apmaiņas jomā, notiek arī militārās un politiskās konsultācijas un sadarbība apmācību jomā. Regulāri notiek Itālijas karakuģu vizītes Latvijā.

Sadarbība kultūrā un izglītībā

Starp Latviju un Itāliju ir noslēgts Līgums par sadarbību kultūrā, izglītībā un tehnoloģijās. Vairākas Latvijas augstskolas (Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Lauksaimniecības universitāte) noslēgušas tiešas vienošanās par sadarbību ar Itālijas augstskolām, pamatā decentralizēti – starp fakultātēm. Notiek studentu un mācībspēku apmaiņa, kopīgi projekti un mācību materiālu apmaiņa.
Latvijas Universitātes Moderno valodu fakultātē studenti apgūst itāļu valodu. Itālijas vēstniecība finansē itāļu valodas mācīšanos Rīgas 2.vidusskolā. Kopš 1996.gada Itālijas valdība Latvijas studentiem piešķir stipendijas studijām Itālijā. Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim ir ilggadēja sadarbība ar diriģentu Masimo Lambertīni. Orķestris un M.Lambertīni 2000.gada oktobrī saņēma prestižo balvu “Beato Angelico for Europe Award” par nozīmīgu ieguldījumu, popularizējot Latvijas un Baltijas kultūru Itālijā un Eiropā. Orķestra koncertturnejas Itālijā notiek vismaz reizi gadā.

Pēc Latvijas Ārlietu ministrijas informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!