• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Štoibers paplašināšanai draud ar "nē"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2000., Nr. 339/340 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11180

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Zilais brīnums"

Vēl šajā numurā

28.09.2000., Nr. 339/340

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Štoibers paplašināšanai draud ar "nē""

SZ intervija ar Bavārijas ministru prezidentu Edmundu Štoiberu.

Bavārijas ministru prezidents Edmunds Štoibers (KSS) ir draudējis Bundesrātā balsot pret ES paplašināšanu uz austrumiem, ja Eiropas Savienība pirms tam netiks pamatīgi reformēta. Intervijā „Sūddeutsche Zeitung" Štoibers ES dalībvalstu valstu un valdību vadītājus aicināja nekavējoties izstrādāt skaidru kompetenču katalogu. Tam esot precīzi jānosaka, kādi uzdevumi paplašinātajā savienībā atradīsies ES kompetencē. "Šāds kompetenču katalogs tālākai Eiropas integrācijai un demokrātijai Eiropā ir absolūti nepieciešams," teica KSS priekšsēdētājs. Demokrātijā cilvēkiem ir jāzina, kurš par kādu lēmumu ir atbildīgs. Kompetenču sadalījums esot jāakceptē vēl pirms pirmo jauno dalībvalstu uzņemšanas. Bavārija par Eiropas paplašināšanu balsošot tikai tad, "ja būs radīti priekšnoteikumi tās veiksmīgai realizācijai".

Štoibers atbalsta ES paplašināšanas komisāra Gintera Ferhoigena (VSP) prasību nodrošināt, lai elites nepieņemtu lēmumus cilvēkiem aiz muguras, bet pārliecinātu iedzīvotājus par Eiropas apvienošanas priekšrocībām. "Mums Vācijā par ES paplašināšanu uz austrumiem ir nepieciešamas dedzīgas diskusijas," teica ministru prezidents. Tai esot jākļūst arī par vienu no svarīgākajām 2002. gada Bundestāga vēlēšanu cīņas tēmām.

Štoibers asi kritizēja paplašināšanas finansēšanu. 1999. gada martā pieņemtajā Agenda 2000 kandidātvalstīm paredzētā palīdzība esot daudz par mazu. "Ir nepieciešama līdzšinējo dalībvalstu lielāka solidaritāte un arī daļēja atteikšanās par labu kandidātvalstīm," teica Štoibers.

Lai varētu sagādāt nepieciešamo naudu, viņš iesaka atteikties no Kohēzijas fonda, no kura atbalstu saņem tādas valstis kā Spānija un Portugāle. Turklāt viņš iesaka sava veida finansiālo izlīdzinājumu starp valstīm, tādu, kāds pastāv Vācijā: turpmāk ES struktūrpalīdzība nav vairs jāpiešķir atsevišķiem projektiem, bet tai ir jābūt kā vispārīgai palīdzībai dalībvalstīm. Tad tās pašas varētu izšķirties, kā vislabāk novērst strukturāli vājās vietas.

Ārlietu ministra Joškas Fišera izraisītajās debatēs par Eiropas galīgo formu Štoibers izteicās par valstu savienību ar konstitucionālu līgumu. Eiropa nekad nevarēšot aizstāt nācijas. Tāpēc valstis neizzudīšot, tikai mainīšoties to nozīme.

"Sūddeutsche Zeitung"

— 2000.09.16./17.

Štefans Ulrihs un Peters Minhs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!