• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Rīe aicina noteikt konkrētu datumu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2000., Nr. 339/340 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11181

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Slovākija grib iestāties 2004. gadā"

Vēl šajā numurā

28.09.2000., Nr. 339/340

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Rīe aicina noteikt konkrētu datumu"

Bijušais aizsardzības ministrs Rīe (KDS) aicina noteikt konkrētu sarunu par ES paplašināšanu pabeigšanas datumu. Rīe rakstā "Frankfurter Allgemeine Zeitung" pauž pārliecību, ka Polija, Ungārija un trīs Baltijas valstis iestāšanās priekšnoteikumus varētu būt izpildījušas līdz 2003. gada 1. janvārim. Līdz tam laikam ir jāpabeidz sarunas ar ES, pēc tam vēl ir jāratificē iestāšanās līgumi, kā rezultātā augstāk nosauktās valstis vēlākais 2004. gada pavasarī jau varētu būt Eiropas Savienības dalībvalstis. "2003. gada 1. janvāris kā mērķa datums ir pretenciozs, bet reāls. Līdz šim iestāšanās sarunas uz priekšu ir virzījušās ļoti raiti," raksta Rīe.

Bavārijas ministru prezidents Štoibers sestdien Minhenē teica, ka Eiropas apvienošana nedrīkst notikt pilsoņiem aiz muguras. Šajā sakarībā viņš apsveica ES paplašināšanas komisāra Gintera Ferhoigena (VSP) izteikumus, kas deva impulsu diskusijām par referendumu saistībā ar ES paplašināšanu.

Savienības 90/Zaļie priekšsēdētāja Kīnaste noraidīja referenduma rīkošanu par ES paplašināšanu, lai gan principā referendumus atbalsta. "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" Kīnaste saka, ka referenduma rīkošanu par ES paplašināšanu uz austrumiem viņa uzskata par kļūdu, "jo būtu absurdi vēlreiz nobremzēt jau notiekošās sarunas par uzņemšanu".

Nedēļas beigās atkal atsākās diskusijas par Turcijas iestāšanos Eiropas Savienībā. Šeit Kīnaste pieļauj referendumu. Viņa teica, ka lēmuma pieņemšana par iestāšanos vēl ir tālu: "Tagad ir jāapsver, vai jautājums par iestāšanos ES ir piemērots referendumam." Tomēr viņa ļāva noprast, ka balsojumu par konstruktīvām izmaiņām, kā Eiropas konstitūcijas ieviešana, viņa uzskata par saprātīgāku nekā par ES paplašināšanu. Viņai esot "pamatīgi jāapsver", vai referendums par ES paplašināšanu ir vietā.

KDS un KSS vadība līdz ar citiem jautājumiem pirmdien kopējās stratēģiskās tikšanās laikā Minhenē izskatīs arī jautājumu par Turcijas uzņemšanu ES. Pirms tam izstrādātajā tēžu dokumentā KDS/KSS vēršas pret Turcijas uzņemšanu "pārskatāmā laika posmā". Turklāt KDS/KSS vadība tikšanās laikā grib nodarboties arī ar ekoloģisko nodokļu reformu un vājo eiro.

Ārlietu ministrijas pārstāvis apstiprināja laikraksta "Welt am Sonntag" informāciju, kurā ir citēts kāds dienesta iekšējais dokuments, kurā paplašināšanās izmaksas no 2000. līdz 2006. gadam ir novērtētas uz 80 miljardiem eiro.

"Frankfurter Allgemeine Zeitung"

— 2000.09.18.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!