• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mobilā observatorija cer uz Ginesa rekordu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.07.2005., Nr. 103 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111817

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Retās puķes Jāņiem nav upurētas

Vēl šajā numurā

05.07.2005., Nr. 103

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mobilā observatorija cer uz Ginesa rekordu

Latvijā vienīgā amatierastronomijas mobilā observatorija ir lielākā Eiropā. Observatorija pieder Latvijas Astronomijas attīstības fondam (AAF), kura nopelns ir mācību observatorijas iekārtošana Valmieras valsts ģimnāzijā.

Astrokārs ir konstruēts, lai atraktīvi popularizētu astronomiju Latvijā un kaimiņvalstīs. Tā ir autonoma, pārvietojama, ar visu nepieciešamo aprīkojumu nokomplektēta amatierastronomijas mobilā observatorija, kam par bāzi kalpo “Volvo” smagās automašīnas šasija. Projekta kopējās izmaksas īpašnieki nevēlējās atklāt.
Kā “LV” pavēstīja AAF preses sekretārs Andis Sedlenieks, tikko iesniegts pieteikums mobilās observatorijas iekļaušanai Ginesa rekordu grāmatā, atbilde gaidāma pēc četrām līdz sešām nedēļām. Nolūks ir iegūt Ginesa grāmatas sertifikātu tā prestiža dēļ. Visas AAF zināmās mobilās observatorijas (ASV, Japānā, Kanādā un Austrālijā) ir veidotas uz vieglo automašīnu vai mikroautobusu bāzes, līdz ar to tajās ir ierobežotas iespējas uzstādīt jaudīgus teleskopus, kā arī ir problēmas ar apmeklētāju uzņemšanu. Latvijas astrokārā uzstādīts teleskops ar četrsimtkārtīgu palielinājumu, kas vislabāk piemērots Ziemeļeiropas klimatiskajiem apstākļiem.

Astronomu amatieru noderīgās pūles

Mārtiņš Eihvalds, AAF prezidents, “LV” paskaidroja, ar ko atšķiras astronoms profesionālis no amatiera: “Tā kā profesionālie astronomi ir šauri specializēti, zināšanu līmenī amatieris ir līdzvērtīgs, taču daudzpusīgāks, tikai viņam nav zinātniskā grāda.”
Nesen bijis gadījums, kad debesu pētnieki konstatējuši Zemei bīstami pietuvojušās mazas planētas trajektoriju trīs dienas pēc notikušā, tāpēc, lai apstiprinātu atklājumus, zinātnieki apkopojot arī no amatieriem iegūtos datus.
M.Eihvalds vēl nav sācis ciešāku sadarbību ar profesionālajiem Latvijas astronomiem “planētu medīšanā un zvaigžņu spektra fotografēšanā, jo pietrūkst progresīvu speciālistu ar pieredzi finansējuma piesaistē no ES fondiem”. AAF prezidentam iepriekš bijusi iecere modernizēt dubulto paviljonu ar trīs teleskopiem Šmita vārdā nosauktajā Baldones observatorijā, taču viņš saskāries ar nepārvaramiem birokrātiskiem šķēršļiem.

Mobilās observatorijas programmas

Dienas laikā pie debesīm parasti ir redzama Saule – Zemei tuvākā zvaigzne. AAF rīcībā esošā tehnika ļauj redzēt kā Saules plankumus, tā uzliesmojumus jeb protuberances, kas vairākkārt pārsniedz zemeslodes izmērus. Novērojumus papildina aizraujošs stāstījums, oriģinālu eksperimentu demonstrējumi un, atkarībā no novērojumu vietas, arī Saules sistēmas modeļa demonstrējumi uz lielā ekrāna. Nakts programmā, izbraucot laukā no lielpilsētas neizbēgamās pavadones – gaismas piesārņojuma debesīs, var redzēt galaktikas, zvaigžņu sistēmas, miglājus, Jupitera mākoņus, Oriona gredzenus un daudz ko citu.

Organizējas Baltijas astrofestivālu

Pirmais Baltijas valstu astronomijas festivāls notiks  no 12. līdz 14.augustam Ogres rajonā, Ķegumā, vasaras atpūtas kompleksā “Puduri” – Daugavas krastā. Dalībnieki ieradīsies no ASV, Vācijas, Polijas, Slovākijas, Somijas, Zviedrijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas astronomijas klubiem, zinātniskajām iestādēm, individuāli astronomijas amatieri, kā arī skolēni un studenti, kopskaitā ap 2000.

Uz astrokāra prezentāciju atbraukušais Mindaugs Kilikavičus no Lietuvas amatieru astronomu kluba “Albireo” atzina, ka cienot latviešus par viņu vērienu. Lietuvā esot viens profesionāls komētu pēddzinis, kurš par saviem līdzekļiem ceļot personīgo observatoriju.
AAF nākotnes plānos paredzēta atpūtas kompleksa un milzīgas observatorijas būvniecība ar trijiem kupoliem Zilākalna apkaimē – Kocēnu pagastā pie Valmieras, “LV” izpauda A.Sedlenieks.

Arvīds Deģis

MOBILA02.PNG (122473 bytes) MOBILA01.PNG (85993 bytes)

Nesen iesniegts pieteikums mobilās observatorijas iekļaušanai Ginesa rekordu grāmatā
Foto no Astronomijas attīstības fonda arhīva

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!