Izlemj jodētā sāls likteni
Mazumtirdzniecībā varēs iegādāties gan jau iedzīvotājiem ierasto galda un vārāmo sāli, gan arī jodēto sāli. To paredz noteikumu projekts, ko šodien izskatīs valdībā.
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV” |
Ministru kabinets šodien izskatīs
Veselības ministrijas (VM) izstrādāto noteikumu projektu
“Obligātās nekaitīguma, kvalitātes, higiēnas un marķējuma
prasības pārtikā lietojamajam sālim un prasības sāls
izplatīšanai”. Tas nosaka sāls iedalījumu vārāmajā galda sālī un
pārtikas ražošanā izmantojamā sālī, atļauto smago metālu
piemaisījumu daudzumu un marķēšanas prasības.
Sākotnēji bija iecerēts, ka Latvijā, lai uzlabotu iedzīvotāju
veselību, varēs iegādāties tikai jodēto sāli. Sabiedrībā par šādu
varbūtību uzjundīja viedokļu krustugunis, turklāt daļa
iedzīvotāju sāka vairumā iepirkt sāli, izraisot iepirkšanas
drudzi.
Veselības ministrija (VM) no minētās ieceres atteicās. Tagad
noteikumu projektā vairs nav obligātas prasības par sāls
jodēšanu. To ražotāji varēs veikt brīvprātīgi. Projektā noteikts
pieļaujamais joda daudzums jodētajā sālī. Piemēram, ja sāli jodē
mazumtirdzniecībai, joda jonu saturam tajā jābūt 0,002 – 0,005%.
Ja pārtikas ražošanā izmanto jodētu pārtikas ražošanas sāli, joda
jonu saturam tajā jābūt 0,004 – 0,01%.
Tātad mazumtirdzniecībā būs pieejama gan jau iedzīvotājiem
ierastais galda un vārāmais, gan arī jodētais sāls, uzsver
VM.
Noteiktas arī sāls marķēšanas prasības. Iecerēts, ka prasībām
neatbilstošo sāli, kas iepakots un marķēts līdz 2006.gada
1.janvārim, Latvijā varēs izplatīt, līdz beigsies krājumi.
Noteikumos definētas arī higiēnas prasības par sāls
transportēšanu un uzglabāšanu.
Veselības ministrija tomēr uzsver, ka mūsu valstī ir mērens joda
deficīts un sāls jodēšana ir viens no veidiem, kā ar to cīnīties.
Lai novērstu joda trūkumu organismā, uzturā jālieto, piemēram,
svaigas zivis. “LV” jau rakstīts, ka joda trūkums organismā ir
viens no izplatītākajiem bērnu garīgās atpalicības cēloņiem
pasaulē. Tas ietekmē arī pieaugušo veselību, jo var izraisīt
smadzeņu darbības traucējumus un vairogdziedzera saslimšanas. Ja
grūtnieces uzturā nav pietiekami joda, var palielināties spontānā
aborta iespējamība un sieviete šādā veidā riskē ar mazuļa garīgo
attīstību. Bērns, kas dzimis mātei ar joda nepietiekamību, zaudē
daļu no saviem intelektuālajiem resursiem.
“LV” informācija