• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES Ārējo robežu aģentūras apmeklējumu Varšavā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.07.2005., Nr. 104 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111874

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES Pamattiesību aizsardzības un atbalstīšanas aģentūru

Vēl šajā numurā

06.07.2005., Nr. 104

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES Ārējo robežu aģentūras apmeklējumu Varšavā

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Franko Fratīni, kas atbildīgs par tieslietām, brīvību un drošību, un Luksemburgas tieslietu ministrs Liks Frīdens Eiropas Savienības (ES) prezidentūras uzdevumā 30.jūnijā uzturējās Polijā, apmeklējot Eiropas operatīvās sadarbības vadības aģentūru pie ES dalībvalstu ārējām robežām (aģentūra FRONTEX). Pēc izbraukuma uz Polijas un Eiropas Savienības austrumu robežu pie Korčovas robežpārejas punkta F.Fratīni un L.Frīdens kopīgi atklāja aģentūru, uzrunājot tās valdes otrās sanāksmes dalībniekus.
“Ar šo aģentūru,” paziņoja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks un Luksemburgas tieslietu ministrs, “mēs beidzot Eiropas līmenī esam izveidojuši efektīvu operatīvās sadarbības mehānismu dalībvalstu robežsargiem. Ārējās robežas apmeklējums vēl vairāk ir nostiprinājis mūsu pārliecību par savām spējām izveidot un uzturēt brīvības, drošības un tiesiskuma telpu visiem tiem, kuri dzīvo ES. Starptautiskā terorisma rēgs, kontrabandas upuru cilvēciskā traģēdija un ne mazāk bēdīgās un nopietnās sekas nelikumīgajai ieceļošanai ES mums pastāvīgi atgādina, ka mums jādara vēl vairāk, lai cīnītos pret daudzām un dažādām briesmām, kas apdraud šo telpu.”
Priekšsēdētāja vietnieks F.Fratīni piebilda: “Eiropas pilsoņiem ir tiesības no mums sagaidīt, lai mēs rodam efektīvus risinājumus šīm drošības problēmām. Bet tādos risinājumos vienmēr pilnīgi jāievēro cilvēktiesības un jāsaglabā kopīgā brīvās pārvietošanās telpa, ko paredz Šengenas sadarbība.”
“Aģentūra FRONTEX,” piebilda ministrs L.Frīdens, “būs svarīgs instruments operatīvajā sadarbībā starp to dalībvalstu robežsargiem, kuri apvienos pūliņus kopīgajās operācijās pie ES ārējām robežām. Šis ir jauns, svarīgs solis virzienā uz integrētu sistēmu ārējās robežas pārvaldīšanai. Aģentūra ir ne tikai svarīgs ES iekšējās darbības instruments, tā kļūs arī par fokusu mūsu sadarbībai ar ārpasauli robežkontroles jomā – gan ar kaimiņzemēm, gan ar stratēģiskajiem partneriem visā pasaulē.”

Fakti par Ārējo robežu aģentūru

Tieslietu, brīvības un drošības padome 2005.gada 14.aprīļa sanāksmē vienprātīgi nolēma, ka Eiropas operatīvās sadarbības vadības aģentūra pie Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārējām robežām atradīsies Varšavā. Formāli Padomē tas apstiprināts 2005.gada 26.aprīlī.
Eiropas Komisija izraudzījās kandidātus aģentūras izpilddirektora amatam, 2005.gada 25.maijā apstiprināja atlasīto kandidatūru sarakstu un nosūtīja to aģentūras valdei lēmuma pieņemšanai. Valde veidota no ES dalībvalstu (arī Norvēģijas un Islandes) un Eiropas Komisijas pārstāvjiem. Lēmumu par izpilddirektora iecelšanu amatā valde pieņem ar visu balsstiesīgo locekļu 2/3 balsu vairākumu.
2005.gada 25.maijā Varšavā (Polijā) notika FRONTEX aģentūras valdes pirmā sanāksme. Valde apstiprināja savu reglamentu un par priekšsēdētāju ievēlēja holandieti Minzi Ati Bēvingu. Par priekšsēdētāja vietnieku ievēlēts Jožefs Bendeks no Ungārijas. Pamatojoties uz Eiropas Komisijas iesniegto kandidatūru sarakstu, valde par aģentūras izpilddirektoru iecēla Ilki Laitinenu no Somijas.
Aģentūrai laikā no 2005. līdz 2007.gadam būs līdz 57 cilvēku personāls – 26 ierēdņi vai pagaidu darbinieki, ieskaitot izpilddirektoru un viņa vietnieku, un 24 patstāvīgi eksperti no dalībvalstīm un 7 līgumdarbinieki.
Aģentūrai būs šādi uzdevumi:
• koordinēt dalībvalstu operatīvo sadarbību ārējo robežu pārvaldībā;
• palīdzēt dalībvalstīm valsts robežsargu apmācībā, ieskaitot kopīgu apmācības standartu izveidi;
• veikt riska analīzes pasākumus;
• veikt turpmākos pasākumus pēc pētījumu izstrādes par ārējo robežu kontroli un uzraudzību;
• palīdzēt dalībvalstīm apstākļos, kas prasa pastiprinātu tehnisko un operatīvo palīdzību pie ārējām robežām;
• sniegt dalībvalstīm nepieciešamo atbalstu, organizējot kopīgas atpakaļnosūtīšanas operācijas.
Aģentūras uzdevumi nav saistīti ar preču kontroli un muitu, jo to aģentūra nekoordinēs. 2007.gadā paredzētajā aģentūras darba izvērtēšanā tiks pētīts, vai aģentūrai var uzticēt atbildību par sadarbības koordināciju ar muitu un citiem ārējo robežu dienestiem.
Attiecībā uz policijas spēkiem dalībvalstis sadarbojas Eiropola sistēmā. Kā lasāms Regulā par aģentūras izveidi, arī pašai aģentūrai ir paredzēts sadarboties ar Eiropolu.
Eiropas Komisija kopā ar dalībvalstīm darīs visu, lai nodrošinātu to operatīvās koordinācijas darbību nepārtrauktību, kas jau norisinās vai kuras kopīgie centri plāno veikt pie ārējām robežām pārejas posmā līdz brīdim, kad aģentūra tās pilnīgi pārņems.
Aģentūras budžets ir 6,28 miljoni eiru 2005.gadā un 9,95 miljoni 2006.gadā (to var palielināt par papildu 2 miljoniem eiru, taču tas vēl nav apstiprināts). Jaunā ES finanšu plāna Eiropas Komisijas priekšlikumā ir summas 20 miljoni eiru 2007.g., 25 miljoni eiru 2008.gadā un 30 miljoni eiru nākamajiem gadiem. Līdztekus naudai, kas tiks atvēlēta aģentūrai, Eiropas Komisija ir ierosinājusi arī izveidot Eiropas Ārējo robežu fondu 2,1 miljardu eiru vērtībā, lai atlīdzinātu dalībvalstīm par tām veicamajām ārējās robežas kontroles darbībām.

Inese Stepiņa, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!