• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Madonas sniegam tagad būs jātic. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.07.2005., Nr. 104 https://www.vestnesis.lv/ta/id/111913

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

06.07.2005., Nr. 104

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Madonas sniegam tagad būs jātic

Baltais plankums jeb nepilnīgā informācija par laika apstākļiem Vidzemes augstienes dienvidrietumos nu jau ir pagātne. Madonā pirmdien atklāta mūsdienīga automātiskā meteoroloģiskā stacija, kuras devumu nākotnē varētu īpaši novērtēt ziemas sporta veidu cienītāji visā Latvijā. Turpmāk informācija par laika apstākļiem Vidzemes dienvidrietumos būs vispusīgāka. “Esam ļoti priecīgi par jaunatklāto automātisko meteostaciju,” saka Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras (LVĢMA) speciāliste Marta Smita, uzsverot, ka tajā tiks veikti moderni mērījumi.

DEBES.PNG (68203 bytes)
Par to, vai Madonā debesis skaidras, līst lietus vai ducina pērkons, reālajā laika režīmā drīzumā varēs uzzināt arī pilsētas mājaslapā internetā, sola pašvaldība
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Kādēļ dati bija nepilnīgi

Līdz šim par meteoroloģiskiem novērojumiem Vidzemes augstienē gādāja viena plaša profila automātiskā un vairākas mazāka novērojumu apjoma stacijas Zosēnos, Gaiziņkalnā un Velēnā. Arī Madonā no 1948.gada veikti epizodiski un informācijas apjoma ziņā mainīgi meteoroloģiskie novērojumi. Tas bija novērotāju darba lauks. Savus vērojumus viņi pašrocīgi apkopoja, analizēja un sūtīja aģentūrai. Ne vienmēr varēts iegūt precīzu kopainu.
Līdz ar vecās novērojumu stacijas slēgšanu informācija par laika apstākļiem Vidzemes augstienes dienvidrietumu daļā bija nepietiekama. Tādēļ arī izlolota iecere par jaunas, laikmeta prasībām atbilstošas automātiskās stacijas izveidi Madonā. Pēc M.Smitas teiktā, novērotāju pilsētā vairs nebūs.

Pierādīs sniega esamību

“Madonai bija vajadzīga šī meteostacija,” spriež Madonas domes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters, sakot, ka no tās būs labums gan ikvienam madonietiem, gan visiem Latvijas iedzīvotājiem, jo laika ziņas kļūs precīzākas. Tā dos nozīmīgu artavu tautsaimniecībā, pirmām kārtām tūrisma nozarei. Madonas pusē tūrisms plaukst ziemā, kad turp plūst šā gadalaika sporta veidu cienītāji. Kā piemēru Madonas domes priekšsēdētājs min kādu Ērgļu uzņēmēja viesu namu, kas, pateicoties slēpotājiem, plūc ražu ziemā, bet vasarā stāv pustukšs.
“Madonas apkārtnes īpatnība ir tā, ka pie mums vēl ilgi ir sniegs tad, kad, teiksim, Rīgā jau viss gandrīz sācis plaukt. Cilvēki tam netic, ja pašiem aiz loga pavasaris, tādēļ vairs nebrauc šurp slēpot,” līdzšinējo praksi ieskicē A.Ceļapīters. Tātad ziemas sporta veidu cienītāji sevi līdz šim apdalīja, un tas nāca par sliktu arī vietējam tūrismam. Tādēļ uz jauno staciju tiek liktas lielas cerības, – tās precīzie dati, atspoguļoti plašsaziņas līdzekļu laika ziņās, pārliecinās Latvijas iedzīvotājus, ka Madonas apkārtnē ir sniegs, tad, kad tas patiesi tur vēl ir.
Drīzumā pilsētas mājaslapā varēs iepazīties ar datiem par laika apstākļiem reālajā laika režīmā. Lai ieceri iedzīvinātu, vēl tikai jāatrisina dažas tehniskas nianses.

Madoniešu lepnums

Neraugoties uz lietaino un vēso laiku, lielākie darbi šajā novērojumu stacijā veikti šogad, uzstādot mastu ar vēja ātruma un virziena, gaisa temperatūras, mitruma un atmosfēras spiediena sensoriem. Atsevišķi tiek izvietoti nokrišņu, sniega biezuma un apledojuma sensori.
Madonieši priecājas, ka viņiem tagad ir modernākā meteostacija Latvijā. Tajā ir daži tehniski jauninājumi, kuriem valstī nav analoga. “Madonā ir pirmie automātiskie sensori nokrišņu un sniega segas biezuma mērījumiem,” skaidro LVĢMA speciāliste. Arī tie drīzumā būs darba gatavībā.
“Automātiskie sensori ir dārgi. Ja Madonas pieredze un izvēlētie tehniskie instrumenti sniegs vērtīgu informāciju, centīsimies atrast finansējumu to iegādei arī citiem objektiem automātisko meteoroloģisko staciju tīklā,” stāsta M.Smita.
Meteoroloģiskās stacijas izbūvi 27 000 latu vērtībā finansēja Vides aizsardzības fonds un daļēji Madonas pašvaldība.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!