• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Skolēnu darba tirgus vasarā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.07.2005., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112026

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

07.07.2005., Nr. 105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Skolēnu darba tirgus vasarā

Jau otro vasaru skolēni vienu no brīvlaika mēnešiem var strādāt kādā uzņēmumā vai saimniecībā. Šo iespēju nodrošina Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) sadarbībā ar darba devējiem. Ņemot vērā lielo atsaucību pērn, šovasar projektam atvēlētais budžets salīdzinājumā ar pagājušo gadu trīskāršots (Ls 450 000), kas ļāvis darbā iekārtot arī trīsreiz vairāk jauniešu. Pašlaik visas vasaras garumā iecerēts nodarbināt ap 9 300 skolēnu.

BERNI.PNG (163563 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs

Darbs rit veiksmīgi

Līdzīgi kā pērn, arī šogad skolēniem tiek piedāvātas darba vietas tirdzniecībā, lauksaimniecībā, apstrādes rūpniecībā, pašvaldības uzņēmumos un citviet. Arī noteikumi par darba samaksu nav mainījušies – 50 procentus no algas sedz NVA, otru daļu apmaksā darba devējs; valsts nodrošina finansējumu darba vadītājam.
Projekta vadītāja Faina Lomanova atzīst, ka darbs sokoties ļoti labi. Vēl tagad skolēni turpinot pieteikties, un iespējas iegūt darbu arī esot, jo gadoties arī tā, ka jaunietis ir pieteicies, bet nav apmierināts vai netiek galā ar darba pienākumiem un tāpēc atsakās. Līdz ar to vieta atrodas citam un rindas kārtībā tiek pieņemts nākamais.

Lai tiktu ievērotas bērnu tiesības

Projektā piedalās 28 NVA filiāles visā Latvijā. Pašlaik to svarīgākais uzdevums ir kontrole. NVA filiāļu pārstāvji brauc uz darba vietām un runā gan ar darba devējiem, gan ņēmējiem. Atbildīgās personas pārbauda, vai tiek ievērots Bērnu tiesību aizsardzības likums, vai tiek maksāta darba alga, sociālais un ienākuma nodoklis. F.Lomanova teic, ka pagaidām pārkāpumi neesot konstatēti. Gluži otrādi – gan darba devēji, gan skolēni vietās, kuras apmeklējusi F.Lomanova, ir ļoti apmierināti. Tomēr, ja darba devējs savas saistības nepilda, bērniem piekodināts par to ziņot NVA.

Skolēni novērtē izglītības nozīmi

F.Lomanova ir pārliecināta, ka šis nebūs pēdējais gads, kad skolēniem vasaras mēnešos tiek piedāvāta izdevība strādāt. Viņasprāt, tā ir lieliska iespēja, lai mazinātu negadījumus, kas rodas pusaudžu nenodarbinātības dēļ. Tādēļ projekta vadītāja cer, ka aizvien vairāk pašvaldību iesaistīsies šajā projektā. Atzinīgi novērtējamas ne tikai skolēnu iegūtās prasmes strādājot, bet arī atziņas. “Man prieks, ka pusaudži, ar kuriem esmu runājusi šā projekta ietvaros, sākuši augstāk vērtēt izglītības nozīmi. Viņi vēlas iegūt labu izglītību, lai spētu konkurēt darba tirgū un ieņemt augstākus amatus nekā šos, kurus viņiem piedāvā darba devēji,” atzinīgi teic F.Lomanova.

Lai nepaliktu dīkā dzīvojot

Strādātgribētāji vietu rindā sāka ieņemt jau aprīlī. Arī 15 gadus vecā Ilze uz aģentūru devās pavasara sākumā, lai nepaliktu bez darba, kā tas pagājušogad bija jāpiedzīvo ap 4 000 skolēnu. Ilzei, līdzīgi kā daudziem citiem šajā projektā iesaistītajiem jauniešiem, šī ir pirmā darba pieredze.
1.jūlijā viņa uzsāka darbu veikalā “Drogas”, kur darba pienākumos ietilpst preču derīgumu termiņu pārbaude, plauktu sakārtošana un vajadzības gadījumā palīdzības sniegšana pircējiem. Meitenei piecas dienas jāstrādā un pēc tam divas dienas ir brīvas. Jautāta, kā patīk strādāt, Ilze atbild: “Esmu apmierināta, taču ir diezgan grūti, tāpēc domāju, ka pilnīgi pietiks ar vienu mēnesi.” Meitene arī apliecina F.Lomanovas teikto par izglītības nozīmes apzināšanos: “Es negribētu šādi strādāt visu laiku. Gribu iegūt labu izglītību, lai varētu atrast labu darbu”.
SIA “Drogas” ir viens no darba devējiem skolēniem, un veikalu tīklā projekta ietvaros katru vasaras mēnesi nodarbināti 100 skolēnu. Kā sacīja SIA “Drogas” pārstāve, skolēni strādājot ļoti labi. Vienīgais trūkums esot tas, ka skolēns strādā ne ilgāk kā vienu mēnesi, no kura daļa laika jāvelta arī viņa apmācībai. “Drogas” šogad skolēniem darbu dod pirmo gadu un, ja nosacījumi nemainīsies, šo iespēju izmantos arī nākamgad.

Darba samaksa atkarīga no darba devēja

Skolēniem darba samaksa tiek garantēta minimālās mēnešalgas apmērā pirms nodokļu nomaksas. Taču, kā zina teikt F.Lomanova, alga atkarīga arī no darba devēja, jo starp tiem ir arī tādi, kas par labu strādāšanu maksā piemaksas. Piemēram, kādā kokapstrādes uzņēmumā puiši saņēmuši pat 150 latu algā. Skolēniem, kuri strādā uzcītīgi un ar lielu atbildību, daži darba devēji gatavi piedāvāt darba vietu arī turpmāk.

Kate Rūķēna

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!