• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gāzes tirgus liberalizācijas atlikšana pagaidām bez soda. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.07.2005., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112032

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lauksaimniekiem kompensācijas būs

Vēl šajā numurā

07.07.2005., Nr. 105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gāzes tirgus liberalizācijas atlikšana pagaidām bez soda

Vakar “Latvijas Vēstnesī” publicēts “Enerģētikas likuma atsevišķu pantu spēkā stāšanās kārtības likums”(6.07.2005. Nr.104 – red.). Tajā noteikta atsevišķu likuma pantu vai tā daļu stāšanās spēkā 2010.gadā. Tas nozīmē, ka pieņemti nepieciešamie normatīvie akti, lai Latvijā atliktu gāzes tirgus liberalizāciju līdz 2010.gadam.

PANNA.PNG (111849 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs

Jau iepriekš, lemjot par šo jautājumu, tika apsvērta iespēja, vai šāds solis nenozīmē strīda uzsākšanu ar Eiropas Komisiju (EK) par saistību nepildīšanu, kas varētu beigties ar tiesas prāvu un milzīgām sodanaudām. Ziņu aģentūras vēsta, ka Eiropas Komisija pagaidām Latviju nav iekļāvusi to valstu sarakstā, ar kurām grasās sākt tiesāšanos. EK paziņojusi, ka Eiropas tiesā sūdzēs piecas valstis – Igauniju, Grieķiju, Īriju, Luksemburgu un Spāniju, jo šīs valstis savos tiesību aktos nav ieviesušas prasības par gāzes un enerģētikas tirgus liberalizēšanu. Tomēr jāpievērš uzmanība faktam, ka pagaidām EK vērtē tikai to, vai valstis paziņojušas par minēto enerģētikas jomu liberalizāciju. Tas, vai EK atbalstīs Latvijas ieceri atlikt gāzes tirgus liberalizāciju līdz 2010.gadam, būs zināms rudenī.
Ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš atzīst: lēmums līdz 2010.gadam atlikt dabasgāzes tirgus liberalizāciju novērsīs iespēju, ka “Latvijas gāze” varētu vērsties tiesā pret Latvijas valsti par uzņemto saistību nepildīšanu. “Latvijas gāze” gan vēlējās, lai tirgus liberalizācija nenotiktu agrāk par 2014.gadu. Ir cerība, ka valdība un uzņēmums varētu vienoties, lai sakārtotu juridisko pamatu un novērstu iespējamās nesaskaņas

Uzziņai:

Gāzes tirgus bija jāliberalizē jau pērn. Brīvs gāzes tirgus nozīmē, ka produkta pirkšana un pārdošana ir pakļauta brīvai konkurencei, lai gan infrastruktūras pakalpojumus piedāvā uzņēmums, kuram uz to ir monopoltiesības.
26.maijā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Enerģētikas likumā (publicēts laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” 15.06.2005 Nr.94 – red.). Ar tiem Latvijas tiesību aktos iestrādāta ES direktīva par kopējiem noteikumiem attiecībā uz dabasgāzes iekšējo tirgu. Šie likuma grozījumi stājas spēkā 2005.gada 29.jūnijā.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!