• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Lauku attīstības stratēģiskajām nostādnēm 2007.-2013.gadam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.07.2005., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/112042

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Reģionālās attīstības fondu

Vēl šajā numurā

07.07.2005., Nr. 105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Lauku attīstības stratēģiskajām nostādnēm 2007.–2013.gadam

Eiropas Komisija 5.jūlijā pieņēma Eiropas Savienības (ES) stratēģiskās pamatnostādnes lauku attīstībai. Lauksaimniecības padomes 20.jūnijā politiski atbalstītās jaunās Lauku attīstības regulas kontekstā pamatnostādnes ietver stratēģisku pieeju un vairākas alternatīvas, ko dalībvalstis varētu izmantot savās lauku attīstības valsts programmās. Kopš kopīgās lauksaimniecības politikas reformas lauku attīstībai ir arvien svarīgāka loma, palīdzot lauku apvidiem tikt galā ar gadsimta izaicinājumiem. Lauku apvidi aizņem 90 procentus no paplašinātās ES teritorijas, un jaunā regula paplašina iespējas izmantot lauku attīstības finansējumu, lai saskaņā ar Lisabonas stratēģiju veicinātu izaugsmi un radītu darba vietas lauku apvidos un saskaņā ar Gēteborgas noturīguma mērķiem uzlabotu noturīgumu.
“Lauku attīstības politika ir apdrošināšanas polise lauku apvidiem, kuros aizvien mīt aptuveni puse ES iedzīvotāju,” sacīja lauksaimniecības un lauku attīstības komisāre Marianna Fišere-Bēla. “Šis stratēģijas dokuments dod dalībvalstīm instrumentu komplektu, no kura tās pašas var izvēlēties piemērotākos atkarībā no pašu situācijas un prioritātēm. Lauku attīstības politikas galvenais mērķis ir veicināt jauninājumus un ekonomisko attīstību laukos. Tā spēj dot reālu ieguldījumu izaugsmes veicināšanā un darba vietu radīšanā, kā arī mūsu unikālās lauku vides saglabāšanā.”
Turpmākā lauku attīstības politika 2007.–2013. gadam galveno uzmanību veltīs trim jomām atbilstoši “trim pasākumu asīm”, kas noteiktas jaunajā lauku attīstības regulā: lauksaimniecības un mežsaimniecības konkurētspējas uzlabošana; vide un lauku ainava; dzīves kvalitātes uzlabošana un lauku ekonomikas dažādošana. Ceturtā ass, kas balstīta uz programmas Leader īstenošanas gaitā gūto pieredzi, rada iespējas lauku attīstībā izmantot vietējā līmeņa pieeju “no apakšas uz augšu”.
Jaunais plānošanas periods rada vienreizēju iespēju novirzīt jaunā lauku attīstības fonda atbalsta smaguma punktu uz izaugsmi, darba vietām un noturīgumu. ES stratēģiskās pamatnostādnes paredzēts pieņemt 2005.gada rudenī. Detalizēts valsts stratēģiskais plāns būs izstrādāts 2006.gada pirmajā pusē.
Katrā prioritāšu kopā tiek piedāvāti galvenie pasākumi. Sava valsts lauku attīstības stratēģija dalībvalstīm jāizstrādā, balstoties uz sešām Kopienas stratēģiskajām pamatnostādnēm, kas palīdzēs: noteikt apvidus, kur ES atbalsta izmantošana lauku attīstībai rada lielāko pievienoto vērtību ES līmenī; radīt saikni ar galvenajām ES prioritātēm (Lisabona, Gēteborga); nodrošināt saskanību ar citām ES politikas jomām, jo īpaši kohēzijas un vides politiku; papildināt jaunās uz tirgu orientētās kopējās lauksaimniecības politikas īstenošanu un tās sakarā nepieciešamo pārstrukturēšanu vecajās un jaunajās dalībvalstīs.

Lauku attīstības stratēģijas 2007.–2013.gadam pamatnostādnes:

1) lauksaimniecības un mežsaimniecības nozares konkurētspējas uzlabošana;
2) vides un lauku ainavas uzlabošana;
3) dzīves kvalitātes uzlabošana lauku apvidos un dažādības veicināšana;
4) vietējā nodarbinātības un dažādošanas potenciāla attīstīšana;
5) prioritāšu iestrāde programmās;
6) kopienas instrumentu savstarpējā papildināmība.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!